HS: Valtiovarainministeriö pimitti eduskunnalta tiedot 210 miljoonan sote-menoista – asiantuntijat arvostelevat rankasti

Helsingin Sanomat sai haltuunsa viestinvaihtoa, jossa virkamiehet keskustelevat tietojen puuttumisesta.

Valtiovarainministeriön hallintopolitiikan alivaltiosihteeri Päivi Nerg.

12.4.2019 4:26

Valtiovarainministeriön virkamiehet jättivät toimittamatta eduskunnalle olennaisia tietoja sote-uudistuksesta ratkaisevalla hetkellä, kertoo Helsingin Sanomat.

Lehden mukaan virkamiehet keskustelivat sähköpostitse, huomaisiko eduskunta lakiesitykseen jääneitä puutteita, jotka koskivat kotoutustoimintaa ja maatilojen lomitusta. Kyse oli yhteensä 210 miljoonan euron menoista, jotka jäivät mainitsematta esityksessä. Viestien vastaanottaja oli valtiovarainministeriön hallintopolitiikan alivaltiosihteeri Päivi Nerg, jolla oli ministeriössä keskeinen asema maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelussa.

HS:n haltuunsa saamissa viesteissä virkamies arvioi viestissään, että esityksestä olisi voinut jäädä puuttumaan muitakin menoja. Jos helmikuussa käydyssä viestinvaihdossa mainitut tiedot olisi mainittu eduskunnalle, olisi se voinut estää sote-uudistuksen toteutumisen aikataulussa. Uudistus kaatui lopulta pääministeri Juha Sipilän (kesk) eroon.

Helsingin Sanomien mukaan eduskunnan virkamiehet ovat tyrmistyneitä tietojen pimittämisestä. Myös lehden haastattelemat asiantuntijat arvostelevat ministeriön toimintaa.

– Valtiovarainministeriö on tietoisesti jättänyt kertomatta asioita, jotka perustuslakivaliokunta on velvoittanut sitä kertomaan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle, sanoo Tampereen yliopiston julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?