Kommentti: Halla-aho höökii jo Rinteen niskaan – Orpoa odottaa iso nolaus

Julkaistu:

Se, että vaalit ovat jo kolmen päivän päästä voi yhä pelastaa demarien ykköspaikan, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.
Antti Rinteen toivo on, että gongi soi jo kolmen päivän päästä. Perussuomalaisten huimalta kiriltä voi aika sittenkin loppua kesken. Kokoomuksen Petteri Orpoa odottaa häpeä, jos Ylen torstaiaamuna julkaistu kannatusmittaus pitää kutinsa.

Demarit on yhä suurin puolue 19 prosentillaan. Nopeasti nousseiden perussuomalaisten luku on 16,3 prosenttia. Entisaikaa tällainen turvarako olisi ollut varma, mutta nyt demarien Antti Rinne varmasti nukkuu vielä kolme yötä huonosti. Hänen loppukiriään vaaleissa ei voi kutsua menestykseksi.

Kokoomuksen Petteri Orpolla on vielä enemmän syytä painajaisiin. Kolmanneksi jääminen alkaisi jo horjuttaa hänen asemaansa puolueen johdossa. Jälleen kerran yksi kokoomuksen huippulupaus jäisi tähdenlennoksi.

Kokoomuksen toivo on siinä, että sen hyvätuloiset ja koulutetut äänestäjät tietävät, että äänestäminen kannattaa. Se auttaa heidän kantojaan ja etujaan.

Huonotuloisilla ja huonosti koulutetuilla on usein sellainen harha, että he kuvittelevat, että jotakuta kiinnostaisi, kun he eivät äänestä.

Ja toki Orpo voi lohduttautua sillä, että Juha Sipilän keskustalla menee yhä huonommin neljännellä sijallaan. Sipilästä huokuu jo menneen miehen tuoksu.

Halla-ahon sota kaikkia vastaan

Jussi Halla-aho ei välttämättä ole tehnyt sen kummempaa kuin saanut liikkeelle, ne jotka äänestivät perussuomalaisia silloin, kun heitä johti vielä Timo Soini.

Perussuomalaisista loikanneiden sinisten kampanjan kärkihahmot Sampo Terho ja Simon Elo keskittyvät joka käänteessä julistamaan sotaa punavihreitä vastaan. Halla-aho on julistanut sodan koko maailmaa vastaan, mikä vastaa enemmän perussuomalaisten potentiaalisen äänestäjäkunnan elämäntunnetta.

Maahanmuuton vastustamisen rinnalle on tullut kritiikki ilmastonmuutoksen vastustamisen keinoja kohtaan. Moni on herännyt siihen, että ne voisivat ihan tosissaan koskea tapaa, jolla he elävät ja ovat kauhuissaan. Siksi tämäkin perussuomalaisten viesti viehättää. Ne jotka syksyllä puhuivat ilmastovaaleista innoissaan, eivät tainneet tarkoittaa aivan tätä.

Vihreä apatia

Sinisten kannatus mittauksessa on 0,8 prosenttia, mikä tarkoittaa, että sitä ei ole. Pientä lohtua risukasaan tuo se, että vihatut vihreätkään eivät ratsasta voittoon lippujaan liehuttaen.

Vihreiden kannatusluvut olivat parhaimmillaan pari vuotta sitten yli 17 prosentissa ja he julistautuivat tulevaksi pääministeripuolueeksi. Vastustajien inhoaman Ville Niinistön räksytys puri.

Paras vaaleissa oikeasti mitattu kannatus vihreille on 12,5 prosenttia vuoden 2017 kunnallisvaalissa. Nyt Ylen kannatusmittaus lupaa 12,2 prosenttia eduskuntavaalissa, mikä on toki roimasti parempi kuin vuoden 2015 eduskuntavaalissa.

Viime gallupeissa ja kannatusmittauksissa pidetyn herrasmiehen Pekka Haaviston vihreät ovat polkeneet paikallaan tai laskeneet suosiotaan vähän.

Tähän on kaksi selitystä. Ensimmäinen on, että Haaviston maltillisuus puri varsinkin vuoden 2012 presidentinvaaleissa, kun moni haki ehdokasta, joka olisi vähiten vastenmielinen. Eduskuntavaaleissa pitäisi innostaa omia uskossaan ja siihen tarvittaisiin polttavaa intohimoa, joka ei ole Haaviston juttu.

Toinen selitys on päinvastainen. Monet ovat vuosikymmeniäkin äänestäneet vihreitä, koska ovat pitäneet näitä harmittomana vaihtoehtona. Ei tarvitse olla oikeistolainen tai vasemmistolainen, voi kannattaa pelkästään hyviä asioita.

Varsin luonnostaan ilmastonmuutoksen uhka on pistänyt vihreät kiristämään kantojaan. Nyt he esittävät tiukkoja vaatimuksia, joista monet suuttuvat. Tämä taas voi pelottaa ihmisiä, jotka äänestävät vihreitä sen vuoksi, että haluavat vaikuttaa kilteiltä.

Vihreiden tapaan vasemmistoliitto on menossa eteenpäin viime eduskuntavaaleista, mutta vain vähän. Li Andersson ei ole tehnyt isoja virheitä ja hänen asemaansa puolueessa tuskin haastetaan vaalien jälkeen. Mutta opetus on, että yksien kasvojen varaan rakennettu kampanjastrategia ei ole paras mahdollinen

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt