6 vakavaa kuvaa illan surullisimmista vaalivalvojaisista

6 vakavaa kuvaa illan surullisimmista vaalivalvojaisista

Julkaistu:

Sinisten kaikki kansanedustajat ja ministerit tippuivat eduskunnasta. Sampo Terho ei halua laittaa hanskoja naulaan.
– Älkää uskoko tätä huhua, että puolueemme lakkautettaisiin, Sampo Terho sanoo painokkaasti Sinisen tulevaisuuden vaalivalvojaisissa sen jälkeen, kun uutisvirtaan ilmestyi tieto sinisten tarun loppumisesta puolueena.

Puoluesihteeri Matti Torvinen kertoi näet alkuillasta HS:lle, että puolue saattaa olla pian historiaa.

– Jos tulosta ei tule, harkitsemme mitä tehdään. Kansa on antanut tuomionsa. Jos sen mielestä perussuomalaisten hajoaminen oli virhe, pitää harkita puolueesta luopumista, Torvinen sanoi.

Terho tyrmäsi Torvisen avauksen puhuessaan väelleen.

– Me jatkamme puolueena kaikessa rauhassa. Huomenna katsomme askelmerkit, että mitä tehdään. Aate on edelleen vahva, Terho lausui ja sai töölölaisravintola Vastarannan Kiiskeen kokoontuneelta puolueväeltä kovat aplodit.

Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja kansanedustaja Simon Elo purki pettymystään ennakkoäänien julkistamisen jälkeen.

– Kävi kuten kävi, pulinat pois, kansa käyttää valtaansa ja me edustajat ollaan tehtävässä niin kauan, kuin kansa haluaa. Olen silti yllättynyt ja pettynyt, jos tämä on lopullinen tulos. Meillä on paljon kansaedustajia, jotka ovat tehneet hienon vaalityön. Vaalit ovat kuitenkin arvaamattomat ja valitusoikeutta ei ole.

Elo arveli, että tulos johtui pitkälti hallituksen toimista

– Neljän vuoden aikana olemme saaneet ottaa oman iskumme siitä, mitä hallituksessa on päätetty.

– Politiikka on ehkä muuttunut aika paljon. Perinteinen logiikkahan on ollut, että jos taloudessa saadaan hyviä tuloksia, niin kansa on tyytyväinen. Ehkä olemme astumassa tältä osin uuteen aikaan.

Elo ei ole tehnyt vielä pidempiaikaisia suunnitelmia vaalien jälkeiseen elämään.

– Sanon näin huumorilla, kuten eräs tehdastyöntekijä – oliko pääluottamusmies – kun häneltä kysyttiin, että mitä aiot tehdä nyt kun tehdas menee kiinni, että taidan riipaista kovan kännin. Oli tulos mikä tahansa, niin muutama olut kannattaa ottaa. Vaimolle olen luvannut, että kävi miten kävi, niin jossain vaiheessa pidetään vähän lomaa.

Tunnelma sinisten valvojaisissa oli tulosten selviämisen jälkeen lässähtänyt ja silmin nähden surullinen. Surullisuus ja vakavuus näkyi sekä paikallaolijoiden kasvoilla että puheissa.

Erityisen vakava oli työministeri Jari Lindström, joka keskittyi tiiviisti tutkimaan puhelintaan. Hänkään ei tullut valituksi eduskuntaan.

Sinisellä tulevaisuudella on vaikea nähdä tulevaisuutta. Ilman paikkaa jäävät puolueen kaikki ministerit Jussi Niinistö, Sampo Terho, Pirkko Mattila ja Jari Lindström.

Jussi Niinistö ei halunnut sunnuntaina kommentoida vaalitulosta Ilta-Sanomille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt