Lapissa jännitetään tarkastuslaskentaa – vihreiden Karppinen keräsi hirmusaaliin, mutta läpimeno on nyt kiinni 8 äänestä

rac

Julkaistu:

Eduskuntaan on alustavan laskennan perusteella menossa Lapista viimeisenä keskustan Markus Lohi, vaikka Riikka Karppinen sai lähes 3 000 ääntä enemmän.
Toisinaan kuulee sanottavan, ettei yhdellä äänellä ole vaaleissa mitään merkitystä.

Lapin vaalipiirissä vaalitaisto meni kuitenkin sunnuntaina niin tiukaksi, että yksittäisten äänten merkitys voi todella nousta arvoon arvaamattomaan.


Alustavan laskennan mukaan viimeisen eduskuntapaikan vaalipiiristä olisi nappaamassa Markus Lohi (kesk), mutta ero vihreiden Riikka Karppiseen oli alustavassa laskennassa vain kahdeksan ääntä.
Istuva kansanedustaja Lohi sai 4 966 ääntä, mutta Karppisen äänisaalis oli selvästi suurempi: 7 814 ääntä. Enemmän ääniä sai Lapissa ainoastaan keskustan Katri Kulmuni ja vihreiden ehdokkaista valtakunnallisesti enemmän ääniä saivat ainoastaan Pekka Haavisto ja Maria Ohisalo.

Lapin vaalipiirilautakunnan sihteeri Kaisa Post kertoo, että tarkastuslaskenta aloitettiin Lapissa maanantaiaamuna kello 9.

– Yleensä tarkastuslaskenta on valmistunut kello 14–15 huitteilla. Arvio on, että tänäänkin ollaan samoihin aikoihin valmiina.
Postin mukaan lautakunnassa pohdittiin maanantaina, etteivät yhtä täpärät tilanteet ole tavanomaisia.

– Lautakunta muisteli, ettei näin lähellä olisi ainakaan aivan viime vuosina kukaan ollut.


Tavallisesti tarkastuslaskennassa ilmi tulevat heitot ovat Postin mukaan yhden äänen heittoja sinne tänne.

– Mutta kun äänestysalueita on Lapissakin noin 80, niin tokihan siellä voi olla marginaalia suuntaan tai toiseen. Mitään erityisen radikaalia ei ole koskaan ilmennyt, mutta tokihan tässä on nyt pieni erokin kyseessä. Sitten se vasta nähdään, kun laskenta on valmis.

Jos tarkastuslaskenta päättyisi Karppisen eduksi, hänestä tulisi vaalipiirinsä historian ensimmäinen vihreä kansanedustaja.Hae mitä tahansa vaaleihin liittyvää tulostietoa kirjoittamalla alla olevaan ikkunaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt