Vaalitrilleri ohi, tulokset vahvistetaan keskiviikkona – näin tapahtumat etenevät sen jälkeen

rac

Julkaistu:

Eduskuntavaalien tulokset vahvistetaan tarkastuslaskennan valmistuttua keskiviikkona 17.4.2019
Eduskuntavaalien tuloksen selvittyä alkaa uuden hallituksen muodostaminen. Tulokset vahvistetaan tarkastuslaskennan valmistuttua keskiviikkona 17.4.2019. Kansanedustajat luovuttavat valtakirjansa ja ne tarkastetaan 23.4.2019. Seuraavana päivänä eduskunta kokoontuu ensimmäiseen täysistuntoon ja valitsee puhemiehen ja varapuhemiehet. Valtiopäivien avajaiset ovat 25.4.2019.

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat sopivat, kuka ryhtyy hallitusneuvottelujen tunnusteluvaiheen vetäjäksi.

Mitkä ovat vaihtoehdot?

Työ hallituksen muodostamiseksi alkaa eduskuntaryhmien välisellä tunnustelulla, jota johtaa todennäköisesti puheenjohtaja Antti Rinne (sd).

Hän arvioi tilannetta maanantaiaamuna näin:

– Kaikille puolueille tullaan tekemään samat kysymykset. Tärkeää on, että arvopohja on yhteinen. Kaikkien vastauksia arvioidaan samalta pohjalta.
Historian tasaisin vaalitulos saattaa vaikeuttaa tunnustelijan tehtävää, sillä yksikään puolue ei saanut yli kahtakymmentä prosenttia. Toimivan kokoonpanon ja ohjelman luominen voi viedä aikaa.
Juha Sipilän (kesk) hallitus jatkaa toimitusministeristönä, kunnes maassa on uusi hallitus. Jos hallituksen muodostamista koskevissa neuvotteluissa ei päästä eteenpäin, tasavallan presidentti voi vauhdittaa neuvotteluja nimeämällä ja asettamalla hallitustunnustelijan selvittämään erilaisia hallitusvaihtoehtoja.

Vuoden 2011 eduskuntavaalit pidettiin 17.4. mutta hallitusneuvottelut kestivät pitkään ja Jyrki Kataisen (kok) hallituksen toimikausi alkoi vasta 22.6.2011.

Ministerit nimitetään tasavallan presidentin avoimella kirjeellä

Valtioneuvoston nimittämiseen ja järjestäytymiseen on selvät säännöt. Pääministerin valinta alkaa eduskuntaryhmien välisillä neuvotteluilla hallitusohjelmasta ja hallituksen kokoonpanosta. Neuvottelutuloksen perusteella ja puhemiestä kuultuaan tasavallan presidentti antaa eduskunnalle tiedon pääministeriehdokkaasta.

Eduskunta valitsee pääministerin ja presidentti nimittää hänet tehtävään. Muut ministerit presidentti nimittää pääministerin ehdotuksen mukaisesti.

Ehdokas valitaan pääministeriksi, jos hän on saanut eduskunnassa toimitetussa avoimessa äänestyksessä enemmän kuin puolet annetuista äänistä. Jos ehdokas ei saa vaadittavaa enemmistöä, asetetaan uusi pääministeriehdokas samalla tavalla. Jollei uusikaan ehdokas saa yli puolta annetuista äänistä, toimitetaan eduskunnassa avoimena äänestyksenä pääministerin vaali. Valituksi tulee tällöin eniten ääniä saanut henkilö.

Ministerit nimitetään tehtäviinsä tasavallan presidentin avoimella kirjeellä. Ministerien on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia.