Kokoomuksen tunnelma lässähti kello 21.45 – kolmossija oli pettymys

rac

Julkaistu:

Kokoomus piti pintansa, voitto jäi saavuttamatta ja oppositiohenki alkoi jo itää.
Tunnelmat heittelivät laidasta laitaan kokoomuksen vaalivalvojaisissa Club Capitalissa.

Alussa tunnelma oli pelokkaan jännittynyt, kun ennakkoäänten tuloksia odotettiin kello 20.


Kun tv-ruutuun tulivat lukemat 37 paikkaa, ja sijoitus kakkosena 1,7 prosenttiyksikköä Sdp:n takana ja perussuomalaiset turvallisen matkan päässä takana, väki vaalivalvojaisissa yltyi puolen minuutin huutoon ja taputuksiin.

– Petteri, Petteri, Petteri, Petteri, yleisö huusi rytmikkäästi.

Kokoomuslaiset pelkäsivät, että ennakkoäänissä puolue olisi vasta neljäntenä.

Kokoomus on perinteisesti saanut hyvin vaalipäivän ääniä, joten tunnelma oli odottavainen. Sdp:n selkä oli lähellä ja kokoomus elätteli tunnin ja kolme varttia toiveita mennä ohi ja ykköseksi.

Tunnelma lässähti kello 21.45, kun Ylen ensimmäinen ennuste rävähti taululle. Sdp oli voittamassa vaalit 40 paikalla, ja perussuomalaiset noussut tasoihin kokoomuksen kanssa. Illan mittaan perussuomalaiset menivät vielä ohi.


Kokoomusväki näki jo paikkansa oppositiossa, niin vaikeaa kokoomuksen olisi sopia yhteisestä hallitusohjelmasta Sdp:n ja Antti Rinteen kanssa.

Tunnelma pysyi pettymyksestä huolimatta positiivisena koko illan. Kello 22.40 puheenjohtaja Petteri Orpo (kok) marssi lavalle puolueväen eteen. Torjuntavoitto oli tullut, tai tulossa oli yksi paikka lisää nykyiseen 37 edustajan kokoomusryhmään.

Kokoomus taputti ja hurrasi Orpolle, ja Orpo otti hymyillen ja pystypäin pettymyksen. Ykköspaikkaa ei tullut, ne menivät demareille ja perussuomalaisille.

Kokoomus voitti gallupit, vaaleja ei.

– Tulee yksi paikka lisää, ollaan silloin vaalivoittajia, Orpo summasi.

Ja Orpo kertoi, mitä on tulossa. Vaikeat hallitusneuvottelut, jossa kokoomusta ei ehkä nähdä. Yhteistyö Sdp:n johdolla tai perussuomalaisten kanssa ei kokoomusta kiinnosta.

– Kokoomusta kiinnostaa vain sellainen hallitus, jossa tehdään meidän arvojen mukaista politiikkaa, Orpo sanoi ja sai raikuvat suosionosoitukset.


Orpon mukaan kokoomus ei ole lähdössä hallitukseen toteuttamaan Sdp:n löysiä vaalilupauksia, ja yhteistyö perussuomalaisten kanssa ei kuulu kutyymiin, koska kokoomus ajaa vain avoimen ja kansainvälisen Suomen asiaa.

Kiitospuheensa lopuksi Orpo kiitti lämpimästi koko puolueväkeä hienosta kampanjasta, ja pyysi lavalle vaimonsa Niina Kanniainen-Orpon.

– Haluan kiittää Niinaa. rakasta puolisoni. Olet elänyt tukena ja mukana. Nämä kukat ovat sinulle, Orpo ojensi kukkakimppunsa vaimolleen ja halasi tätä lavalla.

Kokoomus ja Orpo jatkoivat vielä tovin vaalituloksen puintia, ja kokoomusväki lähti pikkuhiljaa takavasemmalle sulattelemaan pettymystään.

Pronssi oli pettymys, Sdp:n ja perussuomalaisten sanoma upposi kansaan paremmin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt