Asiantuntija: Ylen tentissä selkeät rintamalinjat, Antti Rinteen esiintymisessä yksi ongelma – ”Ei koskaan välttämättä hyvä asia...” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Asiantuntija: Ylen tentissä selkeät rintamalinjat, Antti Rinteen esiintymisessä yksi ongelma – ”Ei koskaan välttämättä hyvä asia...”

Antti Rinne, Pekka Haavisto ja Jussi Halla-aho Ylen vaalitentissä.

Julkaistu: 12.4.2019 0:35

Kritisoitu Rinne vastasi ärhäkästi ja vaikutti tutkijan mukaan vaalitentissä vähän ärtyneeltä.

Puolueiden puheenjohtajien torstain vaalikeskustelusta muodostui aiempaa kiihkeämpi, arvioi puheviestinnän professori Pekka Isotalus Tampereen yliopistosta.

– Kuvaa sitä, että vaalit ovat lähellä ja kaikki ovat selvästi latautuneet tähän keskusteluun kovasti. On aika tiukkaa kritiikkiä, selkeää toisten vastustamista, erimielisyyyden osoituksia, päällepuhuntaa ja paljon haastamista, Isotalous arvioi keskustelun ensimmäistä tuntia.

– On intensiivinen keskustelu, mikä on kyllä ihan piristävääkin.

Isotaluksen mukaan keskustelussa muodostui rintama, missä SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ja vasemmistoliiton Li Andersson haastoivat kokoomuksen Petteri Orpoa ja keskustan Juha Sipilää sekä toisin päin.

Varsinkin Orpo ja Sipilä esittivät Rinteelle kriittisiä kommentteja, ja Andersson kritisoi hallitusta. Aiempaa selvempää vastakkainasettelua Isotalus havaitsi myös vihreiden puheenjohtajan Pekka Haaviston ja perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon välillä.

Isotalus kiinnitti huomiota siihen, että keskustelun aikana esitettiin kritiikkiä ja haastamista varsinkin Rinnettä kohtaan, mihin tämä vastasikin erittäin ärhäkästi.

– Sanoisin, että välillä jopa vähän liiankin ärhäkkäästi, että on vaikuttanut vähän ärtyneeltä. Se ei kyllä koskaan tällaisessa televisiokeskustelussa ole välttämättä kauhean hyvä asia.

Haaviston esiintymisessä Isotalus pitää uutena piirteenä sitä, että Haavisto sanoi muutaman kerran aika tiukasti vastaan, kun hänet yritettiin keskeyttää. Tiukkuutta Isotalus pitää kuitenkin myönteisenä piirteenä, koska Haavisto suurimmaksi osaksi puhuu kuitenkin rauhallisesti ja perustellen.

Isotalus myös arvioi, että Orpo ja Andersson ovat olleet vaalikeskusteluissa toistuvasti hyviä. Isotaluksen mukaan Orpo sopii televisioon ja esiintyy niin kuin oppikirjat neuvovat. Andersson taas osaa argumentoida, ja hänellä on tarjota asioihin konkreettisia ratkaisuja. Pienempien puolueiden puheenjohtajat eli sinisten Sampo Terho, kristillisdemokraattien Sari Essayah ja RKP:n Anna-Maja Henriksson sitä vastoin jäävät helposti keskustelusta sivuun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?