Kommunisti Kalevi, 69, pyrki eduskuntaan Halla-ahon numerolla – kymmenkertaisti äänisaaliinsa - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommunisti Kalevi, 69, pyrki eduskuntaan Halla-ahon numerolla – kymmenkertaisti äänisaaliinsa

Kalevi Wahrman nousi kommunistien ääniharavaksi.

Jussi Halla-aholla ja Kalevi Wahrmanilla oli sama äänestysnumero.

15.4.2019 16:56

Porvoolainen teleasentaja Kalevi Wahrman, 69, kymmenkertaisti äänimääränsä eduskuntavaaleissa.

Suomen kommunistisen puolueen listoilla sitoutumattomana ehdolla ollut Wahrman sai neljän vuoden takaisissa vaaleissa 49 ääntä Uudenmaan vaalipiirissä, mutta tällä kertaa ääniä kertyi peräti 483.

Wahrman myöntää IS:n haastattelussa, että äänimäärään vaikutti hänen äänestysnumeronsa 98.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho nimittäin oli samalla numerolla ehdolla Helsingin vaalipiirissä.

– Henkilökohtaisessa äänisaaliissa todellinen tilanne on se, että siinä on vähän Halla-ahoa mukana – eli kun Halla-aholla oli sama numero Helsingin vaalipiirissä. Sosiaalisessa mediassa jo ennen tuloksia käytiin vähän keskustelua siitä, että jotkut perussuomalaisten kannattajat missasivat sitten. Siellä ”Mestaria” äänestettiin Uudenmaan vaalipiirissä, ja minulla sattui olemaan sama numero, kommunistien ääniharavaksi noussut Wahrman toteaa.

– Ei se nyt haitannut. Se oli kuitenkin niitä suurimpia äänimääriä, mitä on ollut. Olen ollut pitkään mukana.

Kalevi Wahrman on ollut jo pitkään mukana politiikassa.

Wahrmanin mukaan ääniä saattoi tulla jonkin verran myös Uusimaa-lehden julkaiseman henkilöhaastattelun seurauksena.

– Otsikointi oli ”Todellinen protesti on äänestää kommunistia”. Siinä tuli näkyvyyttä ja juuri se ajatus. Kyllä se sillä tavalla toimii, kun aika moni ei ollut tyytyväinen Sipilän hallituksen politiikkaan, mutta ei tahtonut sitten äänestää perussuomalaisia protestina, eikä muistakaan löytynyt protestia.

Wahrman perustelee politiikassa mukana oloaan ”vanhanaikaisesti” aatteen eteenpäin viemisellä tai sen säilymisellä. Hänen mukaansa vasemmistolaisten tyytymätön porukka pitäisi saada yhteen saman sateenvarjon alle.

– Kommunisteja löytyy vielä tästä maasta, vaikka ne ovat aika vähissä ja käytännössä kolmessa sirpalepuolueessa. Minä olen puheenjohtajana Kommunistien Liitossa, joka on yhdistysrekisterissä. Meillä on tavoitteena edelleen, että kerättäisiin tällainen laaja uusliberalismin vastainen kansanrintama.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho rohmusi Helsingin vaalipiirissä yli 30 000 ääntä.

– Jos yksinkertaisesti sanotaan, niin kysymys on siitä, että edustuksellinen demokratia, eduskunta ja parlamentaarinen demokratia saadaan uudelleen toimimaan. Eli tällaiselle demokraattiselle linjalle päästään uudestaan. Eli pois lobbareiden ja finanssipääoman pääosin rahoittamasta työstä siihen, että eduskunta todella olisi kansanedustuslaitos.

Wahrman sanoo, että iän karttuessa hän siirtyisi mieluusti jo vähän taustajoukkoihin. Hän ei kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta lähteä uudelleen ehdolle.

– Ei se nyt mahdottomuus ole. Tosiasiahan on se, että neljän vuoden päästä kommunisteilla on edelleen se tilanne, ettei olla isoissa lähtökohdissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?