Juha Rehula putosi eduskunnasta 22 vuoden jälkeen: ”Kyllä tämä tietysti yllätys oli” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Juha Rehula putosi eduskunnasta 22 vuoden jälkeen: ”Kyllä tämä tietysti yllätys oli”

Keskustan Juha Rehula ehti toimia kansanedustajana 22 vuotta yhtä soittoa.

Julkaistu: 15.4.2019 21:29

Keskustan konkaripoliitikko on toiminut ministerinä kolmessa eri hallituksessa. Tällä kertaa paikka eduskunnassa jäi kiinni muutamista sadoista äänistä.

Eduskuntaan pääsi näissä vaaleissa jopa 83 uutta kansanedustajaa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että moni vanha kansanedustaja joutuu nyt siivoamaan työhuoneensa.

Keskustan konkaripoliitikko Juha Rehula nousi eduskuntaan ensimmäisen kerran varasijalta marraskuussa 1996, kun Sirkka-Liisa Anttila valittiin europarlamenttiin. Sunnuntain vaalituloksen myötä päätökseen tuli 22 vuotta jatkunut työrupeama kansanedustajana.

Rehula ehti vuosien mittaan toimia sosiaali- ja terveysministerinä sekä Mari Kiviniemen että Matti Vanhasen johtamissa hallituksissa ja kaksi vuotta perhe- ja peruspalveluministerinä Juha Sipilän hallituksessa.

Pääministeripuolueena ollut keskusta kärsi sunnuntaina rökäletappion ja menetti 18 kansanedustajapaikkaa. Rehula itse sai Hämeen vaalipiirissä reilut 3 300 ääntä. Keskustan ainoan paikan Hämeestä sai uutena läpi mennyt Hilkka Kemppi, joka sai vain noin 300 ääntä Rehulaa enemmän.

Juha Sipilä jännitti sunnuntaina vaalitulosta yhdessä varapuheenjohtajien Juha Rehulan (oik.) ja Katri Kulmunin sekä Hanna-Kaisa Heikkisen (vas.) kanssa.

– Toisaalta on levollinen olo siitä, että vaalit on käyty ja tulos on taulussa. Mutta toisaalta harmittaa yhtäältä puolueen tulos ja sen osana omakin tulos. 22 vuotta kansanedustajana on pitkä aika, Rehula puntaroi maanantaina.

Hän kertoo olevansa luonteeltaan pohdiskelija ja käyneensä eri vaihtoehtoja läpi.

– Se osaltaan vaikuttaa tähän levollisuuteen. Nyt kävi näin ja se, mitä tulevaisuus tuo tullessaan – en tiedä.

– Kyllä tämä tietysti yllätys oli, ei sitä voi kiistää. Olin kuitenkin pohtinut, että niin voi käydä, että paikkamäärä voi pudota Hämeessä yhteen.

Rehula on yhä keskustan varapuheenjohtaja. Lisäksi hän on toiminut Suomen Hippoksen hallituksen puheenjohtajana viime vuodesta alkaen.

– Ei minulta hommat lopu ja Suomen kiertäminen jatkuu, tuumasi Rehula, jonka mukaan puheenjohtajuuteen voi käyttää niin paljon aikaa kuin vain suinkin haluaa ja pystyy.

Eduskunnassa Rehulan ei tarvitse enää käydä edes tyhjentämässä työhuonettaan.

– Mikko Pesälä antoi minulle kaksi neuvoa, kun nousin varasijalta eduskuntaan. Ensimmäinen neuvo oli, että frakki on kangasta, joka kutistuu kaapissa ja toinen oli, että siivoa työhuone, että sinne on mukavampi palata vaalien jälkeen. Minun ei siis tarvitse enää työhuoneeseeni mennä, kertoo Rehula, joka hoiti siivouksen jo viime viikolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?