Vihreät kahmi Helsingissä eniten ääniä – kokoomus sai pidettyä paikkaluvun tasoissa

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Eduskuntavaalit 2019
Naisehdokkaat veivät leijonanosan paikoista.
Vihreät nousi ensimmäistä kertaa Helsingin vaalipiirin suurimmaksi puolueeksi. Vihreät oli kerännyt äänistä 23,5 prosenttia, kun noin 95 prosenttia äänistä oli laskettu. Kokoomus oli saamassa 21,7 prosenttia äänistä, mutta molemmat olivat saamassa kuusi paikkaa Helsingin vaalipiirissä.

Vasemmistoliitto oli saamassa yhden lisäpaikan ja kolme edustajaa. Saman verran oli luvassa Sdp:lle, joka oli menettämässä yhden neljästä paikastaan.

Perussuomalaiset oli säilyttämässä kolme paikkaansa, mutta keskusta oli menettämässä ainoansa, kun Kaakkois-Suomen vaalipiiristä siirtynyt ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) jäi rannalle. RKP säilytti yhden paikkansa.

Miesten ja naisten välinen suhde oli Helsingissä keikahtamassa toisin päin kuin viime eduskuntavaaleissa. Nyt läpi oli menossa 14 naista ja yhdeksän miestä. Neljä vuotta sitten Helsingistä valittiin kahdeksan naista ja 14 miestä.

Halla-aho nousi ykköseksi

Pääkaupungin ääniharavaksi nousi perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, joka hätyytteli Sauli Niinistön (kok.) ennätystä vuodelta 1999. Halla-aholla oli lähes 29500 ääntä ja eroa Niinistön ennätykseen oli vain noin tuhat ääntä.

Toiseksi eniten ääniä oli keräämässä vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto, jonka äänisaalis kipusi yli 19000:n.

Kolmanneksi oli yltämässä kokoomuksen konkariedustaja Ben Zyskowicz. Neljännessä sijassa oli kiinni vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo, joka on nyt nousemassa ensimmäistä kertaa eduskuntaan.

Läpi olivat pääsemässä myös ensikertalaiset Mai Kivelä (vas.), Eveliina Heinäluoma (sd.), Terhi Koulumies (kok.), ja Mari Rantanen (ps.). Myös Mari Holopainen (vihr.), Atte Harjanne (vihr.) ja Veronika Honkasalo (vas.) olivat nousemassa ensimmäistä kertaa eduskuntaan.

Eduskunnasta olivat alkuillan äänten perusteella putoamassa kansanedustajat Pilvi Torsti (sd.), Mika Raatikainen (ps.), Silvia Modig (vas.) ja Ozan Yanar (vihr.).

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt