Neljä uutta kasvoa nousee pienituloisesta kansanedustajaksi – Bella Forsgrénin tienestit kymmenkertaistuvat

Julkaistu:

Eduskuntaan valittiin 83 uutta kansanedustajaa. Monien tuloihin tämä tarkoittaa merkittävää nousua.
Tuoreimpien eli vuoden 2017 verotietojen perusteella uusina kansanedustajina aloittavat tienasivat ansio- ja pääomatuloa yhteensä keskimäärin reilut 58 000 euroa, joten keskimääräinen kuukausitulo oli vajaan 5 000 euron luokkaa.

Kansanedustajan palkkio on vuoden alusta lukien ollut 6 614 euroa kuukaudessa. Vuositasolla tämä tarkoittaa noin 80 000 euron tuloja.

Vuoden 2017 verotietojen perusteella 70 uuden kansanedustajan tulotaso olisi siis nousemassa.

Osalla kansanedustajan virka tarkoittaa huomattavaa nousua tuloihin.

Tuoreista kansanedustajista neljä tienasi alle 14 750 euroa, mikä vuonna 2017 oli Tilastokeskuksen määritelmän mukaan pienituloisuuden raja yhden hengen taloudessa. Kuukaudessa tämä tarkoittaa noin 1 230 euroa. Tilastokeskus laskee pienituloiseksi ne kotitaloudet, joiden tulot ovat alle 60 prosenttia mediaanitulosta.

Esimerkiksi Keski-Suomesta vihreiden riveihin noussut Bella Forsgrén ansaitsi vuonna 2017 noin 8 000 euroa. Tulot koostuvat lähinnä opiskelijan tuista, sillä Forsgrén on tuolloin ollut päätoiminen opiskelija.

– Totta kai kansanedustajaksi siirtyminen tarkoittaa isoa pomppausta tuloissa. Totta kai se tuntuu merkittävältä, hän sanoo.

Forsgrén ei ryhdy tarkemmin arvioimaan, onko työstä maksettava palkkio sopivan suuruinen.

– Ilman kokemusta kuitenkin sanoisin, että palkka kuulostaa ainakin riittävältä eikä sitä nostaa ainakaan tarvitse.

Opiskelijan tulotasosta Forsgrénilla on paitsi enemmän kokemusta myös enemmän sanottavaa.

– Se on alhainen. Ja se on alentunut vielä entisestään opintotukeen tehtyjen leikkausten jälkeen. Opiskelijoiden pitäisi olla samassa asemassa kuin muut ihmisryhmät Suomessa.Jos yllä oleva grafiikka ei näy, voit katsoa sen tästä.

Mauri Peltokangas ponnisti eduskuntaan perussuomalaisten listoilta. Hurjalla 13 101 kappaleen äänimäärällä hän oli puolueen ääniharava Vaasan vaalipiirissä.

Peltokankaan ansiotulot ovat liikkuneet viime vuosina 10 000 ja 11 000 euron välillä. Hän on työskennellyt niin yrittäjänä kuin myyntineuvottelijana. Peltokangas toteaa, ettei hän ole ehtinyt edes ajatella tulevaa muutosta ansiotasossa.

– Aihe ei mielestäni ole ajankohtainen, kun en ole ollut kansanedustajan ammatissa vielä päivääkään. Voin kommentoida asiaa vaikka puolen vuoden kuluttua, hän sanoo.

Alle 30 000 euroa vuodessa ansainneita uusista kansanedustajista löytyy yhteensä kolmetoista.

Suurin osa uusista kansanedustajista kuuluu Elinkeinoelämän valtuuskunnan vuoden 2016 määritelmän mukaisesti keskiluokkaan. EVA:n mukaan keskiluokkainen saa palkkatuloa ennen veroja 1 900–6 400 euroa.

Joidenkin kohdalla kansanedustajuus voi tarkoittaa tulotason laskua. Esimerkiksi europarlamentaarikot tienaavat hieman enemmän kuin rivikansanedustajat.

Tuoreista kansanedustajia kovatuloisimpia vuonna 2017 olivat kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Terhi Koulumies (kok), Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriä johtanut Aki Lindén (sd) ja Tampereen kaupunginjohtajana toiminut Anna-Kaisa Ikonen (kok).

Julkkisehdokkaana eduskuntaan noussut näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius (vihr) puolestaan tienasi reilut 115 000 euroa.

Kansanedustajien palkkiot

Kansanedustajien palkkioita päätettiin korottaa viime vuoden huhtikuussa.

Korotukset toteutettiin kahdessa osassa. Ensimmäinen 1,6 prosentin korotus tuli voimaan toukokuussa 2018 ja toinen 1,6 prosentin korotus taas tämän vuoden alussa.

Korotusten myötä kansanedustajien palkkiot nousivat 6 407 eurosta 6 614 euroon. Yli 12 vuotta palvelleiden edustajien kohdalla summa kasvoi 6 887 eurosta 7 109 euroon.