Kommentti: Halla-aholla vielä mahdollisuus jättiyllätykseen – ykköspaikasta käynnissä verinen kamppailu

Julkaistu:

Kärkipaikoista käynnissä historiallisen hurja taisto, kirjoittaa pääkirjoitustoimittaja Timo Paunonen.
Ykköspaikasta käydään hurjaa taisto. Kolmen kärki, Sdp, kokoomus ja perussuomalaiset, on muutaman paikan sisällä.

Sdp on ennusteen mukaan saamassa 40 paikkaa. Kokoomus ja perussuomalaiset tasoissa, molemmat ovat saamassa 38 paikkaa.

Peli ratkeaa Uudellamaalla puolen yön aikaan.Vaaleissa tehdään historiaa. Kukaan ei ole saamassa valtakunnallisesti yli 20 prosenttia äänistä. Peli on tiukkaa. Viimeiset paikat nousevat arvoon arvaamattomaan. Edes Sdp ei voi olla varma ykköspaikastaan. Puolueen valvojaisissa esitettiin näkemyksiä, että ennakkoäänistä Sdp:n olisi pitänyt saada yli 20 prosenttia, jotta kärkipaikka olisi ollut Rinteen heiniä.

Näin ei käynyt.

Vaalien voittajia ovat myös vasemmistoliito ja vihreät. Vihreät saa hilattua ääniosuutensa yli 10 prosentin, mutta ehkä puolue odotti enemmän Pekka Haaviston johdolla. Täytyy muistaa, että kannatuskyselyissä vihreät oli parhaimmillaan jopa 17 prosentin kannatuslukemissa. Vasemmistoliiton ja Sdp:n menestyksen myötä Suomi on ottamassa askeleen vasemmalle, tosin taisto kärjessä on edelleen tiukkaa.

Katoavaista on maine ja kunnia.

Eduskunnassa ei nähdä yhtä sodanjälkeisen Suomen merkittävää poliitikkoa Paavo Väyrystä. Operaatio Tähtiliike karahti karille pahasti. Tosin Väyrynen on kerran aikaisemminkin pudonnut eduskunnasta – nyt lähtö voi olla lopullinen. Sinisten yritys päättyi katastrofiin, kaikki ministerit puheenjohtaja Sampo Terhon johdolla jäävät ulos. Sen sijaan Hjallis Harkimo on menossa eduskuntaan Liike Nytin edustajana.

Puolueiden ulkopuolisten liikkeiden aika ei ollut vielä.

Kärkipuolueiden vaatimattomat ääniosuudet voivat enteillä aikaa, jolloin Harkimo ei ole liikkeineen enää yksin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt