Viitasaarella tapahtui inhimillinen vaalivirhe – viidestä lapusta puuttui tärkeä allekirjoitus

Julkaistu:

Viitasaarella suoritetussa kotiäänestyksessä tapahtui inhimillinen vaalivirhe.
Vaalivirhe tapahtui niin sanotussa kotiäänestämisessä, mutta vaalisalaisuus ei vaarantunut, Viitasaaren keskusvaalilautakunnan sihteeri Tiina Honkanen kertoo IS:lle.

Äänioikeutettu saa äänestää ennakkoon kotonaan, jos hänen kykynsä liikkua tai toimia on niin rajoittunut, ettei hän pääse äänestys- eikä ennakkoäänestyspaikkaan ilman kohtuuttomia vaikeuksia.

Vaalitoimitsija tulee äänioikeutetun luo sovittuna ajankohtana. Vaalivirkailijan ja äänioikeutetun lisäksi äänestyshetkellä pitää olla todistajana läsnä 18 vuotta täyttänyt henkilö. Näiltä kaikilta kolmelta henkilöltä tarvitaan äänestyslipun yhteyteen liitettävään lähetekirjeeseen kunkin allekirjoitus, Honkanen kertoo.

Vaalivirhe tapahtui, kun yksi vaalitoimitsija ei muistanut ottaa viiteen lähetekirjeeseen todistajan allekirjoitusta. Lähetekirjeessä on äänestäjän henkilötiedot.

– Hän unohti ottaa sen 18 vuotta täyttäneen läsnä olleen henkilön allekirjoituksen, Honkanen kertoo.

Kyseisissä lähetekirjeissä oli kylläkin äänestäjän ja vaalitoimitsijan allekirjoitus.

Virhe huomattiin Viitasaaren keskusvaalilautakunnassa.

– Soitin asiasta oikeusministeriöönkin.

– Me tarkistetaan ennakkoäänestysasiakirjat. Eli kotiäänestyksen lähetekirjeessä näkyy, onko siinä sitä 18 vuotta täyttäneen todistajan allekirjoitusta vai ei, Honkanen toteaa.

Tämän jälkeen sama vaalivirkailija meni hakemaan viiteen lähetekirjeeseen puuttuvien todistajien allekirjoituksen.

– Meillähän on pieni kunta, tiedetään ja tunnetaan toisemme, niin sitten tämä vaalitoimitsija kävi uuden kierroksen ja haki 18 vuotta täyttäneiden henkilöiden allekirjoitukset. Eli samat henkilöt, jotka olivat äänestystoimituksessa todistajina paikalla, niin he sitten allekirjoittivat ne lähetekirjeet. Ei siinä sen kummempaa ollut, Honkanen kertoo.

Honkasen mukaan vaalisalaisuus ei paljastunut, koska äänestyslippu on erillisessä kirjekuoressa. Lähetekirje ei ole siis äänestyslipun kanssa sisällä samassa kirjekuoressa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt