Li Andersson on Varsinais-Suomen äänikuningatar

rac

Julkaistu:

Eduskuntavaalit 2019
Husista eläköitynyt Aki Lindén nousee eduskuntaan demarien listoilta.
Varsinais-Suomen äänikuningatar on vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson. Hän sai 24 404 ääntä, kun vaalipiirin äänet on laskettu.

Perussuomalaiset sai Varsinais-Suomesta neljä kansanedustajaa eli yhden enemmän kuin edellisissä eduskuntavaaleissa. Keskustan paikkamäärä pieneni kolmesta kahteen. Kokoomus sai Varsinais-Suomesta neljä edustajaa, demarit kolme, vasemmistoliitto kaksi sekä RKP ja vihreät kumpikin yhden.

Varsinais-Suomen vaalipiiristä nousisivat uusiksi kansanedustajiksi Aki Lindén (sd.), Vilhelm Junnila (ps.), Mikko Lundén (ps.), Sofia Virta (vihr.), Sandra Bergqvist (r.) ja Johannes Yrttiaho (vas.).

Aki Lindén on johtanut Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriä vuosina 1995–2010 sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriä vuosina 2010–2018 eli eläkkeelle jäämiseensä asti. Turun kaupunginvaltuustossa Lindén oli vuosina 1977–1998. Lindén sai vaalipiirinsä demareista suurimman äänisaaliin, 8 963 ääntä.

Vilhelm Junnila, 37, on perussuomalaisten Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja ja Naantalin kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja. Edellisissä eduskuntavaaleissa hän ylsi varasijalle. Junnila on opiskellut taloushallintoa ammattikorkeakoulussa, ja hänellä on teknologiateollisuuden alalla toimiva startup-yritys.

Johannes Yrttiaho, 39, on kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Turusta. Viime eduskuntavaalissa Yrttiaho eteni varasijalle. Yrttiaho on toiminut muun muassa ammattiyhdistysliikkeessä tiedottajana sekä tutkijana ja eduskunta-avustajana.

Kaarinalainen Sofia Virta on terapia- ja opetusalan yrittäjä. Koulutukseltaan hän on kasvatustieteiden maisteri.

Mikko Lundén, 39, on Salon kaupunginhallituksen jäsen. Hän on Someron K-marketin kauppias.

Nauvolainen Sandra Bergqvist, 38, on RKP:n varapuheenjohtaja. Hän työskentelee ruotsinkielisen tiimin vetäjänä Kuntaliitossa ja toimii lisäksi maatalousyrittäjänä Nauvossa

Ehdolla olleista kansanedustajista eduskunnasta putosivat Olavi Ala-Nissilä (kesk.) ja Ilkka Kantola (sd.). Eduskunnan jättivät vapaaehtoisesti Annika Lapintie (vas.), Stefan Wallin (r.) sekä Ville Niinistö (vihr.), joka pyrkii europarlamenttiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt