Veera Ruoho loikkasi perussuomalaisista kokoomukseen, ja putosi – ”Tulivat huutamaan, että eikö minua hävetä”

Julkaistu:

Työhön paluusta huolimatta Ruoho ei sulje pois eurovaaleihin lähtemistä.
Kokoomuksen entinen kansanedustaja Veera Ruoho siivosi työhuoneensa jo hyvissä ajoin. Hän kertoo pitäneensä sisustamisen muutenkin minimissä, joten siivoaminen kävi käden käänteessä.

– Päätin jo alussa, että en raijaa tänne mitään turhia rojuja. Hallituspuolueen kansanedustajalla, joka istuu monessa valiokunnassa, ei huoneessaan ehdi hirveästi aikaa viettämäänkään, mitä nyt joskus bleiseriä vaihtaa, Ruoho sanoo.

Ruoho putosi eduskunnasta sunnuntain vaaleissa. 1 487 ääntä ei riittänyt läpimenoon. Huono tulos oli Ruoholle yllätys.

– Äänestäjille täytyy nostaa hattua ja kumartaa. Valitettavasti en pääse nyt edistämään heidän asiaansa, mutta tämä on demokratiaa ja sitä pitää kaikkien kunnioittaa.

Nyt hän valmistautuu jo kovaa vauhtia paluuta siviilielämään, vai pitäisikö sanoa viranomaiselämään. Ruoho palaa vanhaan työhönsä poliisina. Maisterin paperitkin hän kävi hakemassa Helsingin yliopiston valtiotieteellistä tiedekunnasta poliisin tietoihin liitettäviksi.

– Poliisi tietysti varautuu kaikkeen. Olin jo kuukausi sitten soittanut laitokselle ja kysynyt, että koska virkavapaani päättyikään. Tänään laitoin vielä uudestaan postia tarkemmasta ajankohdasta, Ruoho sanoo.

Vaikka Ruoho kertoo kampanjoineensa uudelleenvalintansa puolesta täysillä, hän kertoo olleensa myös realisti. Ruoho vaihtoi puolueensa kesken vaalikauden perussuomalaisista kokoomukseen, mikä herätti monessa äänestäjässä närää.

– Moni kuitenkin ymmärsi, että minulle oli tärkeää viedä asioita eteenpäin. Se ei olisi onnistunut oppositiosta käsin.

Silloin kun perussuomalaisten suosio alkoi nousta toden teolla, Ruoho tiesi, että hänen läpimenonsa voi olla hyvin haastavaa.

Haastavuus kävi ilmi myös vaalikentillä. Ruohoa ja tukiryhmäläisiä solvattiin avoimesti.

– Toiset tulivat huutamaan, että eikö minua hävetä, kun tein Teuvo Hakkaraisesta rikosilmoituksen. Siitä tapauksesta liikkuu paljon vääriä käsityksiä joita on tahallaan lietsottu. On väitetty muun muassa, että saisin sakkorahat omaan taskuunsa.

Ruoho viittaa tapaukseen, jonka johdosta Hakkarainen sai hovioikeudessa päiväsakkoja Ruohon seksuaalisesta ahdistelusta ja pahoinpitelystä. Käräjäoikeuden ratkaisussa todettiin, että Hakkarainen tarttui Ruohoa niskasta kiinni ja yritti suudella väkisin eduskunnan kuppilassa. Hakkarainen vetosi käräjillä siihen, että teko ei ollut tahallinen.

– Se oli todella raskasta perheenkin kannalta. Sitä ei kyllä kaipaa kukaan, hän toistaa.

– Tykkäsin ja olisin halunnut jatkaa eduskunnan valiokuntatyötä. Siellä asioihin pystyi vaikuttamaan, mutta muu, mikä varsinkin minun kohdalla tuli kovin tumman sävyisenä, sitä en jää kaipaamaan.

Toisaalta Ruoho sai kentältä myös paljon positiivista palautetta. Hänen mukaansa moni piti häntä varmana läpimenijänä ja kertoi äänestävänsä jotakuta muuta. Tuolloin Ruoho muistutti, ettei sympatiapisteillä pääse eduskuntaan.

Siitä hän on kuitenkin iloinen, että kokoomus piti vaaleissa pintansa ja sai läpi monia päteviä ehdokkaita.

– Ei tässä maailmassa onneksi mikään ole yhden Ruohon varassa ja minä palaan poliisin iloisilla mielin, ainakin näillä näppäimillä.

Ei ole kuitenkaan poissuljettua, etteikö Ruohoa nähtäisi vielä uudelleenkin politiikan kentillä. Eurovaalit ovat jo käytännössä ovella.

– Ennen edustakuntavaaleja vastasin yhdelle kysyjälle, että minulla on kyllä kansainvälinen tausta ja olen gradunikin tehnyt englanniksi, niin ajattelin sopivani sinne. Nyt ei ole vielä joutanut miettimään. En myöskään tiedä, onko kokoomus jo valinnut ehdokkaansa, mutta ei se ajatuksena hullumpi olisi. Jos haluat keventää tätä, niin sanotaan, että jos Hakkarainen lähtee, niin miksi en minäkin.

Teuvo Hakkarainen ilmoitti Ilta-Sanomille harkitsevansa eurovaaliehdokkuutta.