Kommentti: Ennakkoäänet sen paljastavat – keskustalle tulossa veret seisauttava tappio

Julkaistu:

Eduskuntavaalit 2019
Juha Sipilän keskustalle on tulossa kylmää kyytiä vaaleissa. Huonoin tulos sataan vuoteen on lähellä, kirjoittaa pääkirjoitustoimittaja Timo Paunonen.
Sdp oli ykkösenä ennakkoäänissä, kokoomus kakkosena, perussuomalaiset hengittävät niskaan. Sdp on todennäköisesti ykkönen myös lopullisissa tuloksissa, mutta hurjin lukema on keskustan ennakkoääniosuus. Puheenjohtaja Juha Sipilälle on tulossa veret seisauttava tappio eli juuri se, mitä ennakoitiin. Sipilä ei ainakaan ennakkoäänien perusteella ole saanut hallituksen tekemiä hyviä asioita kuten työllisyysasteen nousua läpi äänestäjille.

Ennakkoäänet näyttävät suuntaa, mutta eivät vielä kerro totuutta vaalien lopputuloksesta, vaikka niitä annettiinkin näissä vaaleissa 1,5 miljoonaa. Ennakkoon äänensä antavat yleensä he, jotka ovat varmoja äänestäjiä ja yleensä perinteisten puolueiden kannattajia. Keskusta menestyy ennakkoäänissä parhaiten, kiitos maaseudun pitkien ajomatkojen. Siksi ennakkoäänien lukema keskustalle on murheellinen, 15,4 prosenttia. Tästä mennään alas.

Sipiläkin antoi jo ymmärtää kommenteissaan, että kansa on puhunut, pulinat pois.

Kun laskenta etenee, kärkipuolueiden erot tasoittuvat.

Vasemmisto, Sdp ja vasemmistoliitto, olisi ennakkoäänien mukaan etenemässä vaalivoittoon. Li Andersson (vas) olikin tyytyväinen ensimmäisiin tuloksiin. Se saattaa selkiyttää hallituksen muodostamista.

Jännitys pysyy kihelmöivänä.

Ennakkoon vaaleista uumoiltiin tasaista kampailua; mikään puolue ei olisi saamassa yli 20 prosentin kannatusta. Se olisi historiallista. Ennakkoäänien perusteella tämä voi olla edelleen mahdollista, niin tasaista menoa kärjessä on. Perussuomalaisten kannatuksesta ei voi vielä sanoa mitään, protestin määrä riippuu siitä, kuinka kannattajat ovat lähteneet uurnille vaalipäivänä. Ennakkoäänten perusteella puolueen sijoituksesta ei voi vielä sanoa mitään.

Totuus on kuitenkin se, että etelän suurissa kaupungeissa menestyvät kokoomus ja perussuomalaiset. Neljä vuotta sitten perussuomalaiset tuli vaalipäivänä eduskuntapaikoissa kokoomuksen ohi laskennan kalkkiviivoilla. Myös Sdp:n orastava vaalivoitto kääntyi silloin toiseen suuntaan.

Katsotaan mitä tapahtuu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt