Antti Rinteen mukaan hallitusta on pohjustettu jo syksystä asti – perussuomalaisten Slunga-Poutsalo syyttää äänestäjien huijaamisesta: ”Meitä ei ole kuultu”

Rinteen mukaan ennen vaaleja käydyissä keskusteluissa on haluttu selvittää, mistä neuvotteluissa lähdetään liikkeelle.

15.4.2019 20:24

Pääsiäispyhien jälkeen alkavista hallitusneuvotteluista on ennakoitu vaikeita.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne yllätti kertomalla maanantaina Sdp:n puoluetoimistolla järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että hänen ”neuvottelijan nenänsä haistaa”, että hallitusneuvotteluista on saatavissa ”helpomminkin neuvottelutulos, ”kunhan vain vetää oikeista naruista” ja asioita viedään eteenpäin ”oikealla tavalla”.

Rinne teki arvionsa IS:n kysyttyä häneltä, minkälaisia epävirallisia keskusteluja puolueiden kesken on käyty ennen eduskuntavaaleja.

– Puheenjohtajien kesken on käyty keskusteluja ja erilaisten tahojen, siis toimihenkilötahojen ja puoluesihteerien kesken, lähtökohtana on ollut, että on haluttu selvittää jo ennen vaaleja sitä, mikä on asento, mistä neuvotteluissa lähdetään liikkeelle. Vaalien jälkeen olen käynyt muutaman keskustelun muiden puolueiden ihmisten kanssa, mutta varsinaista prosessia ei ole käynnissä, Rinne vastasi.

Rinteen mukaan keskusteluja käytiin jo viime syksynä Suomen EU-puheenjohtajakauden varjon alla.

– Niissä yhteyksissä on käyty keskusteluja myös siitä, millä tavalla Suomea viedään eteenpäin eduskuntavaalien jälkeen.

Rinne viittasi juuri tulevaan EU-puheenjohtajakauteen sanoessaan, että hallitus olisi hyvä olla muodostettuna toukokuun loppuun mennessä, jotta ministerit ehtisivät valmistua puheenjohtajakauteen.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi maanantaina, että puolueille lähetettäviä kysymyksiä tullaan rakentamaan Sdp:n kestävän kehityksen agendan pohjalta. Kysymykset koskisivat Rinteen mukaan esimerkiksi kestävää ekologista taloutta ja kestävää sosiaalista taloutta.

Sdp sai eduskuntavaaleissa 6813 ääntä enemmän kuin toiseksi tullut perussuomalaiset. Rinteen mukaan Sdp on selkeästi vaalien voittaja, eikä tingi siitä pätkääkään.

– Annettujen äänien lukumäärä kertoo, kuka on voittaja. Paikoissakin tulee kuusi lisää.

Rinne toi erikseen esiin, että Sdp, vihreät ja vasemmistoliitto saivat eduskuntavaaleissa yhteensä 15 lisäpaikkaa.

Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm viittasi samaan asiaan ja totesi, että eduskuntavaalitulos on ”selkeä epäluottamuslause nykyisen hallituksen politiikalle”.

– Sen kyllä pitää näkyä jollakin tavalla tulevan hallituksen työssä.

IS kysyi Rinteeltä suoraan, muodostavatko punavihreät puolueet yhdellä suurella puolueella vahvistettuna seuraavan hallituksen pohjan.

– Tämä on kysymys, johon en halua vastata, koska en halua spekuloida mahdollisilla hallitusvaihtoehdoilla, vaan haluan, että aidosti käydään neuvottelut, Rinne kommentoi.

Oleellinen kysymys on, mikä iso puolue lähtee Rinteen kelkkaan, sillä enemmistöhallitusta ei pystytä vielä esimerkiksi Sdp:n, vihreiden ja vasemmistoliiton pohjalta muodostamaan.

Rinteen kommenttien perusteella ainakin perussuomalaisten kanssa on vaikea löytää yhteistä säveltä.

– Perussuomalaisten talouspoliittinen linja on kovin oikeistolainen, suhtautuminen julkisen sektorin työntekijöihin ja julkiseen sektoriin ylipäätään poikkeaa meistä. Yksi keskeinen erottava tekijä on arvot ja erityisesti puheenjohtaja Halla-ahon arvot verrattuna henkilökohtaisiin arvoihini, Rinne eritteli.

Rinteen mukaan Sdp:llä ja perussuomalaisilla on eroja myös työelämän pelisäännöistä puhuttaessa.

– Halla-aho on viime aikoina alkanut puhua, että yleissitovat työehtosopimukset pitää olla voimassa, mutta jossakin vaiheessa hän on ollut eri mieltä.

Kokoomuksen kanssa tehtävään hallitusyhteistyöhön Rinne ei ottanut kantaa sen enempää, mutta sanoi, että kokoomus on ”puoluekokouksessaan päättänyt yli 3,5 miljardin euron veronalennuksista”.

– Meidän mielestä se ei sovi tähän tilanteeseen, jossa tarvitaan hyvinvointivaltion vahvistamista, tulevaisuusinvestointeja koulutukseen ja eriarvoisuuden torjuntaan liittyviä menolisäyksiä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi hallituskuvioita tiistaina.

Antti Rinteen mukaan Sdp:n ja perussuomalaisten välillä on merkittäviä eroja talous- ja sosiaalipolitiikassa. Kuvassa Rinne ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vaali-iltana.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho arvioi vaali-iltana, että hallitusta tuskin saadaan kasaan nopeasti, ”ellei joidenkin puolueiden välillä ole jo kassakaappisopimusta tulevasta hallitusyhteistyöstä”.

– Tällaisiakin huhuja on korviini kantautunut, Halla-aho sanoi tarkemmin erittelemättä.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo kertoo IS:lle, että perussuomalaisetkin ovat olleet mukana keskusteluissa, joissa on mietitty tulevan hallitusohjelman teknistä runkoa, mutta tämän lisäksi perussuomalaisilla on Slunga-Poutsalon mukaan viitteitä siitä, että ”punavihreän koalition välillä on käyty jo kuukausia ennen vaalipäivää poliittista keskustelua yhteisen hallituksen muodostamisesta”.

Perussuomalaisten puoluesihteerin Riikka Slunga-Poutsalon mukaan hallitusneuvotteluissa pitäisi edes yrittää tosissaan, että tulisiko puolueiden välisestä yhteistyöstä mitään. Nyt Slunga-Poutsalon mielestä näyttää vahvasti siltä, että asiat on taputeltu jo etukäteen.

– Valmista hallituspohjasuunnitelmaa on tehty jo vähintään puolitoista kuukautta sitten. Se on vahvasti tällainen vasemmisto–vihreät–demarit-pohjaan perustuva hallituspohja. Meitä ei ole tässä vaiheessa kuultu, Slunga-Poutsalo sanoo.

– Koko puolueen mielestä on pöyristyttävää, että ei oteta huomioon vaalitulosta, kysymykset, jotka esitetään, eivät ole aitoja, vaan niillä lähdetään hakemaan merkkejä siitä, että katsokaa, kuinka eri mieltä me ollaan, tämä on aika noloakin kansalaisten ja äänestäjien huijaamista, Slunga-Poutsalo tuohtuu.

Slunga-Poutsalon mielestä Rinteen kommentti työelämän pelisäännöistä osoittaa, että perussuomalaisten ohjelmaa ei ole edes vertailtu Sdp:n ohjelmaan.

– Ohjelmissamme lukee, että yleissitovuudesta pidetään kiinni.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?