Vasemmistoliiton uudet edustajat nousivat raketin lailla

rac

Julkaistu:

Vasemmistoliitto juhli riehakkaasti, vaikka voitto pieneni siitä, mitä ennakkoäänet lupasivat.
The Circus -klubilla valvojaisiaan pitänyt vasemmistoliitto aloitti juhlinnan jo heti vaalivoittoa povanneiden ennakkoäänten tultua julki. Sen ja vihreiden piti saada maanvyörymäinen vaalivoitto, mutta ääntenlaskun edetessä paikkamäärä putosi.

Tämä ei kuitenkaan vaaliväkeä hetkauttanut, vaan yleisön joukosta kuului tyytyväistä hyrinää läpi illan.

Oman puolueen menestyksen lisäksi tyytyväisiä suosionosoituksia tarjottiin myös Sdp:n ja vihreiden menestykselle. Valvojaisiin kokoontunut yleisö nousi suosionosoituksiin myös vaaliennusteen luvatessa, että siniset eivät saa eduskuntaan yhtäkään paikkaa.

Lopulta vasemmistoliiton onnistui nostaa kannatustaan 1,5 prosentilla ja saada eduskuntaan yhteensä 16 paikkaa. Niistä neljä oli uusia.


Riemua näkyi niin puo­lueen puheenjohtajan Li Anderssonin kuin entisen puheenjohtajan Paavo Arhinmäenkin kasvoilta.

– Suomalaiset ovat äänestäneet tasa-arvoisen yhteiskunnan puolesta ja rasismia vastaan. Tämä on meidän ensimmäinen vaalivoitto sitten vuoden 1995, Andersson selitti hymyään ja pisti lavalla pieneksi tanssiksi.

– Vaikka paikkamäärä laski ennakkoäänistä, olen silti enemmän kuin tyytyväinen. Nukun ensi yön kyllä erittäin hyvin, hän lisäsi.

Sekä Andersson että Arhinmäki valittiin jatkokausille selvin luvuin. Andersson oli jopa koko maan äänikuningatar.

Vielä suurempaan riemuun yltyi uutena kansanedustaja eduskuntaan noussut Mai Kivelä. Helsingin vaalipiiristä ponnistanut 36-vuotias Kivelä jätti äänimäärissä taakseen useita puolueen konkareita.

– Tuntuu ihan mielettömän hienolta. Tuntuu myös hienolta, että se politiikka, mitä itse ajan on saanut näin laajan tuen, Kivelä sanoi.


Kivelä kertoi onnistuneen kampanjaksi salaisuuden olleen siinä, että hän pyrki olemaan mahdollisimman helposti lähestyttävä. Usko omiin mahdollisuuksiin kasvoi erityisesti erään nuoren henkilön hänelle lähettämän kirjoituksen myötä. Nuori kertoi Kivelää äänestämällä uskovansa ensimmäistä kertaa omiin poliittisiin vaikutusmahdollisuuksiinsa

– Aion juhlia tätä voittoa kaikkien niiden kanssa, jotka sen tekemiseen ovat osallistuneet. Kukaan ei voita vaaleja yksin, Kivelä summaa.

Helsingistä valittiin vasemmistoliiton uutena kansanedustajana myös Veronika Honkasalo. Vanhoista vasemmistoliiton helsinkiläisistä edustajista putosi Silvia Modig.