Kommentti: Pian ratkeaa Suomen EU-komissaari – Urpilainen vai Heinäluoma? Stubb ei ole lähdössä edes EU-vaaliehdokkaaksi

Uuden hallituksen myötä ratkeaa myös Suomen tuleva EU-komissaari. Komissaarinimen päättää Sdp, jonka vahvimmat ehdokkaat ovat Eero Heinäluoma tai Jutta Urpilainen. Kokoomuksen Alexander Stubb tuskin lähtee enää edes EU-vaalien ehdokkaaksi arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Eero Heinäluoma (vas.), Jutta Urpilainen ja Alexander Stubb.

16.4.2019 11:09

Kokoomuksen puoluehallitus pohtii tiistaina vaalien jälkeistä tilannetta.

Vaalitappion myötä kokoomus menettää myös Suomen EU-komissaaripaikan.

Sen, kuka on Suomen seuraava komissaari, päättää tuleva pääministeripuolue eli käytännössä Sdp ja puheenjohtaja Antti Rinne.

Vahvimmat ehdokkaat ovat Sdp:n entiset puheenjohtajat ja ex-valtiovarainministerit Eero Heinäluoma tai Jutta Urpilainen.

Vaalitulos tarkoittaa käytännössä, että Euroopan investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubb (kok) ei pääse nytkään komissaariksi. Ja kun Stubb ei pääse komissaariksi hän tuskin lähtee edes kokoomuksen EU-vaaliehdokkaaksi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertonee asian iltapäivällä.

Se on kokoomukselle ikävä tieto: Viime EU-vaaleissa 2014 Stubb oli EU-vaalien ääniharava ja sai 148 190 ääntä.

Vastaavaa äänimagneettia kokoomus tuskin löytää.

Odotus ja ja jonkin oletus on, että komissaariehdokas mittaisi kannatuksensa myös EU-vaaleissa.

Vaalien ehdokaslistat menevät kiinni ensi torstaina 18. 4. kello 16. Eli aikaa on kaksi päivää panna listat kuntoon

Heinäluoma on ehdolla EU-vaaleissa, mutta Urpilainen ei. Sen sijaan hänet valittiin sunnuntaina eduskuntaan, mihin Heinäluoma ei ollut edes tarjolla.

Urpilaisen puolesta puhuu kuitenkin sukupuoli.

Erkki Liikasesta (sd) alkaen kaikki Suomen komissaarit ovat olleet miehiä, siis ketju Liikanen – Olli Rehn (kesk) – Jyrki Katainen (kok).

Vankka näkemys on siis ollut, että komissaarin tulisi olla EU-parlamentin jäsen. Urpilaisella on siis kaksi vuorokautta miettiä, hyppääkö hän vielä Sdp:n EU-ehdokaslistalle.

No ei Jyrki Katainenkaan ollut EU-ehdokas.

Hän väsyi pääministerin hommiin 2014 ja hyppäsi komissaariksi, paikalle, joka oli jo luvattu Alexander Stubbille. Stubb puolestaan peri Kataiselta puolueen ja pääministeripaikan.

Stubb menettää komissaarimahdollisuutensa nyt toistamiseen.

Ensin paikan vei Katainen, nyt sen estää kokoomuksen eduskuntavaalitulos. Konservatiivien EPP:n ehdokaspaikka komission johtoon meni Stubbilta jo marraskuussa sivu suun, kun ehdokkaaksi nousi Saksan Manfred Weber.

Katainen palaa Suomeen ensi syksynä ja valituttanee itsensa Sitran seuraavaksi yliasiamieheksi. Stubb jatkanee kautensa loppuun Euroopan investointipankissa. Kataisen Suomen-paluun ensimmäinen viritelmä meni tosin poskeleen, kun puoliso Mervi Katainen ei yltänyt sunnuntain vaaleissa eduskuntaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?