New York Times nosti esiin ”ilmastohysterian” Suomen vaalien alla – ”Kauanko kestää Mustin ja Mirrin vaihtaa nyhtökauraan?” - Politiikka - Ilta-Sanomat

New York Times nosti esiin ”ilmastohysterian” Suomen vaalien alla – ”Kauanko kestää Mustin ja Mirrin vaihtaa nyhtökauraan?”

Isot amerikkalaismediat kertovat ilmaston puhuttavan vaaleihin valmistautuvia suomalaisia.

Amerikkalaismediat uutisoivat Suomen tulevista eduskuntavaaleista.

13.4.2019 1:57

Amerikkalainen laatulehti New York Times käsittelee Suomen sunnuntaisia eduskuntavaaleja jutussaan, jossa nostetaan esiin perussuomalaisten viimeaikainen nousu mielipidemittauksissa.

Lehden mukaan puolue on onnistunut saamaan kannattajansa liikkeelle ottamalla teemakseen maahanmuuton sijaan ehkä hieman yllättävästi ilmaston.

– Kun Suomen muut puolueet ovat kilpailleet kunnianhimoisilla ilmastotavoitteilla ennen sunnuntain vaaleja, on perussuomalaiset esitellyt aiheen uutena kulttuurisodan kohteena, varoittaen konservatiivisia, työläistaustaisia kannattajiaan joutumisesta kaupunkilaiseliitin pettämiksi, lehti kirjoittaa.

Sen mukaan osa politiikan kommentaattoreista on jo ehtinyt varoittamaan ilmastokeskustelun kääntyvän monia ilmastotoimia vastustavien perussuomalaisten eduksi. Samaan aikaan perussuomalaiset on vedonnut kannattajiinsa tunteikkailla puheilla esimerkiksi lihan ja autoilun kieltämisestä ilmastonmuutoksen torjunnan varjolla.

New York Times siteeraa puoluevirkailija Matti Putkosta, joka väitti televisioväittelyssä lihan ja esimerkiksi lemmikkieläimien ruoan hinnan voivan nousta kymmenillä prosenteilla. Putkosen mukaan lasten lemmikit voidaan ruoan kallistumisen seurauksena joutua lopettamaan tai ne pitää opettaa syömään kasvisruokaa.

– Kuinka kauan uskotte Mustilta ja Mirriltä kestävän opetella vaihtamaan nyhtökauraan, lehti siteeraa Putkosen sanoneen.

Lehden mukaan Perussuomalaisten lisäksi samaa aihetta ovat hyödyntäneet myös muut oikeistopopulistiset puolueet ympäri Eurooppaa. Ilmastotoimien vastustaminen oli esimerkiksi Ranskan keltaliivien protestien taustalla. Saksassa äärioikeistolainen AfD on puhunut ”pienhiukkashysteriasta”.

Lehden haastattelema populistiseen energiapolitiikkaan erikoistunut tutkija Stella Schaller sanoo ilmaston voivan nousta uudeksi eurooppalaisia jakavaksi teemaksi maahanmuuton tuoman jännitteen ollessa laantumassa. Hänen mukaansa tehokeinona sen yhteydessä vedotaan esimerkiksi itsenäisyyden, kotimaan ja sen ympäristön kaltaisiin käsitteisiin.

– He tekevät asiasta henkilökohtaisen lietsomalla pelkoja energian ja kuluttajahintojen noususta. Tämä tapa viestiä on hyvin dramaattinen ja henkilökohtainen, Schaller sanoo.

”Trumpin puhetapa valtaa alaa”

Myös Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on viime aikoina hyökännyt ilmastotoimia ja uusiutuvan energian tuotantoa vastaan, esimerkiksi väittämällä tuulivoimaloiden aiheuttavan syöpää. Talousuutissivusto Bloomberg kertoo oman juttunsa otsikossa ”Trumpin puhetavan valtaavan alaa maailman onnellisimmassa maassa”.

– Perussuomalaiset, nationalistinen liike jonka iskulauseet muistuttavat Trumpin Make America Great Again (tehdään Amerikasta taas mahtava) -slogania, ovat nousseet mielipidemittauksissa kuudennelta paikalta toiseksi, jutussa todetaan.

Bloomberg myös arvioi Perussuomalaisten suosion voivan vaikeuttaa tulevia hallitusneuvotteluja samaan tapaan kuin aiemmin länsinaapuri Ruotsissa.

Helsingin yliopiston tutkija Laura Nordström sanoo esillä olleen ennakkoon useita hallitusvaihtoehtoja ilman perussuomalaisia, jotka eivät ole suosittu valinta hallituskumppaniksi.

– Mutta jos neuvottelut ajautuvat umpikujaan, voi se nostaa heidät kuninkaantekijöiksi, Nordström arvioi.

Myös Bloomberg nostaa esille perussuomalaisten kielteisen suhtautumisen muiden puolueiden ilmastotoimiin, joiden se näkee vahingoittavan maan teollisuutta ja taloutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?