Jussi Halla-ahon Hilla-vaimo paljastaa, miten perheen arki muuttui, kun Halla-ahosta tuli perussuomalaisten puheenjohtaja

Jussi Halla-ahon puoliso valottaa nyt, millainen ihminen perussuomalaisten puheenjohtaja on kotioloissa.

Hilla ja Jussi Halla-aho tutustuivat työskennellessään yliopistolla. Sitten Jussi pyysi leffaan.

Hilla Halla-ahon mukaan hänen puolisonsa Jussi Halla-ahon siirtyminen perussuomalaisten puheenjohtajaksi on tuonut koko perheelle enemmän yhteistä aikaa.

Syynä on se, että tehtävä on pakottanut Brysselissä europarlamentaarikkona työskentelevän perheenisän viettämään enemmän aikaa Suomessa hoitamassa puheenjohtajan velvollisuuksia.

Eduskuntavaalien jälkeen Jussi Halla-aho muuttanee Brysselistä kokonaan Suomeen.

– Voisi kuvitella, että tulee ehkä vähän paluuta aikaan ennen kuin hän lähti Brysseliin, vähän normaalimpaa elämää, Hilla Halla-aho pohtii.

Jussi ja Hilla Halla-aho vuoden 2014 eurovaaleissa perussuomalaisten vaalivalvojaisissa ravintola Ostrobotniassa.

Hilla ja Jussi tapasivat yliopistolla vuonna 2000 työskennellessään samassa projektissa tutkimusavustajina.

Hillan mukaan Jussin kanssa oli mukava jutella alusta alkaen. Seurustelu alkoi, kun Jussi pyysi Hillaa elokuviin Gladiaattoria katsomaan.

Mikään ei vielä tuolloin antanut viitteitä Jussin tulevasta poliitikon urasta.

– Ei olisi tullut minulle silloin mieleen. Se perinteinen mielikuva poliitikosta on ehkä vähän erityyppinen henkilö kuin mitä Jussi on, vaimo sanoo.

 Se perinteinen mielikuva poliitikosta on ehkä vähän erityyppinen henkilö kuin mitä Jussi on.

Jussi Halla-ahon ura on tarkoittanut sitä, että kotityöt ja perheen neljän lapsen hoitaminen ovat jääneet usein äidin harteille.

– Siinä mielessä, että olen yksinkertaisesti se, joka täällä kotona on ollut. Jussi kyllä osallistuu kaiken sen ajan puitteissa, mitä hänellä on viettää kotona.

Hilla ei kuitenkaan koe joutuneensa luopumaan omasta ajastaan.

– Se on ollut niin selvä, että jos tämä on se ura, mikä Jussille on tärkeä, niin en ole kokenut jääneeni mistään paitsi. Tietysti arkielämä on joskus ollut vähän hankalaa, mutta onneksi on ollut isovanhemmat, jotka ovat auttaneet.

– Toisaalta onhan tässä sitten ollut jännitystä ja käänteitä elämässä, silläkin lailla on saanut vastinetta sille. Ja taas jännitetään, mitä sunnuntaina tapahtuu.

Hilla ja Jussi Halla-aho Linnan juhlissa 2014.

Hilla Halla-ahon mukaan hän ja Jussi keskustelevat usein politiikasta, mutta aina toisiaan ymmärtäen. Keskustelut ovat hänen mukaansa pikemminkin ”analyyttisiä ja havainnoivia” kuin varsinaista väittelyä.

Jussi Halla-aho on kertonut myös perheen toiseksi vanhimman tyttären osallistuneen nuorten ilmastomarssiin. Perussuomalaiset ei kuitenkaan ole vaaleissa tunnettu kaikkein kunnianhimoisimmasta ilmastopolitiikastaan.

Tämä ei Hilla Halla-ahon mukaan ole saanut perheessä aikaan sen suurempaa kinaa.

– Ei, ehkä nämä perustelut ilmastomarssiin osallistumiseen eivät liikkuneet ihan samanlaisella tasolla kuin perussuomalaisten ilmasto-ohjelma.

 Hänelle lapset ja perhe ovat todella tärkeitä ja hän on kotona lasten kanssa läsnä.

Kasvatuksellisia erimielisyyksiä pariskunnalla ei Hillan mukaan liioin ole.

– Joissain asioissa Jussi on tiukempi, joissain asioissa minä olen. Aika lailla yhdessä olemme yrittäneet niistäkin asioista puhua.

Puolisonsa parhaiksi puoliksi Hilla Halla-aho mainitseekin perhekeskeisyyden.

– Hänelle lapset ja perhe ovat todella tärkeitä ja hän on kotona lasten kanssa läsnä. Lapsista jutellaan ja yritetään tehdä heidän kanssaan asioita niin paljon kuin mahdollista. Mitä nyt kesällä harrastetaan, ulkoilua, pyöräilyä ja mökillä käymistä.

Perheen päätökset tehdään useimmiten yhdessä neuvotellen.

– Keskustellaan ja jonkinnäköiseen ratkaisuun päädytään sen pohjalta. Varmaan ollaan molemmat vuorollamme laiteltu omia kaappejamme sinne, minne ollaan haluttu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?