Nyt puhuu 7 äänen päähän kansanedustajan­paikasta jäänyt reservin kersantti Riikka, 24: ”Tilanne on hyvin poikkeuksellinen”

Julkaistu:

Riikka Karppinen jäi vaali-illan tuloksissa 7 äänen päähän kansanedustajanpaikasta.
Sodankyläläinen vihreä Riikka Karppinen joutuu jännittämään vaalitulosta vielä maanantai-iltapäivään saakka. Äänten tarkistuslaskenta on parhaillaan menossa ja se saadaan Lapin osalta valmiiksi iltapäivällä. Tuolloin ratkeaa pääseekö kansanedustajaksi Karppinen vai Keskustan Markus Lohi.

Lohi sai vaaleissa 4 966 ääntä ja Karppinen 7 814. Lohen vertailuluvuksi muodostui 9 712 ja Karppisen 9 705.

– Vaali-ilta oli upea ja jännitys tiivistyi loppua kohti, kun Markuksen ja minun äänimäärät alkoivat lähestyä toisiaan. Tilanne on hyvin poikkeuksellinen, Lapin vihreä ehdokas sai valtakunnallisesti kolmanneksi eniten puolueen ääniä, Karppinen iloitsee.

24-vuotias Karppinen on kotoisin Sodankylän Kersilöstä. Hän on reservin kersantti, joka tykkää liikkua luonnossa, kalastaa ja metsästää. Metsästyskortin hän on suorittanut jo 10-vuotiaana.

Vaali-illan jännitys jatkuu vielä hetken, sillä tarkistuslaskenta saattaa muuttaa Lohen ja Karppisen äänimääriä.

– Kävi niin tai näin, niin jatkan työtä politiikan parissa. Mutta ensin tulos ja sitten vasta pohdin mitä teen seuraavaksi, puhelimitse tavoitettu Karppinen toteaa iloisesti.

Nuori lappilaispoliitikko on tottunut uransa aikana olemaan aina porukan nuorin. Lisäksi lappilaisena vihreänä vastaan on tullut usein myös epäilyjä nuoren naisen kyvyistä politiikassa.

– Siihen on ratkaisuna substanssi, asiasisältö. Vaikka olen vihreä, nuori ja nainen, tekeminen, työ ja osaaminen ratkaisevat, 15-vuotiaana poliittisen vaikuttamisen aloittanut Karppinen sanoo.

Karppinen aloitti kansalaisvaikuttamisen Lapissa kouluikäisenä kotisuon tilanteen takia. Hän matkusti Helsinkiin kertomaan kotisuon tilanteesta ympäristöministerille ja ministeriön kansliapäällikölle. Hän myös pääsi puhumaan Viiankiaavasta valtakunnalliselle ja kansainväliselle medialle ja Brysseliin EU-komissioon.

Ympäristövaikuttamisen kautta hän lähti mukaan politiikkaan ja valitsi puolueekseen vihreät, vaikka perheessä isä on edustaa Vasemmistoliittoa Sodankylän valtuustossa. Riikka valittiin 18-vuotiaana Sodankylän valtuustoon kunnan historian ensimmäisenä vihreänä ja nuorimpana valtuutettuna.

Karppinen opiskelee Helsingin yliopistossa ja työskentelee Pohjola-Nordenin nuorisoliitossa. Hän matkustaa vähintään kerran kuukaudessa Sodankylään hoitamaan luottamustehtäviään.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt