Kommentti: Kokoomus piti hallituskorttinsa piilossa – demareilla alkaa hiki nousta - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Kokoomus piti hallituskorttinsa piilossa – demareilla alkaa hiki nousta

Sdp saa kokoomuksesta hallituskumppanin, jos demarit heittävät vaaliohjelmansa romukoppaan, arvioi politiikan toimittaja Mika Lehto.

Kokoomus on mukana hallituksessa, jos Sdp tekee täyskäännöksen vaaliohjelmastaan, kirjoittaa politiikan toimittaja Mika Lehto.­

16.4.2019 19:30

Nyt pelataan poliittista pokeria suurimmin mahdollisin panoksin.

Tarjolla on valta neljäksi vuodeksi ja hallituspaikka, tai paikka vallattomana sivustakatsojana oppositiossa.

– Kokoomuksella ei ole kouristuksenomaista hinkua lähteä mukaan hallitukseen, puheenjohtaja Petteri Orpo (kok) sanoi tiedotustilaisuudessa kokoomuksen puoluehallituksen tämänpäiväisen kokouksen jälkeen.

Mitä Orpo suomennettuna kertoi?

Kokoomus kertoi halustaan lähteä hallitukseen, mutta kokoomus ei ole ehdoin tahdoin Antti Rinteen ja Sdp:n kumppaniksi tunkemassa.

Kokoomuslaiset ovat kohtuullisen tyytyväisiä vaalitulokseen. Vaikka voittoa ei tullut, eduskuntapaikkoja tuli yksi lisää.

Kokoomus näkee itsensä jatkamassa samaa kokoomuslaista politiikkaa valtiovarainministerin salkku käsissään.

Kokoomuksen ja Sdp:n olisi helppo sopia monesta asiasta, puolueiden näkemykset eivät kauheasti eroa toisistaan perhevapaauudistuksessa, EU-poltiikassa, sotu-uudistuksesta tai panostuksista koulutukseen ja varhaiskasvatukseen.

Soteuudistus ei myöskään olisi ylivoimainen tehtävä, eivät demarit maakuntahallinnon pystyttämistä fanita.

Mutta kokoomus menee vain sellaiseen hallitukseen, jossa tehdään kokoomuksen näköistä politiikkaa.

– Vastuullinen talous-, työllisyys ja veropoliittinen linja, Orpo sanoi.

Kokoomus on mukana hallituksessa, jos Sdp tekee täyskäännöksen vaaliohjelmastaan.

Kokoomus ei lähde korottamaan veroastetta. Sdp haluaa muun muassa kiristää hyvätuloisten verotusta, kiristää pääomaveroa ja listaamattomien yritysten osinkoverotusta, ja laajentaa veropohjaa ja kerätä 1,5 miljardia lisärahaa. Kokoomus haluaa keventää tuloverotusta ja lisätä haittaveroja saman verran.

Kokoomus ei halua lisätä valtion velkaa ja valtion menoja. Sdp:n vaaliohjelman hintahaarukka oli 1-3 miljardia euroa. Kokoomuksella ohjelmassaan oli 500 miljoonan lisäpanostukset, joihin rahat etsittäisiin budjetin sisältä.

Työllisyyspolitiikassa suurimmat linjaerot ovat työmarkkinakysymyksissä. Kokoomus haluaa paikallista sopimista järjestäytymättömiin yrityksiin, Sdp ja ay-liike haraavat vastaan. Kyse on periaatteesta, luottamusmies-kysymyksestä, josta Sdp ei ole halunnut tinkiä lainkaan.

Keskusta kertoi jo aiemmin aamupäivällä tylymmät terveisensä Rinteelle. Se alkaa asemoida itseään oppositioon, mutta ei sulkenut hallituspaikkaa pois.

Keskusta olisi ollut alkiolaisine juurine passeli kumppani demareille, mutta vaalitulos tuli väliin.

Kokoomus ja keskusta ovat pelanneet korttinsa niin kuin pitää, ja oli vaalituloksen perusteella oletettua.

Rinteen pitää kohta alkaa maanitella itselleen hallituskumppaneita, uuteen demarivetoiseen hallitukseen ei ole toistaiseksi porvarileiristä imua.

Sdp:n pitää joustaa vaalitavoitteistaan rajusti, jos se mielii kokoomuksen kumppanikseen. Ja kokoomus ei halua vasemmistoliittoa hallitukseen.

Vaalituloksen mukaan Sdp:n seuraksi on tulossa suurin vaalivoittaja vihreät, miksei myös vasemmistoliitto. Punavihreää väriä siis pukkaa, koossa on vasta 60 tai 76 edustajaa, ja yhteinen sävel pitäisi löytää porvarileirin kanssa.

Kokoomus ei lähde toteuttamaan vasemmistolaista talouspolitiikkaa, ja kokemukset sixpack-hallituksen ajalta eivät olleet mairittelevat, puolin ja toisin.

Rinteellä alkaa olla kortit vähissä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?