Susanna Koski, Touko Aalto, Ozan Yanar, Silvia Modig... Eduskunnasta putosi iso nippu kovia nimiä - Politiikka - Ilta-Sanomat

Susanna Koski, Touko Aalto, Ozan Yanar, Silvia Modig... Eduskunnasta putosi iso nippu kovia nimiä

Sinisen tulevaisuuden mukana putosi iso määrä ministereitä. Keskusta menetti monia nimiä eduskunnasta luopuneiden konkarien lisäksi.

15.4.2019 3:30 | Päivitetty 15.4.2019 3:31

Eduskuntavaalien alla uutisoitiin useamman konkariedustajan luopuvan kansanedustajaurastaan. Etenkin keskustan luopujien lista oli pitkä.

Täydellinen lista kaikista putoajista vaalipiireineen löytyy jutun alaosasta.

Keskustan synkkää vaalisunnuntaita synkensi entisestään useiden nimekkäiden keskustaedustajien tippuminen eduskunnasta. Tippuneiden joukossa ovat esimerkiksi pariin otteeseen ministerinäkin toiminut Juha Rehula, asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, Markku Pakkanen ja Olavi Ala-Nissilä.

Tiilikaisen putoamisen mukana keskusta menettää ainoan paikkansa Helsingissä.

Sininen tulevaisuus ei saa yhtäkään edustajaa uuteen eduskuntaan, joten putoajien joukossa ovat puolueen kaikki ministerit. Puolustusministeri Jussi Niinistöä, eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhoa, työministeri Jari Lindströmiä ja sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilaa, ei nähdä eduskunnassa seuraavalla kaudella. Ulkoministeri Timo Soini ei ollut ehdolla eduskuntavaaleissa.

Ministerien lisäksi sinisten listoilta putosivat Kari Kulmala, Tiina Elovaara, Reijo Hongisto, Kimmo Kivelä, Matti Torvinen ja Simon Elo.

Myöskään Ari Jalonen ei nouse enää eduskuntaan. Jalonen oli kuluvalla kaudella sinisten kansanedustajana, mutta vaaleissa ehdolla kokoomuksen listoilla Satakunnassa.

Eniten uusia kasvoja eduskuntaan marssittaa perussuomalaiset. Ainoana putoajana on Toimi Kankaanniemi Keski-Suomen vaalipiiristä.

Toimi Kankaanniemi ei jatka perussuomalaisten kansanedustajana.

Vaikka perussuomalaisten paikkamäärä kasvoi vuoteen 2015 verrattuna vain yhdellä, tulee vertailussa ottaa huomioon puolueen jakautuminen perussuomalaisiin ja sinisiin kesäkuussa 2017. Vuoden 2015 vaaleissa saatuun paikkamäärään lukeutuvat siis myös Sinisen tulevaisuuden eduskuntaryhmän muodostaneet kansanedustajat.

Myös kokoomuksen eduskuntaryhmässä tullaan näkemään muutoksia, sillä moni näkyvä kokoomusedustaja putoaa eduskunnasta. Putoajia ovat mm. Harri Jaskari, Eero Lehti, Sari Raassina, Veera Ruoho ja Susanna Koski.

Susanna Koski oli yksi kokoomuksen vanhoista pudonneista ehdokkaista.

 Vihreillä useista voitetuista paikoista huolimatta muutama kansanedustaja joutuu luopumaan paikastaan eduskunnassa. Vihreillä nähtiin naisten esiinmarssi ja naisten tieltä siirtymään joutuvat puolueen entinen puheenjohtaja Touko Aalto, Ozan Yanar, Jyrki Kasvi ja Olli-Poika Parviainen. Vasemmistoliiton helsinkiläinen kansanedustaja Silvia Modig menetti paikkansa.

Konkarikansanedustaja Eero Lehti ei päässyt eduskuntaan.

Vihreät menestyi, mutta Ozan Yanar ei.

Vaalivoittaja Sdp:ssä paikoistaan joutuvat luopumaan Ilkka Kantola Varsinais-Suomen vaalipiiristä sekä Pilvi Torsti Helsingin vaalipiiristä.

Myöskään pitkäaikaista kansanedustajaa ja entistä ministeriä Paavo Väyrystä ei nähdä eduskunnassa seuraavalla kaudella.

Katso alta kaikki ennen vaaleja eduskunnassa istuneet, ja miten heille kävi vaaleissa. Jos grafiikka ei näy alla, katso se tästä.

Silvia Modig (vas) jäi rannalle Helsingissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?