Hallituskonkelo – tässä ovat Rinteen kolme vaihtoehtoa

Vaalivoittaja Sdp:llä on edessään hikiset hallitusneuvottelut.

15.4.2019 16:31

Ei tule olemaan helppoa olla hallitustunnustelija ja hallituksenmuodostaja Antti Rinne (sd).

Helppoja vaihtoehtoja demarijohtoiseksi hallituspohjaksi on tasan nolla. Edes vähän realistisia vaihtoehtoja on kolme: punavihreä-, sinipuna- tai peruspunahallitus.

Sdp:llä ja Rinteellä ei ole yhtään valttikorttia, päinvastoin.

Koskaan aiemmin hallituksenmuodostaja ei ole ollut yhtä heikossa asemassa kuin Rinne nyt.

Rinne vei Sdp:n ykköseksi demareiden historian toiseksi huonoimmalla tuloksella. Suomen suuriman puolueen titteli irtosi Sdp:lle vaivaisella 17,7 prosentin kannatuksella ja sillä sai eduskuntaan 40 paikkaa.

Jos palatsivallankumousta ei Suomessa tapahdu, Antti Rinne alkaa – pääsiäisen jälkeen ja ennen vappua – virallisesti etsiä kumppaneita demarivetoiseen hallitukseensa.

IS analysoi Rinteen vaihtoehdot.

Punavihreä kansanrintamahallitus

107 paikkaa.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Vihreät kuuluu vaalituloksen perusteella ehdottomasti hallitukseen. Demareilla ja Rinteellä on koossa vasta 60 paikkaa.

Vaalituloksen perusteella hallituspaikka kuuluisi myös vasemmistoliitolle. Samalla hallituksen ideologinen pohja olisi yhtenäinen, kolme punavihreää puoluetta yhdessä.

On toki myös muistettava, että vihreät ja vasemmistoliito eivät myy nahkaansa helposti Rinteelle, ja Sdp tarvitsee kumppaneita kipeästi.

Punavihreä hallitus olisi vähemmistöhallitus, 76 paikkaa. Jostain pitäisi löytää lisää kavereita.

Jos mukaan otettaisiin vielä apupuolueet Rkp ja kd, kokoon saataisiin vain 90 edustajan vähemmistöhallitus. Ei riitä, apupuolueita ei nyt tarvita.

Mistä se pelintekijä punavihreille löytyisi?

Perussuomalaiset on jo kättelyssä ulkona punavihreästä hallituspohjasta, elleivät arvomaailmat heitä volttia puolin ja toisin.

Selvää lienee myös se, että oikean laidan kokoomus ei lähde eikä sovi punavihreään hallitukseen.

Ainoaksi vaihtoehdoksi punavihreän hallituksen kokoavaksi liimaksi jää keskusta. Jos keskusta liittyisi kumppaniksi punavihreille, Suomeen saataisiin 107 kansanedustajan enemmistöhallitus.

Jos keskusta olisi saanut torjuntavoiton, Rinteellä olisi ollut suhteellisen helppo työ ollut rakentaa punamultahallitus.

Keskusta kärsi veret seisauttavan vaalitappion, ja oppositio on hyvä paikka kasvattaa pohjamutiin painunutta suosiota.

Millä porkkanoilla Rinne olisi valmis ostamaan keskustan, ja onko keskustan järkevää lähteä murskatappion jälkeen punavihreään hallitukseen?

Sdp ja keskusta hallitsivat ammoisina aikoina Suomea vuosikymmenet, ja tuttua oli myös kaksikon yhteistyö kansanrintamahallituksissa vasemman laidan kanssa.

Sinipunavihreä hallitus

108 paikkaa.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Periaatteessa helppo ratkaisu, käytännössä vaikea rasti.

Vaalituloksen mukaan vihreät on pakko ottaa mukaan, koossa 60 edustajan punavihreä blokki.

Mistä kaverit?

Sdp:n ja kokoomuksen yhteistyö, sinipuna, on historiassa todettu toimivaksi ratkaisuksi.

Kokoomus haluaisi ehdottomasti lisää porvarivoimaa hallituksen punavihreää blokkia vastaa. Rkp ja kokoomus muodostaisivat 48 edustajan oikeistovoimat halituksessa ja maassa olisi 108 edustajan sinipunavihreä enemmistöhallitus.

Se suurin mutta.

Kokoomus teki jo vaali-iltana hyvin selväksi, että se ei lähde mukaan hallitukseen toteuttamaan löysiksi lupauksiksi kokemiaan Sdp:n vaalitavoitteita, eikä kokoomus syty veronkorotuksille.

Rinteen olisi todella vaikea sovitella yhteen Sdp:n ja kokoomuksen vaaliohjelmista yhteinen hallituksen talouspoliittinen linja. Puolueiden näkemykset eroavat miltei kuin yö ja päivä.

Kokoomus lupasi miljardin tuloverokevennykset, jotka se rahoittaisi nostamalla haittaveroja. Sdp olisi kiristämässä verotusta ja laajentamassa veropohjaa, ja keräisi 1,5 miljardia euroa lisärahaa lähinnä yrityksiltä ja pääomista.

Menopuolella Sdp:n vaaliohjelman hinta oli 1–3 miljardia euroa, ja puolue on luvannut muun muassa vappusatasen ja romuttaa aktiivimallin. Kokoomuksen lupaukset olivat plusmiinusnolla, puolen miljardin lisäpanostuksiin rahat löytyisivät budjetin sisältä.

Jotta Sdp ja kokoomus olisivat samassa hallituksessa, pitäisi tapahtua tyylipuhtaita takinkääntöjä ja upottaa vaaliohjelmia Atlantin syvänteisiin.

Peruspuna

Lähtökohtana Sdp:n ja perussuomalaisten yhteistyö. Pohjalla 79 paikkaa.

Myös peruspuna vaatisi melkoisesti poliittista notkeutta.

Liki kaikki puolueet ovat karsastaneet perussuomalaisia hallituskumppanina.

Ja perussuomalaiset itse eivät hallitushaluja ovat uhkuneet, päinvastoin. Viime kaudella hallitusvastuu sulatti puolet kannatuksesta ja hajotti puolueen.

Perussuomalaiset ei nyt periaatteistaan tingi, se on Rinteen kumppani, jos saa omat tärkeät asiansa hallitusohjelmaan.

Tämä on enemmän kuin hankala rasti.

Perupunan pelintekijäksi on punavihreän pohjan tapaan tarjolla samat kaksi vaihtoehtoa, kokoomus tai keskusta.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Peruspuna kokoomuksen kanssa olisi 117 edustajan koalitio. Sipilän hallituksesta tuttu kolmen suurimman puolueen kimppa.

Peruspuna kokoomuksella ei taida olla todennäköinen vaihtoehto. Perussuomalaisten rajat kiinni ja Suomi ensin -politiikka, yhdistettynä eurokriittisyyteen, on myrkkyä kokoomukselle.

Pelintekijän paikalla olisi tässä taas keskusta. Jos Sdp ja perussuomalaiset sattuisivat löytämään yhteisen sävelen, keskusta olisi sateentekijä Rinteelle.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Peruspuna keskustalla olisi 110 edustajan enemmistöhallitus.

Aivan kuten punavihreässä vaihtoehdossa, keskustalla olisi edessään omat pohdintansa, olisiko sen järkevä lähteä hallitukseen. Yhteinen hallitusohjelma peruspunalle syntyisi kuitenkin paljon helpommin keskustan kuin kokoomuksen kanssa.

Millaisen hallituksen sinä tekisit? Kokeile tästä:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?