Keskustavaikuttajat kertovat: Tällaisen puheenjohtajan puolue tarvitsee

Julkaistu:

Ennen puheenjohtajan valintaa on käytävä iso keskustelu, keskustakonkarit sanovat.
Pitkän linjan keskustavaikuttajien mukaan puolueella on paljon pohdittavaa ennen puheenjohtajavalintaa.

Kyse ei ole pelkästä pintamaalista, yhden ihmisen vaihtamisesta, Seppo Kääriäinen painottaa.

– Tämä on paljon vakavampi, syvällisempi ja isompi asia. Toivon, että ennen kuin keskusta valitsee puheenjohtajansa, keskustellaan isommasta asiasta eli siitä, mikä on keskustan tarkoitus ja tehtävä Suomessa. Muodostetaan siitä linja ja valitaan sitä taustaa vasten uusi johto, Kääriäinen sanoo.

Mitä uudelta puheenjohtajalta muuten vaaditaan?


Kääriäinen lainaa Harri Holkerilta neljää K:ta.

Erotessaan kokoomuksen puheenjohtajan paikalta 1970-lopulla Holkeri esitti seuraajalleen vaatimukset, jotka tiivistyivät neljään k:hon: kokemus, kansainvälinen osaaminen, kielitaito ja karaktääri. Kääräinen haluaa puhua laajemmin viimeisestä eli karaktääristä.

– Yhteistyökykyisyyttä, neuvottelutaitoa, paineensietokykyä, tasapainoa, hän kuvaa.

Myös Sirkka-Liisa Anttila peräänkuuluttaa isompaa keskustelua.

Ennen kuin lähdetään valitsemaan henkilöä, täytyy tehdä analyysi vaalitappion syistä, Anttila sanoo.


– Uskon että uudelta johtajalta odotetaan keskustan palauttamista juurilleen. Meidän kannattaa nyt ihan vakavasti miettiä, minkä verran markkinataloutta pitää ohjata.

– Se on ollut tällä vaalikaudella ainakin minulle erittäin iso tuska, että markkinataloudelle on annettu liikaa vapautta sellaisilla sektoreilla, jotka kuuluvat ihmisten peruspalveluihin.

Entisen puoluesihteerinsä Pekka Perttulan mielestä keskustan pitäisi pitäisi palata vanhaan myös siinä, että puolue ajattelisi valitsevansa nimenomaan puoluejohtajan eikä pääministeriehdokasta. Näin tapahtui Esko Ahoon asti, mutta Perttulan mukaan kaikki Ahon jälkeen tulleet puheenjohtajat nähtiin ennen kaikkea pääministeriehdokkaina.

Perttula kaipaa puolueen johtoon käytännönläheistä visionääriä. Sellaista kuin V. J. Sukselainen, Johannes Virolainen, Paavo Väyrynen ja Esko Aho.

Sukselainen puhui teollistuneesta maaseutuyhteiskunnasta, Virolainen universaalista sosiaaliturvasta, Väyrynen luonnonmukaisesta tietoyhteiskunnasta ja Aho työreformista. Kaikki olivat kuitenkin pragmaattisia poliitikkoja.


Perttula toivoo puheenjohtajalta myös riittävän pitkää taustaa puolueessa. Puoluejohtajan on syytä tuntea puolue-elämän lainalaisuudet ja ymmärtää esimerkiksi prosessien hitaus ja kansalaisten kanssa käytävän keskustelun merkitys.

– Vaikka on kuinka fiksu ja johtamistaitoinen henkilö, pohjalla on kuitenkin puolueen identiteetti. Kun näitä vaaleja arvioidaan, kaikilla muilla puolueilla oli vahva identiteetti, mutta ei meillä.

Vaalien alla keskusteltiin ympäristöstä, luonnonvaroista ja maataloudesta, eli teemoista jotka Perttulan mukaan mielletään herkästi keskustaan.

– Puolueen identiteetin pohjalta niistä olisi ollut paljonkin sanottavaa. Ja kyllähän meihin mielletään hyvin pragmaattinen asioiden hoitajuus.

Juha Sipilän hankaluudet johtuivat Perttulan mukaan osaltaan siitä, että häneltä puuttui puoluetausta.

– Perusarvoiltaan Sipilä on hyvin keskustalainen. Se on sitten toinen asia, onko hän kyennyt muuttamaan sen poliittiseksi toiminnaksi.

Perttulan mielestä keskustan olisi hyvä harkita väliaikaista puheenjohtajaa vakauttamaan tilannetta ensi vuoden puoluekokoukseen asti. Lisäksi koko muukin puoluejohto voisi mittauttaa kannatuksensa.

– Vuosi on pitkä aika laittaa puoluetta kuntoon. Jos tehdään virhe, se voidaan korjata nopeasti. Mutta jos osutaan oikeaan, vuoden aikana saadaan paljon hyvää aikaiseksi.

Pekka Haavistokin on pärjännyt hyvin pätkäpuheenjohtajana, Perttula lisää.

Taustalla on myös se, että Perttula toivoo Annika Saarikon pyrkivän puheenjohtajaksi.


Saarikko kertoi ennen vaaleja odottavansa lasta. Laskettu aika on syyskuun puolivälin tienoilla.

– Kesällä 2020 voisi olla toisenlainen tilanne. En ole Annikan kanssa siitä puhunut, mutta kun ajattelen asiaa, se voisi toimia.

Moninkertainen ministeri Mauri Pekkarinen ei halunnut arvioida puheenjohtajalta toivottavia ominaisuuksia. Pekkarinen sanoi kuitenkin aiemmin tänään Demokraatille, että keskusta tarvitsee uutta alkua ja siihen liittyen puolueelta rakentavaa ja tiukkaa kritiikkiä.

– Hallitushaihattelut äkkiä poikki ja tätä työtä tekemään, Pekkarinen sanoi lehdelle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt