Äänikuningas Halla-ahon elämä ja teot: oli tarjoilija, opiskeli tohtoriksi ja sai tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Julkaistu:

Muinaispersiaa taitava tohtorismies soitti nuorempana heavy metallia.
Sunnuntain eduskuntavaalit olivat perussuomalaisten puheenjohtajalle Jussi Halla-aholle suuri voitto: Halla-aho nousi koko Suomen ylivoimaiseksi ääniharavaksi.

Tie tähän pisteeseen on ollut pitkä.

Tampereella Peltolammin kaupunginosassa varttunut maahanmuuttokriitikko valittiin perussuomalaisten puheenjohtajaksi Jyväskylän puoluekokouksessa 10. kesäkuuta 2017. Hän kahmi yli puolet annetuista äänistä ja tuli näin ollen valituksi ensimmäisellä kierroksella.

Soitti nuorena heavy metallia

Pitkätukkainen Halla-aho soitti kitaraa speed metal -yhtyeessä nimeltä Blashemia vuodesta 1989 vuoteen 1994. Hän kuvaili muusikkoaikaansa sarkastisin sanankääntein Scripta-blogissaan joulukuussa 2006:

– Bändin nimeksi piti oikeastaan tulla Blasphemia. Rumpalimme Honkasen Janne suunnitteli meille logon (logot olivat tärkeitä), mutta unohti p-kirjaimen. Logo oli kuitenkin sen verran äreä, ettei siitä pienen mokan takia raaskittu luopua.

Sana Blasphemia on väännös englanninkielen blasphemy-sanasta, joka tarkoittaa suomeksi jumalanpilkkaa.


Muusikkoura hiipui, kun Halla-aho valmistui Pirkanmaan hotelli- ja ravintolaoppilaitoksesta tarjoilijaksi 1994. Tähtäin oli kuitenkin muualla kuin tiskin takana. Hän aloitti seuraavana vuonna opiskelut Helsingin yliopistossa pääaineenaan venäjän kieli.


Hakukone löytää Halla-ahon nettisivuilta kymmenen vuoden takaisen alasivun, jossa hän kertoo lukeneensa yliopistossa myös kroatiaa, puolaa ja ukrainaa sekä kuolleita kieliä kuten latinaa, kreikkaa, sanskritia, muinaispersiaa, muinaisiiriä ja muinaisenglantia. Ohessa on kuva siloposkisesta Halla-ahosta ja alla tittelit: filosofian tohtori, kielitieteilijä ja slavisti sekä verkkokolumnisti.

Viimeksi mainittu toiminta teki Halla-ahosta tunnetun Suomessa. Hänestä tuli maahanmuuttokriittisten kansalaisten ykköstähti. Kehitys käynnistyi vuonna 2003, kun Halla-aho aloitti bloginsa nimeltä Scripta – kirjoituksia uppoavasta Lännestä. Tekstejä on luettu kolmestatuhannesta kahdeksaantuhanteen kertaan päivässä.

 

Jos tiedät aiheen kuumentavan hermojasi, älä klikkaa.

Vielä vuosikymmen sitten hän suhtautui blogiinsa tyynesti.

– Olen ylläpitänyt muutaman vuoden ajan erittäin suosittua (ja tunteita herättävää), lähinnä maahanmuuttoa ja monikulttuurisuutta käsittelevää blogia nimeltä Scripta. Jos tiedät aiheen kuumentavan hermojasi, älä klikkaa.

Ääni kellossa koventui 2008, kun blogin vieraskirjan ympärille syntyi maahanmuuttokriittinen keskustelupalsta Hommaforum. Siellä Halla-ahoa alettin kutsua lisänimellä ”Mestari”. Samana vuonna hänet valittiin Helsingin kaupunginvaltuustoon sitoutumattomana perussuomalaisten listalta.

Kärkevä kirjoitustyyli vei ”Mestarin” oikeuteen vuonna 2012. Halla-aho tuomittiin 50 päiväsakkoon uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Hänet erotettiin väliaikaisesti perussuomalaisten eduskuntaryhmästä.


Poliittinen ura kääntyi kuitenkin vain kovempaan nousuun. Halla-aho asettui ehdolle vuoden 2014 europarlamenttivaaleissa. Hän sai 80 529 ääntä ja tuli valituksi kokoomuksen Alexander Stubbin jälkeen suurimmalla henkilökohtaisella äänimäärällä Suomessa.

 

Olen tehnyt yksityiselämässäni virheitä, joita en saa tekemättömiksi.

Europarlamentissa Halla-aho kuului Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmään.

Kaksi vuotta myöhemmin oli aika palata kotimaan politiikkaan. Halla-aho ilmoitti, ettei aio pyrkiä jatkokaudelle Euroopan parlamentissa. Hän oli ehdolla kuntavaaleissa 2017 ja päätti pyrkiä myös perussuomalaisten johtoon kesän puoluekokouksessa. Vielä syksyllä 2015 hän oli sanonut Helsingin Sanomien haastattelussa, ettei ”ikinä” aio tavoitella puolueensa puheenjohtajuutta.

Halla-ahon valinta perussuomalaisten johtoon käynnisti poliittisen kriisin Suomessa. Puolueesta loikkasi entisen puheenjohtajan Timo Soinin johdolla kaksikymmentäyksi kansanedustajaa. He perustivat uuden eduskuntaryhmän, joka tunnetaan nykyisin Sinisenä tulevaisuutena. Siniset peri perussuomalaisten paikan Sipilän hallituksessa. Halla-aho joukkoineen jäi oppositioon.


Halla-aho avoitui filosofian tohtori Hilla Salovaaran kanssa vuonna 2002. Heillä on neljä lasta, kaksi poikaa ja kaksi tyttöä. Hilla Halla-aho kertoi Me Naisten parisuhdehaastattelussa vuonna 2012 Jussin ”kosineen häntä Lahnuksen Shellillä, kun he olivat matkalla vaimon vanhempien kesäpaikkaan”.

Vauhdikas vuosi 2017 toi myös särön kuvaan Halla-ahon yksityiselämästä. Suomen Kuvalehti kertoi, että Halla-aholla on avioliiton ulkopuolinen 1,5-vuotias lapsi helsinkiläisnaisen kanssa. Suhde naiseen oli alkanut 2009.

– Olen tehnyt yksityiselämässäni virheitä, joita en saa tekemättömiksi. Olen pyytänyt anteeksi niiltä, joille asia kuuluu, ja elänyt seurausten kanssa parhaan taitoni mukaan. Olen tunnustanut kyseisen lapsen ja huolehtinut muista asiaan kuuluvista velvoitteista, Halla-aho kirjoitti Facebookissa asian tultua julki.

Ilta-Sanomille hän kommentoi lyhyesti:

– Se pitää paikkansa, mutta muuta kommentoitavaa ei ole.