Antti Rinne sai toistasataa ääntä väärässä vaalipiirissä – syynä lienee harmillinen väärinkäsitys: ”Kun meillä on vaalipiirin etelälaidalla Riihimäki”

Julkaistu:

Syynä lienee harmillinen väärinkäsitys Uudenmaan ja Hämeen vaalipiirien rajalla. Hylätyissä pintansa pitivät myös Aku Ankka, James Bond ja hävyttömät kuvat.
Sdp:n Antti Rinne sai arviolta toistasataa ääntä väärässä vaalipiirissä. Ne menivät hylkyyn – ja nyt on kyse vasta ennakkoäänistä.

Hämeen vaalipiirilautakunnan puheenjohtaja Raimo Turunen kertoo, että Rinne ja muutama muu Uudenmaan ehdokas sai ennakkoääniä Hämeen vaalipiirissä. Kyse on todennäköisesti sekaannuksesta, joka joillekin äänestäjille syntyi vaalimainoksista sanomalehdessä, joka ilmestyy vaalipiirien rajan molemmin puolin.

– Kun meillä on (Hämeen) vaalipiirin etelälaidalla Riihimäki, jossa ilmestyy Aamuposti, jossa on Uudenmaan vaalipiirin ilmoittelua, niin Uudenmaan vaalipiirin ehdokkaat, muun muassa puheenjohtaja Rinne (sd) on saanut täällä aika paljon ääniä.

Ne ovat menneet kaikki hylkyyn.

Todiste ilmenee vaalinumeroissa. Rinteen numero on Uudenmaan vaalipiirissä 288. Hämeen vaalipiirissä sellaista numeroa ei ole kenelläkään ehdokkaalla, vaan suurin numero on 156. Eli on selkeää, että ne äänet Hämeessä ovat tarkoitettu Rinteelle.

Kyseinen lehti, Aamuposti puolestaan ilmestyy Uudenmaan vaalipiiriin kuuluvissa kunnissa, kuten Hyvinkäällä ja Nurmijärvellä – mutta myös Riihimäellä, joka taas kuuluu Hämeen vaalipiiriin.

– Me ei olla pidetty niistä tukkimiehen kirjanpitoa, mutta minun arvaukseni on, kun olen kaikki katsonut läpi, niin kyllä niitä on toistasataa ääntä Rinteelle siellä.

Kaikkiaan Uudenmaan ehdokkaat saivat Turusen arvion mukaan yli 200 ääntä ennakkoäänistä.

Ennakkoon Hämeen vaalipiirissä äänesti 106 000 äänioikeutettua, mikä tekee 36% vaalipiirissä annetuista äänistä. Hylkyyn meni Turusen mukaan korkeintaan prosentti, mikä ennakkoäänten osalta tekisi 1060 äänestyslappua.

Mutta eivät ne kaikki Hämeen hylätyt laput vahinkoääniä Rinteelle olleet. Perinteisiä hylkykuninkaita, kuten Aku Ankkaa ja James Bondia muistettiin myös. Turusen mukaan Aku Ankan auton rekisterinumero 313 haravoi huomattavasti enemmän ääniä kuin James Bond 007.

– Aiemmin on ollut toisin päin. Aku Ankka on ollut aina kyllä hyvin esillä, mutta James Bond on äänestetympi etenkin silloin, kun niitä elokuvia on näytetty lähiaikoina, niin sieltä (lapuista) löytyy joko 007 tai kirjoitettuna James Bond.

Turunen kertoo, että tällä kertaa täysin tyhjiä vaalilippuja on ollut joukossa tavallista enemmän. Hämeen vaalipiirissä vaalipäivän äänet ovat nyt tarkastuslaskennassa, joten niiden osalta ei vielä ole hylätyistä tarkkaa tietoa, samoin monessa muussa vaalipiirissä.


Tyhjiä oli tavallista enemmän myös Uudenmaan vaalipiirin hylätyissä äänissä. niitä oli jopa yli kolmasosa hylätyistä, kertoo vaalipiirilautakunnan puheenjohtaja Matti Hilli.

Hilli myös harmittelee, että hylätyissä äänissä oli paljon vanhuksen huteralla ja vapisevalla käsialalla piirrettyjä numeroita, joista ei voinut saada selvää, oliko kyseessä 7 vai 1 tai peräti 9 vai 4. Ja hän kehottaa käyttämään avustajaa.

Savo-Karjalan vaalipiirissä James Bondia muistettiin myös.

– 007 nyt on ensimmäinen, joka tulee mieleen näistä mitätöidyistä, kertoo vaalipiirin sihteeri Jarmo Toivola sanoo.

Uutena ilmiönä hylättyjen äänestyslappujen joukkoon ovat tulleet hymiöt, Toivola jatkaa.

– Sekä nauravia että surevia.

Toivolan mukaan Savo-Karjalan vaalipiirin hylättyjen äänten osuus on yhden prosentin luokkaa.

 

Ehdottomasti isoin hylkäysperuste on se, että se numero on vaan niin epäselvä, että siitä ei vaan saa tolkkua.

Pirkanmaan hylätyissä oli sarjakuvasankareita, kukkia ja ”ihan näitä normaaleja, ei mitään poikkeavaa” lautakunnan sihteeri Heidi Ruonala kertoo.


Keski-Suomen vaalipiirissä puolestaan oli sama meininki kuin aiemmissa eduskuntavaaleissa, vaikka vielä ei ole tarkkaa lukemaa tiedossa.

– Asiattomia merkintöjä lähinnä, joista se mitätöinti tulee, kertoo sihteeri Mikael Juujärvi.

Eli sinne oli lappuun piirrelty hävyttömyyksiä?

– Jotain tämän tapaista. Tai lisämerkintöjä, sellaisia, jotka ei selvennä asiaa, ne pitää mitätöidä.

Oulun vaalipiirilautakunnan sihteeri Unto Lehtosen mukaan äänestysprosentti oli korkea ja aamutuimaan tuntuma oli, että ”paljon enemmän siellä oli erilaisia viritelmiä, kuin normaalisti”.

– Jotain asiattomia merkintöjä oli numeron viereen tehty. Määrällisesti en osaa sanoa paljonko niitä tuli, mutta tuntuma on, että aika paljon oli sellaisia ääniä. Me käydään niitä tänään vielä läpi.

Voiko siihen lappuun laittaa mitään numeron lisäksi?

– Jos siellä lapussa on numero ja lisäksi ehdokkaan nimi, joka täsmää numeron eduskuntaehdokkaaseen, niin se on ok. Ja muita sellaisia numeroa selventäviä ratkaisuja hyväksytään, Oulun vaalipiirin Lehtonen kertoo.

Numero täytyy olla, mutta selventäväkin merkintä, kuten numeroa vastaava, saman vaalipiirin ehdokkaan nimi voi olla ok. Parasta on kuitenkin laittaa vain pelkkä numero ja tehdä se selkeästi.

– Eihän ne prosentuaalisesti ole isoja ne hylättyjen äänten määrät, mutta joissain tapauksissa, jos menee äänet kovin lähelle toisiaan, niillä voi olla merkitystä, Lehtonen sanoo.

Satakunnassa mitätöityjen äänten osuus näyttäisi olevan samoissa lukemissa kuin yleensä, eli 0,4 prosentissa, kertoo vaalipiirilautakunnan sihteeri Anne Raitioharju.

– Ehdottomasti isoin hylkäysperuste on se, että se numero on vaan niin epäselvä, että siitä ei vaan saa tolkkua, Raitioharju kertoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt