Uusimaa ratkaisee vaalit – ”Sillä on valtava merkitys”

Julkaistu:

Eduskuntavaalit 2019
Maan suurimmassa vaalipiirissä on ylivoimaisesti eniten äänestyspäätöstään pohtivia.
Tänään sunnuntaina Suomessa valitaan uusi eduskunta. Se, mitkä puolueet menestyvät parhaiten, ratkeaa erityisesti Uudellamaalla.

Ilta-Sanomat seuraa vaalipäivän tapahtumia hetki hetkeltä. Seuranta-artikkeliin pääsee tästä.

Uudeltamaalta valitaan eduskuntaan peräti 36 kansanedustajaa.

– Sillä on valtava merkitys, miten puolueet vaalipäivänä pärjäävät Uudellamaalla, eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä kertoi.

– Uudenmaan menestyksellä ja puolueen menestyksellä on vahva korrelaatio, hän jatkoi.

Vaaleista on tulossa pienten marginaalien vaalit, jokaisesta äänestä taistellaan koko maassa.

Puolueet ovat loppukirissään suunnanneet tykkinsä etenkin Uudellemaalle. Ei tarvitse miettiä, miksi.


Ennakkoäänestys jo kertoi, missä on eniten kantaansa vielä pohtivia äänestäjiä. Uudellamaalla.

Uudellamaalla kävi äänestämässä ennakkoon vain 31,7 prosenttia. Jos äänestysprosentti pysyy samana, Uudenmaan vaalipiirissä vaaliuurnilla käy tänään liki 200 000 äänestäjää.

Vaalien kärkikolmikko on virhemarginaalin sisällä. Ylen kyselyn mukaan Sdp on ykkönen 19 prosentin kannatuksella ja suunta on ollut alaspäin. Perussuomalaiset nousi kakkoseksi 16,3 prosentin suosiolla ja kokoomuksen kannatus pysyi suurin piirtein ennallaan, 15,9 prosenttia.

Koko maassa ennakkoon äänesti 36,5 prosenttia äänioikeutetuista. Vaalipiireittäin ei ole suuria heilahduksia ennakkoäänestyksen aktiivisuudessa, mitä nyt pitkien etäisyyksien Suomessa esimerkiksi Lapissa ennakkoon kävi suhteessa eniten väkeä.


Voiko ennakkoäänestysprosenteista päätellä jotain, kenelle ääniä on mennyt ja kenen kannattajat ovat vielä katsomossa? Kyllä ja ei.

Kutakuinkin Suomen kokoomuslaisimmassa kunnassa Espoossa ennakkoäänestämässä kävi 32,6 prosenttia. Demarit on suurin Vantaalla, jossa ennakkoäänestysprosentti oli 29,9.

Ympäristökunnista Tuusulan prosentti oli 29,2 ja Nurmijärven 30,9.

Hyvinkäällä kärkikolmikko (sd, ps, kok) oli neljä vuotta sitten liki yhtä suuria, ja Hyvinkäällä äänestämässä on käynyt ennakkoon vain 23,8 prosenttia.

– Uudellamaalla äänestämisen uskaltaa jättää vaalipäivään. Vaikka tulisi pahempaa keliä, äänestyspaikalle ei ole jumalattoman pitkä matka. Monet ihmiset ovat halunneet katsoa kisan loppuun saakka. Niiden osuus, jotka päättävät kantansa viime hetkillä, on kasvanut, Jokisipilä totesi.

Suurissa kaupungeissa vahvoilla ovat usein kokoomus, Sdp, vihreät ja perussuomalaiset. Turussa ja Tampereella äänestettiin vilkkaasti ennakkoon, yli 41 prosenttia antoi äänensä ennakkoon.

– Turku on ollut kokoomuksen vahvaa aluetta. Vastauksia ei voi antaa, keistä ennakkoäänestäjät koostuvat, Jokisipilä muistutti.

Jos Turun kokoomuslaiset ovat saattaneet käyneet uurnilla, Espoossa heitä ei vielä ollut saatu ehkä liikkeelle.


Sdp:n vahvoja kaupunkeja ovat olleet Rauma, Pori ja Kotka. Raumalla ja Porissa ennakkoäänestys on ollut vilkasta, Kotkassa ei.

– Ei Rinteen viesti ole näköjään joka paikassa mennyt läpi, asia pitää katsoa loppuun asti, Jokisipilä näki.

Neljä vuotta sitten perussuomalaiset saivat liki 48 prosenttia Kihniön äänistä. Kihniössä ennakkoäänestämässä kävi liki 45 prosenttia.

– Kihniösssä on paljon porukkaa, jotka ovat kantansa päättäneet aikaisissa vaiheissa. Jos vanha jakauma pitää paikkansa, melkoinen osa on perussuomalaisia, Jokisipilä sanoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt