Hämeenlinnalainen Lulu Ranne on yksi uusista perussuomalaisten kansanedustajista – koki lapsena syrjintää ruotsalaisessa koulussa: ”Suomalaiset lapset olivat vähän huonompaa porukkaa”

Julkaistu:

Kansanedustajaksi valittu Lulu Ranne kasvoi Ruotsissa, mutta tiesi jo hyvin nuoresta palaavansa vielä Suomeen.
Oman vaalipiirinsä Hämeen äänikuningattareksi eilen sunnuntaina noussut hämeenlinnalainen Lulu Ranne on yksi perussuomalaisten uusista kansanedustajista. Ranne sai kaikkiaan 7 875 ääntä.
Ranteen tärkeiden saavutusten taustalla piilee sisukkuus, joka iskostui häneen jo pienenä tyttönä.

Hän kasvoi Ruotsissa Haaparannalla. Isä työskenteli lääkärinä, ja perhe muutti tämän työn perässä, hetkeksi myös Saudi-Arabiaan. Ranne muistaa sieltä vielä tunnelman. Länsimaalaiset asuivat erillään muista, muurien takana omine kirjastoineen ja ravintoloineen.

– Muistan tunnelman ja ne hajut ja sen, että olimme täysin omalla alueella. Meidän seiniemme ulkopuolella saattoi olla kaatopaikka.

Ruotsissakin Ranne koki olevansa eri asemassa kuin muut. Osa opettajista syrji suomalaislapsia. Ranne kuvaa kokeneensa suoranaista rasismia.

– Se liittyi todistuksiin ja kohteluun. Varmasti ajateltiin niin, että silloin oli paljon suomalaisia lapsia, joita tuli työläisperheistä, eikä heillä ehkä ollut kielitaitoa eikä puolia jaksettu pitää. Suomalaiset lapset olivat vähän huonompaa porukkaa.

Kotona kannustettiin työntekoon ja oikeudenmukaisuuteen sekä kasvatettiin tasa-arvoon. Ranne satsasikin kouluun. Hän halusi suoriutua opinnoista paremmin kuin ruotsalaiset oppilaat. Hän kuvailee olleensa varsinainen kympintyttö.

– Uskon, että sillä on ollut sisuuntava vaikutus siihen, millä lailla olen elänyt elämääni.


Kotona elettiin ”Suomen ajassa”: televisiossa pyöri suomalaiset uutiset ja lastenohjelmat. Ylioppilaskirjoitusten jälkeen Ranne lähti Ouluun, missä hän työskenteli esimerkiksi tarjoilijana ja lähihoitajan avustajana. Sieltä hän muutti opiskelemaan Tampereelle, mistä hän valmistui maanrakennuspuolen diplomi-insinööriksi. Alan hän valitsi siksi, koska siinä oli hänelle haastetta.

– Se oli minulle aihealueista haastavin. Eli silloinkin, kun lähdin opiskelemaan, valitsin sen, missä ei varmasti pääse helpoimmalla.
Ranne on naimisissa ja neljän lapsen äiti. Eriarvoistuminen on Ranteelle tärkeä teema politiikassa. Hän kertoo seuranneensa eriarvoistumiskehitystä lasten keskuudessa pitkän aikaa omien lastensa kautta. Ranteen lapsista nuorin on 5-vuotias, vanhin 19.

– Olen nähnyt sen kehityksen, miten lasten ja nuorten tilanne on muuttunut. Koko ajan oikeastaan vaikeampaan suuntaan.

– Lapset tarvitsivat paljon enemmän rauhaa ja turvaa.

Ranne kaipaa myös sitä, että ihmiset muistaisivat sen, missä asiat ovat hyvin.

– Kun puhutaan hirveästi siitä, miten lapsia ei haluta hankkia. Silti väitän, että meidän pitäisi hehkuttaa ihan kauheasti sitä, että Suomi on maailman paras maa synnyttää, on maailman paras neuvola, kaikkea tätä hyvää ja siitä pitää pitää kynsin ja hampain kiinni ja sitä tulee puolustaa.

Tällä hetkellä Ranne työskentelee ympäristöhallinnossa, mutta pian eduskunta tulee viemään ison osan ajasta.

– Velvollisuudentunto ja olo siitä, että jos kukaan muu ei edes yritä, niin minä ainakin yritän saada aikaiseksi parempaa suomalaisille.