40 eurolla eduskuntaan – perussuomalaisten Juha Mäenpää luotti suosioonsa: ”Kun pyydettiin ehdokkaaksi, sanoin ettei rahaa ole yhtään”

rac

Julkaistu:

Eduskuntavaalit 2019
Mäenpää on Ilmajoen Koskenkorvan miehiä.
Perussuomalaisten riveistä kolmatta kertaa kansanedustajaksi pyrkinyt Juha Mäenpää keräsi perussuomalaisista ehdokkaista toiseksi eniten ääniä Vaasan vaalipiiristä ja on nousemassa puolueensa kansanedustajaksi.

Äänekkäät ilonpurkaukset koettiin Riistavallin metsästysmajalla, jossa Mäenpää viettää vaalivalvojaisia joukkojensa kanssa.

Juha Mäenpää on Ilmajoen Koskenkorvan miehiä. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa hän keräsi 3342 äänen kannatuksen ja on ollut puolueensa varakansanedustaja.

– 2015 vaaleissa minulla oli iso budjetti, ja sitä velkaa maksan vieläkin. Nyt kun pyydettiin ehdokkaaksi, sanoin, että rahaa ei ole yhtään ja että perheen rahoja ei aio käyttää, kertoo Mäenpää, joka on laittanut omia rahojaan likoon vaivaiset 40 euroa.

– Ne 40 euroa menivät auton pesuun. Ajattelin, että vaalibudjettini olisi 5 000-10 000 euroa. Vaalikassaan tuli kuitenkin yllättäen niin paljon vapaaehtoisia lahjoituksia, että budjetti nousi noin 15 000 euroon. Erittäin vähävaraiset ihmiset – eläkeläiset ja työttömätkin ovat lahjoittaneet rahaa. Siitä voisi jopa huolestua.

Mäenpää taustajoukkoineen luotti edellisissä eduskuntavaaleissa tehtyyn pohjatyöhön ja tienvarsimainontaan: mainoskylttejä pystytettiin liki tuhat vaalipiirin alueelle.

Ja mikä mies Mäenpää sitten on?

Googlaamalla hänen nimensä vastaan tulee Ylen uutinen, jossa Mäenpään kerrotaan kiittäneen Jumalaa Niinisalon vastaanottokeskuksen tulipalosta joulukuussa 2015. Erikoinen kiitos oli lausuttu Facebooksissa ja siitä arvatenkin nousi kova kohu.

Pienoinen kohu syntyi myös marraskuussa 2016, kun Mäenpää ojensi Ilmajoen hallinto- ja talousjohtajaa kunnanhallituksen kokouksessa toteamalla ”pidä turpasi kiinni, senkin räkänokka”. Asiasta tehtiin rikosilmoitus, joka ei kuitenkaan johtanut syytteeseen.

Mäenpää selitti sanojaan turhautumisella, koska koki, ettei häntä haluttu kuunnella.

Mäenpää kertoo olevansa 47-vuotias neljän urheilevan lapsen isä. Koulutukseltaan hän on koneinsinööri ja ammatillinen erityisopettaja, joka on muun muassa johtanut kuljetusjoukkuetta Libanonissa YK-joukoissa. Vuodesta 2011 Mäenpää on ollut tapaturmaeläkkeellä.

”Olen isänmaallinen, kansallismielinen ja kristillissosiaalinen oikeistokonservatiivi. Moraaliani ja rehellisyyttäni ei rahalla saa ostettua. Pidän kiinni tavoistani ja kuuntelen kansan syviä rivejä”, hän määrittelee vaalisivuillaan.

Jäsenenä hän on muun muassa Suomen Sisussa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt