Setä Arkadia: Varautukaa jo uusiin, ennenaikaisiin vaaleihin – heikko hallitus ei kauan kestä - Politiikka - Ilta-Sanomat

Setä Arkadia: Varautukaa jo uusiin, ennenaikaisiin vaaleihin – heikko hallitus ei kauan kestä

Vaalituloksesta odotetaan historiallista, sillä kaikki puolueet ovat jäämässä alle 20 prosentin kannatuksen. Tulos johtaa niin heikkoon hallitukseen, että sen elonpäivät eivät kauan kestä. Sauli Niinistö saa vielä hajottaa valittavan eduskunnan, ja edessä häämöttää ennenaikaiset vaalit, ennustaa Setä Arkadia alias Timo Haapala.

13.4.2019 9:00

Ja loput Herran haltuun! voisi karjaista vaaleista nyt. Vielä viikonlopun ajan politiikan matkasaarnaajat kokoavat eksyneitä lampaitansa vaalitoreilta ja himoitsevat jopa naapurinsa vaalikarjaa, vaikka juuri se on katekismuksessa erityisesti kielletty.

Vaalikampanjoita jatketaan vielä sunnuntainakin, jopa jumalanpalvelusaikaan, toisin kuin vanhoina hyvinä aikoina, jolloin kristilliset ihmistavat olivat vielä politiikassa kunniassaan.

Vaalitulos on enemmän kuin hämärän peitossa.

Viimeisissä gallupeissa meininki on ollut se, että persut nousee, Sdp ja vihervasemmisto laskee. Vaalihuoneistojen gongi lyö kello 20 sunnuntai-iltana, ja se saattaa pelastaa Sdp:n ja Antti Rinteen ykköspaikan menettämisen häpeältä – tai sitten ei.

Hallitusneuvotteluista povataan kaameita ja pitkiä.

Mutta ei siinä kaikki! Setä Arkadia tekee ennustuksen, ei vaalivoittajasta, vaan siitä, mitä vaalien jälkeen tuleman pitää. Setä A:n povaus on avoimen apokalyptinen: Tulevan heikon hallituksen elonpäivät ovat näet rajatut.

Edessä on todennäköisesti ennenaikaiset vaalit, jolla tulevaa poliittista konkeloa joudutaan laukaisemaan. Tähän lopputulemaan päätyy silkalla matematiikalla ja poliittisella psykologialla.

Ensinnäkin. Ensimmäistä kertaa Suomen historiassa yksikään puolue ei saa yli 20 prosentin kannatusta. Jos Jussi Halla-ahon persut on ykkönen, hän joutuu käymään tavan vuoksi turhan kierroksen vain huomatakseen, ettei kukaan lähde hänen johtamaansa hallitukseen. Sitten persut voikin vetää herneen nokkaan, kuten lienee suunnitellutkin, ja jäädä katkeraa näytellen oppositioon lihomaan.

Mielenkiintoista muuten nähdä, äänestävätkö muut puolueet Jussi Halla-ahoa edes eduskunnan puhemieheksi, jos puolue on suurin, sellainen kun on kuitenkin ollut tapana…

Toiseksi. Kuka hallitusneuvotteluja sitten vetääkin, sovitaan vaikka Rinne, niin hän saa koolle epäluuloisen joukon, jos sitäkään. Rinteen haaveilemasta vihervasemmiston hallituksesta ei tule mitään, sillä Suomi ei ole vielä kypsä vähemmistöhallitukseen.

Eli kokoomus tai kepu mukaan, ja Rkp sekä kristilliset. Hups! Ollaankin vuoden 2011 vaalien jälkeisessä tilassa, jolloin Jyrki Katainen (kok) teki Suomen lähihistorian surkeimman hallituksen, jota sekasikiöhallitukseksi kutsuttiin.

Ja kolmanneksi. Tällä kertaa mikään puolue ei luota hallituksessa toisiinsa pätkääkään. Pelko hallituksen kaatumisesta on alusta alkaen niin kova, että puolueet jatkavat vaalikampanjoitaan myös hallituksessa, koska ennenaikaisten eduskuntavaalien pelko väreilee koko ajan ilmassa. Poliittinen noidankehä toteuttaa itseään: Mitä heikompi hallitus, sitä suurempi epäluulo.

Mitä suurempi epäluulo, sitä suurempi todennäköisyys hallituksen kaatumiselle. Uusia hallitusneuvotteluja lienee turha käydä, joten vauhtia haetaan sillä, että kansa pannaan uudestaan uurnille.

Urho Kekkonen hajotti eduskunnan kolme kertaa. Ensin noottikriisin takia 1961, sitten Veikko Vennamon ja SMP:n takia 1971 ja Ety-kokouksen alla 1975 muuten vain. Kekkosen jälkeen presidentit eivät ole päässeet eduskuntaa hajottamaan, mutta Sauli Niinistö todennäköisesti saa senkin tempun tehdä. Toisin kuin Urkki, Niinistö voi hajottaa eduskunnan vasta pääministerin luvalla, eli pääministerin perustellusta aloitteesta eduskuntaryhmiä kuultuaan.

Mutta perusteltua aloitetta ei tarvitse kauan odotella. Diplomi-insinööri Juha Sipilä (kesk) kolkutteli presidentin eteisessä pari kertaa ennen kuin pani lopullisesti ranttaliksi neljä viikkoa sitten. Kynnys hallituksen kaatamiseen on tippunut, ja niin tulee tippumaan myös kynnys eduskunnan hajottamiseen.

Sanokaa Setä A:n sanoneen!

Ps 1. Presidentti Niinistö toivoi vaalikeskusteluihin enemmän ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Sdp:n Rinne vastasi huutoon ja veti Suomen Nato-option pöntöstä. Herra presidentti! Joskus kannattaa varoa, mitä toivoo. Toiveet voivat toteutua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?