Perussuomalaiset rynnisti hurjaan tulokseen – Halla-aho murskasi ennätyksiä: ”Tästähän tuli oikein ilon ja riemun päivä!”

rac

Julkaistu:

Jussi Halla-aho herkistyi puhuessaan omilleen. Keitto, viini ja vodka jäivät nauttimatta.
Jussi! Jussi! Jussi! Jussi!

Perussuomalaisten kenttäväki hurrasi puheenjohtajansa Jussi Halla-ahon lavalle myöhään sunnuntai-iltana Apollo Live Clubissa Helsingissä.

– Paita pois! yleisöstä kuului.

Halla-aho nousi lavalle ja pahoitteli puheensa vähäeleisyyttä perustellen sitä sillä, että hän on ”monotoninen tylsä luonne”.

– En tietenkään osannut odottaa tällaista tulosta, eikä rehellisesti sanottuna kukaan meistä osannut, Halla-aho sanoi.

– Osattiin, kenttä hoiti tämän, yleisöstä kuului.

Perussuomalaisten tunnelma oli noussut kattoon aiemmin kello 21.28, kun puolue ohitti paikkamäärissä kokoomuksen. Illan mittaan nousu oli kova, sillä ennakkoäänissä perussuomalaisten kannatus oli vain 15 prosentissa ja tunnelma pettynyt.

Äänissä lopullinen tulos oli 17,5 prosenttia. Se on historiallinen tulos: perussuomalaiset on äänillä mitattuna ensimmäistä kertaa toiseksi suurin puolue.

Paikkoja perussuomalaiset otti yhden lisää viime vaaleihin verrattuna, eli 39. Paikoissa puolue oli toiseksi suurin myös vuoden 2015 vaaleissa, vaikka se silloin jäi äänissä kokoomuksen taakse.

Erityisen kova tulos on Halla-aholle, josta tuli puolueen puheenjohtaja kesäkuussa 2017. Nyt Halla-aho oli koko maan äänikuningas 30 527 äänellä. Sekin on historiallinen tulos: koskaan ennen kukaan ei ole Helsingin vaalipiirissä saanut yhtä paljon ääniä. Edellinen ennätys oli Sauli Niinistöllä vuoden 1999 vaaleissa.
Halla-aho sanoi, että äänestäjät ovat ladanneet perussuomalaisiin paljon odotuksia.

– Olkaamme niiden arvoisia, Halla-aho totesi.

– Aamen, yleisöstä kuului.


Tuleviin hallitusneuvotteluihin Halla-aho ei ottanut kantaa, mutta totesi, että perussuomalaiset ovat valmiita hallitukseen ja tekemään yhteistyötä kaikkien kanssa, mutta ei hinnalla millä hyvänsä.

– Pallo on muilla puolueilla. Haluamme hallitukseen, mutta haluamme sinne edistämään perussuomalaista ohjelmaa. Jos tämä ei ole mahdollista, me ajamme sitä oppositiosta käsin, Halla-aho ilmoitti omilleen.

Lopuksi Halla-aho siteerasi Uuno Turhapuroista tuttua vuorineuvos Tuuraa.

– Tästähän tuli oikein ilon ja riemun päivä!

Puheensa päätteeksi Halla-aho antoi pusun Hilla-vaimolleen. Tunteet olivat pinnassa jo puheen aikana, jolloin Halla-aho nieleskeli välillä sanojaan.

– Tämä on uskomaton palkinto tälle porukalle, kun ajattelee, minkälaisia odotuksia perussuomalaisten suhteen oli puolitoista vuotta sitten, meitä oltiin kuoppaamassa ja nyt olemme takaisin tässä. On tämä hienoa.


Halla-aho kirjoitti aiemmin Facebookissa, että kun ”vaalitulos on selvillä ja pakolliset sanottu, aion vetäytyä johonkin takahuoneeseen, jossa on 10 litran kattila kana-sulatejuusto-herne-maissi-paprika-makaroni-keittoani sekä useampia pulloa Trimbach-valkoviiniä”.

Aperitiiviksi ja digestiiviksi Halla-aho aikoi nauttia Persha Hildija -vodkaa.

Halla-ahon suunnitelma ei toteutunut.

– En minä ole ehtinyt kokata tai käydä edes Alkossa, ne jäävät aina suunnitelmaksi nämä suunnitelmat. Kovasti katson janoisena oluthanaa, ehkä Riikan (puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon) kanssa käydään siellä asioimassa kohta. Ei sen ihmeempää, huomenna on taas aikainen herätys.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt