Ensikertalainen dominoi vaaleja Pohjanmaalla – viiden lapsen isä keräsi 63,3% kotikuntansa äänistä

Julkaistu:

Anders Norrback ponkaisi eduskuntaan kotikuntansa tuella.
Närpiöläinen Anders Norrback (Rkp) ei ole tunnettu nimi Suupohjan ulkopuolella, mutta yhdellä mittarilla hän on eduskuntavaalien suurin voittaja: Manner-Suomessa kukaan muu ehdokas ei kerännyt yhtä suurta osuutta yhden kunnan äänistä kuin hän.

Ensi kertaa eduskuntaan pyrkinyt Norrback sai 63,3 prosenttia Närpiön hyväksytyistä äänistä. Hän sai kunnassa 3 440 ääntä, kun muille ehdokkaille riitti yhteensä tasan 2 000 ääntä.

Kaikista väkevintä Norrbackin suosio oli hänen kotikylässään Övermarkissa. Hän sai äänestysalueen äänistä 75,2 prosenttia!

Norrback keräsi Vaasan vaalipiiristä yhteensä 5 885 ääntä ja meni läpi vaalipiirin viimeisenä Rkp:n ehdokkaana.

– Yhteenlaskettu äänimääräni oli samaa luokkaa, mihin pyrittiin, mutta Närpiön äänimäärä oli minulle yllätys. Vaasasta sain odotettua vähemmän ääniä, vaikka olen kasvanut ja käynyt kouluni siellä, Norrback sanoo.

– Kampanjatiimilleni tämä ei ollut yllätys. He sanoivat, että tunnelma Närpiössä oli tämä koko ajan.

Norrbackin mukaan alueella kaivattiin omaa kansanedustajaa. Ulla-Maj Wideroos edusti ruotsinkielistä Suupohjaa Arkadianmäellä 1995–2015 kunnes jättäytyi pois.

– Olen maatalousyrittäjä ja koulutusihminen eli närpiöläisten näköinen ehdokas.

Närpiön kaupunginvaltuustossa istuva Norrback, 55, on naimisissa ja viiden lapsen isä. Hänen perheellään on luomutila, jolla he myyvät lampaanlihaa ja taljoja.

Norrback arvioi käyttäneensä kampanjaansa 35 000–40 000 euroa.

– Vaalikenttäni oli koko Pohjanmaa.

Eduskunnassa Norrback lupaa ajaa koko Suomen etua, ei ainoastaan närpiöläisten.

– Kyllä minä olen yleispoliitikko. Kampanjalauseeni oli ”för hela Österbotten”, koko Pohjanmaan puolesta. Ensisijaisesti olen koko maan kansanedustaja, vasta sitten tulevat alueelliset intressit.

Ahvenanmaan kansanedustaja Mats Löfstrom uusi paikkansa vielä Norrbackiakin suvereenimpaan tyyliin. Pienessä Sottungan kunnassa hän sai 50 hyväksytystä äänestä 47 eli 94 prosenttia.

Hae mitä tahansa vaaleihin liittyvää tulostietoa kirjoittamalla alla olevaan ikkunaan:

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt