Keskustan piirijohtajat kuulivat Sipilän erosta vasta aamulla – tunnelma muuttui heti: ”Ensin ajattelin, että tätä pitää vastustaa”

Julkaistu:

Keskustan piirijohtajien mukaan puheenjohtajan vaihtuminen ei vaikuta mahdollisiin hallitusneuvotteluihin.
Keskustan puoluehallitus sai tietää Juha Sipilän erosta Kesärannasta aamuyhdeksältä alkaneessa kokouksessa.

– Moni meistä meni hyvin hiljaiseksi, että tällainen ratkaisuko tässä tuli heti aamutuimaan. Itse ainakin menin, Karjalan piirin edustaja Jouni Kemppi sanoo.

Median eilisten kyselyjen perusteella moni oli sitä mieltä, että Sipilä nauttii täyttä luottamusta, Kemppi huomauttaa.

Myöskään Kymenlaakson piirijohtaja Jaana Keskitalo ei olisi pitänyt eroa välttämättömänä.

– Kun ensin kuulin siitä, ajattelin että tätä pitää vastustaa. Kyllä siihen sitten sopeuduin, mutta en olisi missään tapauksessa ollut sellaista vaatimassa, Keskitalo sanoo.

Pirkanmaan piirijohtajan Tuukka Liuhan mukaan kokouksessa seistiin lopulta varsin yhtenäisesti puheenjohtajan esityksen takana.

– Itse olen todennut, että asia voidaan rauhassa katsoa. Tämä aika oli nyt sitten se, jonka puheenjohtaja halusi ottaa tämän asian katsomiseen, Liuha sanoo.

Pelkkä puheenjohtajan vaihdos ei kuitenkaan riitä, Etelä-Hämeen piiriä johtava Johanna Häggman sanoo.

– Henkilökohtainen näkemykseni on, että keskustan pitää palata juurilleen ja tehdä keskustan arvoista lähtevää politiikkaa.

Uuttamaata edustavan Jasi Kuokkasen mukaan keskustan kannattajat ovat ehkä pitäneet puolueen politiikkaa liian oikeistolaisena tai kovana ja kokeneet, että köyhän asia on unohtunut.

– Ehkä tässä kohtaa on hyvä katsoa uusilla voimilla eteenpäin keskustan kehittämistäkin, Kuokkanen arvioi.

Puoluehallituksen aamupäivällä julkistaman kannanoton mukaan kansa on osoittanut keskustalle suunnan oppositioon. Linjaus ei ole ehdoton.

Piirijohtajien mukaan puheenjohtajavaihdos ei hallitusneuvotteluihin vaikuta – toisin kuin Vasemmistoliiton Li Andersson ja vihreiden Pekka Haavisto arviovat.

Lue lisää: Li Andersson ja Pekka Haavisto: Sipilän ero helpottaa hallitusyhteistyön tekemistä keskustan kanssa

– Sehän ei ole ihmisestä kiinni millään tavalla. Se on kiinni siitä, millainen keskustan mandaatti tällä kannatuksella on, Jaana Keskitalo sanoo.

Tuukka Liuha on samalla kannalla.

– En näe sillä (puheenjohtajan vaihtumisella) olisi oikeastaan mitään merkitystä. Keskustan kannalta olennainen asia on vain hallitusohjelma, Liuha sanoo.

Liuhan mielestä tässä vaiheessa on hyvä pitää kaikki kortit auki.

– Tietysti vaalitulos oli huono, ja se pitää ottaa huomioon. Täytepuolueeksi ei missään nimessä lähdetä, se on minun näkemykseni.

Helsingin piirin edustaja Antti Siika-aho ei halua ottaa kantaa hallituksen muodostamiseen vaan viittaa vain puoluehallituksen kannanottoon.

– Keskusta etsii nyt itseään ja uskon, että se elävöittää puolueen toimintaa uuteen suuntaan, Siika-aho kommentoi.

Ylimääräinen puoluekokous valitsee uuden puheenjohtajan 7. syyskuuta. Mahdollisten hallitusneuvottelujen lisäksi sitä ennen ovat käytävinä vielä eurovaalitkin.

Johanna Häggman pitää ajankohtaa järkevänä.

– Jos tähän samaan rumbaan olisi vielä puolueen puheenojohtajakisa kuumimmillaan, siinä olisi ehkä jo liian monta asiaa päällekkäin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt