Diplomi-insinööri Juha Sipilä nousi vauhdilla keskustan johtoon – tällainen hänen uransa on ollut

Julkaistu:

Keväällä 2015 Juha Sipilä napsi maan mahtavimman äänisaaliin ja hinasi keskustan suurimmaksi puolueeksi. Sunnuntaina vaalitulos oli kovin toisenlainen.
Juha Sipilä kertoi tiistaina Twitterissä, että hän jättää keskustan puheenjohtajuuden.

Taustalla on sunnuntain eduskuntavaalien tulos. Keskusta sai vaaleissa huonoimman vaalituloksensa sataan vuoteen. Puolue menetti eduskunnassa 18 paikkaa.

Miten tähän pisteeseen on tultu?


Keskustan puoluekokous valitsi Juha Petri Sipilän puheenjohtaksi 9. kesäkuuta 2012. Liikemies ja yritysjohtaja oli noussut eduskuntaan vasta vuotta aikaisemmin, ja nyt hän syrjäytti niin puolueensa nousevan tähden Tuomo Puumalan kuin veteraani Paavo Väyrysen.

Vetelissä syntynyt diplomi-insinööri asettui väkevään nousukiitoon ja päätyi Suomen poliittiselle huipulle vain kolmessa vuodessa. Keväällä 2015 hän napsi maan mahtavimman äänisaaliin ja hinasi keskustan suurimmaksi puolueeksi.

Sipilä oli vakuuttanut kuulijansa rauhallisuudellaan jo keskustan puheenjohtajuudesta kamppaillessaan. ”Pehmeä kosketus” ei ollut kadonnut, vaikka hän kävi vaalikevään aikana läpi suuren henkilökohtaisen tragedian. Sipilän nuorin poika, 22-vuotias Tuomo kuoli 18. helmikuuta rutiinileikkauksen jälkikomplikaatioihin. Vaaleihin oli aikaa kaksi kuukautta ja yksi päivä.

 

Varmaan 50 kertaa sen matkalla katsoin ja kuivasin silmäkulmat ja menin vaalitilaisuuteen.

Sipilä kertoi, että vaalikentällä kulki mukana sisarusten tekemä video Tuomosta. Hän kertoi elämänsä kovimmasta paikasta Ylellä Marja Sannikan haastattelussa huhtikuun alussa.

– Varmaan 50 kertaa sen matkalla katsoin ja kuivasin silmäkulmat ja menin vaalitilaisuuteen, Sipilä kertoi.

Puutöitä harrastava Sipilä kertoi hakeneensa harrastuksestaan lohtua surutyöhönsä: hän teki pojalleen arkun itse.

– Ajattelin, että se on minun tapani tehdä sitä surutyötä. Kaikki pojat ja isäni tulivat mukaan. Siihen rupesi tulemaan miehiä, joille se oli ehkä yhteinen tapa vähän purkaa sitä tilannetta. Emme me välillä puhuneet mitään. Saattoi olla tuntikin, että vain tehtiin, Sipilä kertoi Maria Veitolalle Yökylässä-jaksossa 2018.


Ohjelmassa selvisi, että Tuomo oli ollut operaatiossa, jossa hänen korvakäytäväänsä korjattiin. Juha Sipilän vaimo Minna-Maaria Sipilä kertoi saattaneensa Tuomon sairaalaan ja puhuneensa tämän kanssa leikkauksen jälkeen.

– Puoli tuntia sen jälkeen, kun olin Tuomon kanssa keskustellut puhelimessa ja vaihtanut tekstiviestejä, niin lääkäri soitti sitten, että Tuomo on menehtynyt, rouva Sipilä kuvaili.

Juha ja Minna-Maaria Sipilä saivat yhteensä viisi lasta, ja nyt heillä on jo kuusi lastenlastakin.


Sipilästä tuli Suomen 65. pääministeri 28. toukokuuta 2015. Hänet valittiin äänin 128 puolesta ja 62 vastaan. Sipilän hallituksessa keskustalla oli kuusi paikkaa, perussuomalaisilla ja kokoomuksella kummallakin neljä.

Alkoi tapahtumarikas hallituskausi, joka kesti 1219 päivää – liki täyden vaalikauden. Lähellä kuitenkin oli, ettei Sipilä lyönyt hanskoja tiskiin jo kesällä 2017.

Valtakunnassa kuhisi tiistaina 13. kesäkuuta. Perussuomalaisten uudeksi puheenjohtajaksi oli valittu Jussi Halla-aho, jolla oli Sipilän kanssa perustavanlaatuisia näkemyseroja maahanmuuttopolitiikasta. Sipilä halusi katkaista hallitusyhteistyön perussuomalaisten kanssa, ja sai sekä omiensa että kokoomuksen eduskuntaryhmän tuen.

Suomi oppi tuolloin tuntemaan pilotti-pääministerin. Sipilä hyppäsi Cessna-pienkoneensa ohjaimiin ja lensi Turkuun. Presidentti Sauli Niinistö odotti häntä ja eronpyyntöä Kultarannassa.

Samaan aikaan kaksikymmentäyksi perussuomalaisten kansanedustajaa ilmoitti muodostavansa uuden eduskuntaryhmän. Sininen tulevaisuus alkoi hahmottua. Sipilä kertoi kuulleensa uudesta puolueesta kreivin aikaan. Hän oli jo saapunut Naantaliin, mutta soitti Niinistölle ja kertoi, ettei hänen tarvitsekaan jättää erokirjettään.

Juha Sipilän hallitus oli Suomen tasavallan 74. hallitus. Se istui viisi viikkoa vaille täyden kauden. Sipilä pyysi hallituksen eroa sote-uudistuksen kariutumisen vuoksi perjantaina 8. maaliskuuta. Presidentti Niinistö myönsi eron. Hallitus jatkoi loppuajan toimitusministeristönä.


Vetelissä syntynyt ja Kainuun Puolangalla kasvanut opettajaperheen poika aloitti työt nuorena. Ja menestyi. Vuonna 1997 hän oli kotipaikkakuntansa verotilastojen ykkönen. Hän johti ja omisti puolet elektroniikkavalmistaja Solitrasta. Yhtiö myytiin Yhdysvaltoihin vuonna 1996. Sipilän verotettava tulo oli tuolloin yli 73 miljoonaa markkaa.

Sipilä kuuluu Rauhan sana -nimiseen herätysliikkeeseen, jonka juuret ovat vanhoillislestadiolaisuudessa. Sipilä ei ole pitänyt hengellisyydestään meteliä. Tuomo-pojan kuolemasta kertoessaan hän viittasi uskonnolliseen taustaansa.

– Tietenkin tässä kristillisessä taustassa on toivo, että vielä joskus nähdään, Sipilä sanoi Ylen haastattelussa.

Vaimonsa Minna-Maarian tuleva pääministeri tapasi jo 16-vuotiaana Rauhan Sanan kesäleirillä.


Teknomiljonääristä löytyy hieman sekä Pelle Pelottoman että Heimo Huiman vikaa. Hän omistaa Cessna CitationJet CJ2 -pienkoneen, mutta löytyypä kokoelmista vielä harvinaisempikin menopeli: itse rakennettu puukaasuauto.