”Vahinkomissi” Tarja Smura jäi rannalle eduskunnasta: ”Pirkanmaan keskustassa ei äänestetä naisia”

Julkaistu:

Eduskuntavaalit 2019
Entinen Miss Suomi esiintyi vaalikentällä kuin vanha poliitikko.
Vuoden 1993 Miss Suomi Tarja Smura, 48, kiersi ahkerasti vaalikenttää Pirkanmaalla. Se ei riittänyt. Pirkanmaan keskustanaisten uusi puheenjohtaja jäi rannalle.

– Pirkanmaan keskustassa ei äänestetä naisia, sanoo Smura.

Vaalikentällä Tarja Smura esiintyi kuin vanha poliitikko.

– Olen kirjoittanut poliittisia aineita jo yläasteella. Olen vahinkomissi. Mun täti halusi minusta missiä, mutta minulla oli palo yhteiskunnallisiin asioihin vaikuttamiseen, ja sillä tiellä olen nyt, Smura kertoo.

Tätikö oli syy siihen, että sinusta tuli Miss Suomi?

– En ole ikinä itse halunnut missiksi enkä käynyt mitään mallikursseja. Olen suoraan maaseudulta tullut. Mun henkiset juuret on Nurmeksessa.

Vaalikentällä Smura puhui samoista asioista kuin muutkin. Hän on huolissaan lasten, nuorten ja vanhusten asioista.

– Mun selkeä viesti on välittämisen vallankumous, Smura sanoo.

– Olen äärimmäisen huolissani siitä, että maailman meno vain kovenee ja kylmenee ja arvot menee välinpitämättömään suuntaan.

– Minulla on karjalaiset juuret, ja olen saanut sellaisen kotikasvatuksen, että aina huolehditaan toisista. Mun viesti on välittämisen viesti.

– Otetaan se lusikka kauniiseen käteen ja lähdetään tekemään jotain. Näin tapahtui, kun lähdettiin Suomea sotien jälkeen rakentamaan. Mun ukit on molemmat käyneet sodissa, ja mun mummo on evakossa menettänyt vauvan pakkasella lumeen. Kaikkea sellaista on taustalla.


Smura kertoo, että välittämisen sanoma kristallisoitui hänen mielessään, kun hoiva-alan kriisi tuli otsikoihin.

– Äitini on koko työuransa tehnyt vanhainkodissa, ja minä olen saanut hyvän hoitomallin. Olen itsekin ollut töissä vanhainkodissa. Se oli ensimmäinen kesätyöpaikkani.

– En hyväksy missään olosuhteissa sitä, että ihmisten hädällä ja sairaudella rahastetaan. Päätöksenteko pitää mennä ihminen edellä eikä raha edellä.

Tarja Smura oli vuoden 1995 eduskuntavaaleissa Naisten puolueen ehdokkaana. Meidän Lohja –liikkeen listalta hän meni Lohjan kaupunginvaltuustoon 2008. Pari kuukautta sitten Pirkanmaan keskusta kysyi häntä ehdokkaaksi.

– Mietin sitä viikon Itä-Suomen mökillä. Olisi harmittanut, jos en olisi lähtenyt.

Ennen vaaleja Smura olisi saanut kosolti ruutuaikaa ja palstatilaa lehdissä, jos olisi halunnut.

– Minua kysyttiin Selviytyjiin samaan aikaan kun kysyttiin eduskuntavaaliehdokkaksi. Tämä oli selkeä valinta. Selviytyjiin en lähtisi vaikka maksettaisiin, ja siitähän maksetaan.

Vielä ei vaaleissa tärpännyt.

– Harva sinne ensikertalaisena pääsee. Sinne mennään aika isoilla rahoilla. Minun vaalibudjettini ei ollut 5000 euroa enempää, Smura sanoo.

Avioliitto toi Smuran Tampereelle seitsemän vuotta sitten. Kuukausi sitten hänen valittiin Pirkanmaan keskustanaisten puheenjohtajaksi. Tulevaisuudessa hänet nähdään ehkä Tampereen kunnallispolitiikassa.

– Se voi olla seuraava polku, Tarja Smura sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt