Näin Timo Soini ennusti vaalitulosta kuukausi sitten – suurieleinen julistus meni karmealla tavalla pieleen

Julkaistu:

Ulkoministeri Timo Soini oli vielä reilu kuukausi sitten sitä mieltä, että puolustusministeri Jussi Niinistöstä tulisi vaalien äänikuningas.
Ulkoministeri Timo Soini (sin) piti maaliskuun alussa tiedotustilaisuuden, jossa hän avasi yleisölle päätöstään siitä, ettei asettunut ehdolle tämän kevään eduskuntavaaleissa. Samassa tilaisuudessa Soini heitti ilmoille jykevän ennustuksen, jonka eilen huomattiin menneen pahemman kerran pieleen.

– Kaikki asiat, jotka ovat elääkseen, elävät. Jussi Niinistö tulee olemaan näiden vaalien koko valtakunnan ääniharava, Soini julisti reilu kuukausi takaperin.

Soini oli vielä tuolloin sitä mieltä, että perussuomalaisista irtautuneilla sinisillä oli kaikki mahdollisuudet saada eduskuntaan ”puolisen tusinaa” kansanedustajaa. Soinin mukaan sinisillä oli paljon paremmat lähtökohdat kuin perussuomalaisilla oli 1990-luvun puolessa välissä.

Sinisten heikoista kannatusluvuista huolimatta moni uskoi, että ainakin puolustusministeri Niinistö sekä Eurooppa- urheilu ja kulttuuriministeri Sampo Terho valittaisiin puolueen riveistä eduskuntaan.

Toisin kävi. Romahdus oli täydellinen, kun sininen tulevaisuus jäi kokonaan ilman paikkaa eduskunnassa. Soinin ääniharavaksi ennustama Jussi Niinistö sai vaaleissa vain vaivaiset 3 193 ääntä. Terhoa äänestettiin 3 094 kertaa. Vaalien todelliseksi äänikuninkaaksi paljastui perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho 30 527 äänellä.

IS tavoitti Jussi Niinistön vaali-iltana, mutta mies ei halunnut kommentoida tunnelmiaan millään tavalla.

Niinistön tavoin sinisten puheenjohtaja Simon Elo oli pettynyt tulokseen. Elon mukaan puoluehallitus keskustelee tänään maanantaina puolueen tulevaisuudesta.

Sunnuntaina alkuillasta illalla Elo piti vielä yllä mahdollisuutta jopa hallitukseen pääsemisestä.

– Puoluehallitus kokoontuu huomenna. Asialistalla ovat eurovaalit, mutta muistakin asioista keskustellaan, Elo sanoi.

Siniset erkaantuivat perussuomalaisista omaksi puolueekseen vuonna 2017 sen jälkeen, kun Jussi Halla-aho valittiin puoluekokouksessa perussuomalaisten puheenjohtajaksi.

Yhteensä 20 kansanedustajaa loikkasi nykyisin sinisenä eduskuntaryhmänä tunnettuun porukkaan. Sinisten taival eduskunnassa jäi siis alle kahden vuoden mittaiseksi.

Halla-aho lähetti Soinille sunnuntai-iltana viileät terveiset.

– Toivon, että tämä opettaa hieman nöyryyttä tietyille ihmisille ja palauttaa kenties maan pinnalle, Halla-aho sanoi sinisten kehnoon tulokseen viitaten.
Hae mitä tahansa vaaleihin liittyvää tulostietoa kirjoittamalla alla olevaan ikkunaan.

  • Alla olevalla videolla Sampo Terho kertoo tunnelmiaan sinisten vaalivalvojaisista sunnuntai-iltana.