Uurnilla oli vilkkaampaa kuin eduskuntavaaleissa pitkään aikaan

Julkaistu:

Eduskuntavaalien 2019 äänestysprosentti oli 72,0.
Äänestysvilkkaus viime eduskuntavaaleissa vuonna 2015 oli 70,1 %. Eli nousua oli 1,9 prosenttiyksikköä.

Äänestysprosentti on ollut Suomessa viimeksi tällä tasolla vaaleissa 1991, jolloin prosentti oli sama 72,0.
Ylen vaaliasiantuntija Sami Borg arvioi Ylellä jo ennen illan tuloslähetystä, että korkea ennakkoäänestysaktiivisuus saattaisi näkyä myös koko äänestysaktiivisuuden nousuna.

Borg pitää äänestysprosenttia poikkeuksellisena.

– Pari kolme prosenttiyksikköä olisi poikkeuksellista Suomen olosuhteissa, Borg sanoi Ylelle ennen äänestysprosentin julkistusta.

Äänestysvilkkaus eduskuntavaaleissa on pudonnut tasaisesti 1980-luvun alusta saakka, ja on 2000-luvulla tasaantunut vajaan 65–70 prosentin tuntumaan.

Näiden vaalien äänestysprosentti hyppäsi selvästi tuon tason yläpuolelle.Kaikkien aikojen eduskuntavaalien äänestysryntäys nähtiin vuonna 1962, jolloin 85,1 prosenttia äänioikeutetuista kävi uurnilla Suomessa.

Historialuvut ovat Suomessa asuvien Suomen kansalaisten äänestysvilkkaudesta. Luvusta on siis poistettu ulkomailla asuvat Suomen kansalaiset, joiden äänestysinto on perinteisesti ollut Suomessa asuvia maltillisempi. Äänestysaktiivisuustiedot vuoden 2019 vaaleista ovat vielä ennakkotietoja. Lopulliset äänestäneiden määrät julkaistaan vasta alkavalla viikolla tarkastuslaskennan valmistuttua.

Katso eduskuntavaalien tulokset tästä artikkelista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt