Vihreää riemua! Puolue teki kaikkien aikojen tuloksen

rac

Julkaistu:

Vihreät riemuitsivat voitostaan, mutta välillä hiljennyttiin mietteliäiksi.
Vihreiden vaalijuhlat olivat niin riemukkaat, että unohtui kokonaan kuinka pari vuotta sitten luvattiin paljon parempaa.

Vuonna 2017 vihreiden kannatusluvut huitelivat parhaimmillaan yli 17 prosentissa. Nyt illalla luvassa oli reilu 11 prosenttia, jonka tosin oletettiin kasvavan hiukan loppupeleissä, kun Helsingin äänet olisi kokonaan laskettu.

Yhtä kaikki, 20 paikkaa on puolueen kaikkein aikojen paras eduskuntavaalitulos.Kun IS ihmetteli tilannetta vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavistolle ennen ennakkoäänten tuloa, tämä kuittasi vanhat kyselyt kyselyiksi. Illan lopulla Haaviston joukkojen riemu oli niin suurta, tämän saattoi kriittinenkin kysyjä melkein hyväksyä.

Helsingissä vihreillä oli erityisen paljon juhlan aihetta. Haaviston lisäksi pääkaupungista valittiin Maria Ohisalo ja Emma Kari, joiden välillä on odotettu kamppailua Haaviston seuraajan paikasta kesäkuussa. Ensikertalaisena eduskuntaan valittu Ohisalo sai selvästi enemmän ääniä kun Kari.


Vaalijuhlassa kumpikaan ei halunnut alkaa pohtimaan puheenjohtajakilvan asetelmia, tai edes sitä ovatko ehdolla.

– Eiköhän me kumpikin nyt vain juhlita tämä ilta, Kari tiivisti tunnot.

Paikalla oli pari vihreiden perustajaisää ja -äitiä Haaviston lisäksi.

Entinen puheenjohtaja Osmo Soininvaara tuijotti tiukasti padiaan ja teki laskelmia. Soininvaara on siviiliammatiltaan tilastotieteilijä, mutta kovin tiukkaa analyysia täysin solmuun menneestä vaalituloksesta hän ei alkanut sunnuntai-iltana antamaan. Vihreiden menestys toki oli selviö.


Euroedustaja Heidi Hautala seurasi vaihtelivin mielin tilannetta hänkin.

– Kyllä tällä on Euroopan mitassakin merkitystä, Hautala sanoi.

Hän viittasi oikeistopopulismin nousuun, josta on puhuttu eurovaalien yhteydessä. Toisaalta tällainen vihreän puolueen hyvä tulos kansallisessa vaalissa on Euroopassa poikkeus. Hautala uskoo sen tietävän hyvää.

– Vihreät on Suomessa aina pärjännyt paremmin eurovaaleissa. Tämän perusteella odotan silloin 15–16 prosenttia äänistä, hän sanoi.

Eurovaalit ovat jo ensi kuun lopussa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt