Parkano on paikka, missä Keskustan kannatus putosi eniten – "Se kyllä tiedetään, mistä tämä johtui"

rac

Julkaistu:

Parkanon ”varjoparlamentin” edustajat St1:n terassilla tietävät tarkalleen, mistä keskustan raju romahdus johtuu.
Keskusta menetti vuoden 2015 eduskuntavaaleihin verrattuna yhteensä 202 867 ääntä. Suhteellisesti eniten puolue hävisi Parkanossa, jossa kannatus romahti peräti 53,4 prosentista 11,5 prosenttiin.

Käytännössä tähän oli syynä se, että kristillisdemokraattien Kauko Turunen kahmi lähes puolet kaikkien parkanolaisten äänistä ja pääsi 2 595 äänellään varasijalle. Parkanosta tulikin Suomen toiseksi kristillisdemokraattinen kunta: parkanolaisista 46,5 prosenttia äänesti KD:ta.

Keskusta hävisi seitsemässä Suomen suurimmassa kunnassa yhteensä yli 50 000 ääntä viime vaaleihin verrattuna.Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Parkanon ”varjoparlamentin” edustajat St1:n terassilla tietävät tarkalleen, mistä johtuu keskustan raju romahdus.

Heidän mukaansa tunnettu paikallinen keskustalainenkin kertoi lehdessä äänestävänsä ”Koko kansan Kaukoa”, yrittäjä Kauko Turusta.

– Ääniä keskitettiin hänelle muistakin puolueista, kertovat Kauko Kaitaranta ja Veijo Hulkkonen.

– Ihan oikein tämä meni, sillä kepulla on ollut Parkanossa yksinvalta. Sama saisi toistua myös kuntavaaleissa, että tulisi vähän muutosta, todistaa neljän miehen joukko kuin yhdestä suusta. Heistä kolme on ollut tai on edelleen mukana kunnallispolitiikassa: Kaitaranta ja Antero Pihlajamäki Vasemmistoliiton edustajina ja Hulkkonen demarien.

Vaalit ovat olleet maanantain pääkeskustelunaihe sekä Parkanon aamu- että iltapäiväparlamentissa, jotka istutaan eri huoltoasemilla. Puhuttavaa ja pohdittavaa riittää todennäköisesti ainakin kesään asti, sillä hallitusneuvotteluista on povattu hankalia.

– Kaikki tuntuivat hylkivän perussuomalaisia ennen vaaleja, joten katsotaan nyt, tuleeko muut puolueet järkiinsä. Kyllä Halla-aho on järkevin poliitikko Suomen maassa. Se ei turhaan huutele, vaan puhuu asiaa, Hulkkonen ihailee.
  • Juttu jatkuu kuvan ja grafiikan jälkeen


Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Jussi Halla-aho tuntuu kelpaavan Parkanon varjoparlamentille yli puoluerajojen. Aivan kuten Turunenkin kelpasi.

– Täällä äänestetään ihmistä eikä puoluetta, huomauttaa Jorma Piilola, mutta ei saa ajatukselleen sadan prosentin kannatusta St1:n pöydässä.

– Ei se aivan niin mene, korjaa Kaitaranta.

– Mutta kyllä Parkanossa oltiin Turusen Kaukon takana, eikä puoluetta katsottu.

Puhe kääntyy takaisin Halla-ahoon.

– Torilla kun kävi ehdokkaita tapaamassa, tuntui, että kaikki ne ovat vihreämpiä kuin vihreät itse. Halla-aho on puoluejohtajista ainoa, joka puhuu järkeä maahanmuutosta ja ilmastonmuutoksesta, sanoo Hulkkonen ja toteaa Sipilän hallituksen saaneen aivan liian paljon hallaa aikaan.

Kaitaranta on samaa mieltä.

– Kyllähän se nyt vaalituloksessa näkyy. Taksiuudistuskin meni aivan mönkään, miehet manaavat.

– Kun ennen meni kelataksilla keskussairaalaan, taksi odotti kolme tuntia. Nyt se odottaa vain 15 minuuttia ja häipyy. Sieltä sitten ajelee tyhjänä takaisin Parkanoon, tietää Jorma Piilola.

Hulkkonen on kuullut tapauksesta, jossa Parkanon taksi vei potilaan Tampereelle, ja kun potilas pääsi puolen tunnin päästä pois, Ruoveden taksi toi hänet kotiin.

– Tampereen taksi taas oli ottanut kyytiinsä Ruovedellä asuvan potilaan. Kyllä tällainen tulee kalliiksi.

Kaitaranta taas tuntee syöpäpotilaan, joka oli tullut sairaalasta kimppakyydillä: tunnin matka oli kestänyt 4,5 tuntia.

– Siinä oli kierretty kaikki Kurut ja Ruovedet. Tämän kaiken on Berner saanut aikaan.