Uuteen eduskuntaan nousee 94 naista ja se on historiallisen iso määrä

Kymmenen eniten ääniä saaneiden joukossa oli neljä naista: Li Andersson, Elina Lepomäki, Sanna Marin ja Anna-Maja Henriksson.

Muun muassa Eveliina Heinäluoma, Eeva Kalli ja Iiris Suomela pääsivät eduskuntaan.

15.4.2019 5:30

Uuteen eduskuntaan nousee ennätyksellisesti 94 naista. Määrä on suurin koko Suomen eduskuntavaalien historiassa.

Aikaisempi ennätys tehtiin vuoden 2011 eduskuntavaaleissa, jolloin eduskuntaan valittiin 85 naista. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa kansanedustajiksi nousi 83 naista.

Puolueista suhteellisesti eniten naiskansanedustajia valittiin vihreille. Vihreiden 20 kansanedustajasta peräti 17 on naisia.

Uutena eduskuntaan nouseva Maria Ohisalo sai vihreissä toiseksi eniten ääniä puheenjohtaja Pekka Haaviston jälkeen. Ohisalosta on povattu vihreiden seuraavaa puheenjohtajaa. Muita uusia vihreiden naiskansanedustajia ovat Iiris Suomela, Inka Hopsu, Mari Holopainen, Sofia Virta, Noora Koponen, Jenni Pitko, Saara Hyrkkö, Bella Forsgrén, Mirka Soinikoski, Tiina Elo ja Hanna Holopainen.

Myös suurimmaksi puolueeksi nousseella Sdp:lla on joukossaan suuri määrä naisedustajia. Sdp:n 40 kansanedustajasta 23 on naisia.

Puolueen ääniharava ja varapuheenjohtaja Sanna Marin sai yli 19 000 ääntä Pirkanmaan vaalipiirissä ja sai kuudenneksi eniten ääniä koko Suomessa. Marin nousi kansallisen huomion kohteeksi viimeistään tuuratessaan puolueen puheenjohtajaa Antti Rinnettä vaalien alla Rinteen ollessa sairaslomalla. Uusia kansanedustajia ovat mm. Eveliina Heinäluoma ja Paula Werning.

Vasemmistoliiton 16 kansanedustajasta naisia on yhdeksän. Maan äänikuningatar löytyy vasemmistoliitosta, sillä puolueen puheenjohtaja Li Andersson sai toiseksi eniten ääniä koko Suomessa jääden toiseksi vain perussuomalaisten puheenjohtajalle Jussi Halla-aholle.

Turkulaisen Anderssonin äänipotti Varsinais-Suomesta oli 24 404. Vasemmistoliitosta paluun eduskuntaan teki Merja Kyllönen. Uusia kasvoja ovat Veronika Honkasalo, Pia Lohikoski ja Mai Kivelä.

Kymmenen eniten ääniä saaneen joukossa oli Anderssonin ja Marinin lisäksi myös kokoomuksen Elina Lepomäki sekä rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson. Kokoomuksen 38 paikasta 16 läpipäässyttä oli naisia. Henrikssonin lisäksi rkp:n listoilta pääsi kolme muuta naista eduskuntaan.

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari oli jälleen Satakunnan äänikuningatar lähes 13 000 äänellään.

Keskustan kymmenestä eniten ääniä saaneista ehdokkaista puolet on naisia. Keskustan valituista naisista Annika Saarikko keräsi suurimman äänisaaliin sijoittuen puolueensa listalla kolmanneksi.

Ennen vaaleja spekuloitiin Helsingin vaalipiirissä feministipuolueen ehdokkaan Katju Aron läpipääsyllä. Aron äänisaalis jäi kuitenkin 2 399 ääneen, eikä hän siis tullut valituksi.

Feministipuolue oli Helsingissä vaaliliitossa Piraattipuolueen ja Eläinoikeuspuolueen kanssa.

Katso kaikki 200 kansanedustajaa täältä.

Juttua muokattu 16.4. klo 10.57. Korjattu naiskansanedustajien määrä 93:ksi.

Juttua muokattu 17.4. klo 9.42. Korjattu naiskansanedustajien määrä 94:ksi, kun Sdp:n Tuula Väätäinen nousi Timo Suhosen tilalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?