Perussuomalaisten uudella kansanedustajalla 3,5 tunnin kampanja – omaa rahaa paloi vain 40 euroa

Julkaistu:

Eduskuntavaalit 2019
Juha Mäenpäälle maahanmuuttokysymykset ovat tärkeitä.
Juha Mäenpää (ps) mietti pitkään, lähteekö ehdolle eduskuntavaaleihin vai ei. Asia arvelutti, sillä hän piti läpimenoaan todennäköisenä, viime vaaleissa kun ääniä tuli jo niin paljon, että Mäenpäästä tuli puolueensa varakansanedustaja Vaasan vaalipiirissä.

– Politiikka oli alkanut tuntua niin oudolta ja typerältä. Olen nähnyt politiikkaa ja ollut itsekin mukana niin paljon, että tiedän myös ne nurjat puolet, kuten sen, että lehdet kaivavat esiin kaikki mahdollisimman negatiiviset uutiset, mitä ne löytävät. Siksi jouduin harkitsemaan tätä.

Tehtyään päätöksensä Mäenpää päätti samalla, ettei uhraa kampanjaansa ropostakaan omaa rahaa. Lahjoitusvaroja kertyi yhteensä 15 000 euroa, ja niillä saatiin teiden varsille 850 vaalimainosta. Omasta lompsasta lähti kuitenkin 40 euroa.

– Pesetin autoni kolme kertaa, siihen meni neljäkymppiä. Aika laiska olen ollut muutenkin, olen ottanut vaalit lunkisti: kaksi kertaa, yhteensä kolme ja puoli tuntia olin jakamassa mainoksia kaupan edessä. Lisäksi oli yksi aikataulutettu vaalikierros naapurikunnissa.

Myös vaalin tuloksen Mäenpää otti rennon rauhallisesti ja eleettömästi.

Mäenpää liittyi perussuomalaisiin ja lähti mukaan politiikkaan vuonna 2008. Sen jälkeen hän on istunut Ilmajoen valtuustossa kolme kautta. Tällä hetkellä hän ei ole mukana kuntapolitiikassa.

– Jäin pois, kun en halunnut tukea silloista puoluejohtoa. Tähän lähdin mukaan, kun Jussi Halla-Aholle tuli isot saappaat. Koen että hän on järjen ääni meidän puolueessa, ja haluan osaltani edistää puolueen asemaa.

Mäenpää arvelee olevansa kansanedustajana ”samanlainen juntti” kuin aina ennenkin.

– Yritän myös pitää jalat maassa kuten ne ovat olleet tähänkin asti.

– Huomenna meinaan mennä Seon baariin kahville, mutta ensin käyn sairaanhoitopiirin kokouksessa, hän suunnitteli.

Kampanjaryhmä järjesti vaalivalvojaiset Ilmajoella Riistavallin metsästysmajalla, jossa porukka oli jo ennen ennakkoäänten julkistamista melko varma suojattinsa läpimenosta.


Tuija Takala murehti Mäenpään kenkiä ja junaili kolehtia, jolla kansanedustaja saisi uudet kengät Helsinkiin.

– Hän oli viime viikolla vienyt toisen kenkänsä suutarille, sillä siitä oli lähtenyt pohja pois. Kyllä me Juhalle lakeerikengät hommataan.

Takala luonnehtii Mäenpäätä rehelliseksi ja jämäkäksi mieheksi, joka kuuntelee ihmisiä ja tietää asioista.

– Jos ei tiedä, hän ottaa selvää. Juha on nähnyt ja kokenut paljon.

Mäenpään sydämen asia on suomalaisen urheilun tukeminen. Hänen poikansa Konsta Mäenpää painii Euroopan huipulla, ja isä tietää urheilemisen olevan kallista.

– Veikkausvoittorahoista pitäisi jakaa suomalaiselle urheilulle paljon nykyistä enemmän.

Maahanmuuttokysymykset ovat Mäenpäälle tärkeitä niin ikään: hän on sitä mieltä, että yhteiskunnalle taloudellisesti haitallinen maahanmuutto pitäisi lopettaa, ja että paperittomat, ilman oleskelulupaa jääneet turvapaikanhakijat olisi laitettava lukkojen taakse.

Myös nuuskan laillistaminen on Mäenpään agendalla.

– Suomessa käytetään nuuskaa enemmän kuin koskaan ennen, ja jos oletetaan, että nuuskaaminen on haitallista, on kansantaloudellisesti järjetöntä, että verotulot menevät Ruotsiin.

Kuka Juha Mäenpää?

Juha Mäenpää on 47-vuotias neljän urheilevan lapsen isä. Koulutukseltaan hän on koneinsinööri ja ammatillinen erityisopettaja, joka on muun muassa johtanut kuljetusjoukkuetta Libanonissa YK-joukoissa. Vuodesta 2011 Mäenpää on ollut tapaturmaeläkkeellä.

Mäenpään nimi nousi valtakunnan otsikkoihin joulukuussa 2015, kun Niinisalon vastaanottokeskuksessa syttyi tulipalo. Mäenpää jakoi asiasta kertovan uutisen Facebook-sivullaan ja kiitti Jumalaa siitä, että hänen rukouksiinsa on vastattu.

Myöhemmin hän pyysi anteeksi sanavalintaansa.

Tulipalo oli tuhopoltto.

Pienoinen kohu syntyi myös marraskuussa 2016, kun Mäenpää ojensi Ilmajoen hallinto- ja talousjohtajaa kunnanhallituksen kokouksessa toteamalla ”pidä turpasi kiinni, senkin räkänokka”. Asiasta tehtiin rikosilmoitus, joka ei kuitenkaan johtanut syytteeseen.

Mäenpää selitti sanojaan turhautumisella, koska koki, ettei häntä haluttu kuunnella.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt