Paula Risikon päättäjäispuheessa vilisi huoli varpusista: ”Olemme nähneet niin paljon haukkoja ympärillämme”

Julkaistu:

Eduskunnan puhemies Paula Risikon puhe vilisi varpusia. Puhemies nosti esille vaalikaudella nähdyn riitelyn ja muistutti, ettei perustuslakia saisi vähätellä.
Eduskunnan puhemies Paula Risikko nosti vaalikauden päättäjäispuheessaan esille kansanedustajien kuluneen kauden erimielisyyksiä. Samalla hän painotti, että eri mieltä ollaan oltu keinoista, ei päämäärästä, joka on ollut tehdä Suomesta entistä parempi maa.

Risikon puhe rakentui varpusteeman ympärille. Hän aloitti sanomalla, että kaksi vuosikymmentä sitten Suomessa oli noin 500 000 varpusta. Muutama vuosi sitten varpusia oli enää noin 50 000.

– Varpuset ovat häviämässä luonnosta, mutta ovatko ne katoamassa myös politiikasta? Tätä olen kysynyt kuluvan vaalikauden aikana itseltäni. Usein siltä on tuntunut. Olemme nähneet niin paljon haukkoja lentämässä ympärillämme.

Hän jatkoi varpusista muistelemalla edesmenneen kansanedustajan ja runoilijan Tommy Tabermannin sanoja.

– Hän sanoi kerran, että politiikassa ihmiset usein katsovat toisiaan kuin haukka katsoo varpusta. Tältä tämänkin vaalikauden aikana on joskus tuntunut. Toisen puolueen edustaja, joskus omankin, on saatettu nähdä enemmän saaliina kuin samanlaisena ihmisenä kuin itsekin.

Risikon mukaan samanlaisia katseita on luotu myös tieteellisiin asiantuntijoihin. Risikko katsoi, että vaalikauden aikana tutkijat ja kansanedustajat ovat väitelleet hyvinkin kiivaasti ja muistutti, että poliittisessa päätöksenteossa tarvitaan tutkittua tietoa.

– Kuten historiasta olemme oppineet, tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku. Jos se on alkuna, mikä on viisauden lopussa? Se on yhteiskunta, joka on mahdollisimman hyvä jokaiselle suomalaiselle ja myös luonnossamme eläville varpusille.


Risikko alleviivasi, että kansanedustajien päätösten tulee perustua moraaliseen harkintaan yhteiskunnan edusta.

– Tutkijoita tulee kuunnella, mutta kansanedustajien tulee aina säilyttää kansalta saamansa valta itsenäisesti harkita maamme etua ja tehdä päätöksiä sen mukaisesti. Korkein hyve eduskuntatyössä on perustuslain noudattaminen ja sen valvonta kansanvaltaisessa maassa on kansanedustajien tehtävä. Ei kenenkään muun.

Hän antoi perustuslain kunnioittamisesta myös ohjenuoran kansanedustajille.

– Toivottavasti tulevaisuudessa muistamme kuitenkin myös sen, että arvostelemalla perustuslakia ja sen tulkitsijoita, osallistumme itse yhteiskuntamme tärkeimmän instituution – perustuslain –vähättelemiseen.

Risikko listasi eduskunnan onnistumisia ja epäonnistumisia. Esimerkiksi sote-uudistusta ei eduskunnassa saatu tällä kaudella aikaiseksi ja uudistuksen käsittelyyn liittyi paljon riitelyä.

– Olisiko meidän pitänyt hengittää rauhallisemmin? Moni kokenut kansanedustaja on puhunut samasta asiasta. Olen huolestuneena kuunnellut monen edustajan kertovan, että eduskunnassa ei ole yhtä helppoa hengittää kuin aiemmin. Ilmasta on tullut likaisempaa, retoriikasta kovempaa. Asioita kärjistetään ja toisten sanoja tulkitaan tahallaan väärin.

Hän arveli, että keskustelu sujuisi paremmin, jos vastapuolta pysähdyttäisiin kuuntelemaan.

– Yrittäisimme ymmärtää heidän herkkyyttään, heidän arvojaan, heidän pyhäänsä.

Puheensa lopuksi Risikko palasi varpusiin. Vuosisadan alussa nuorsuomalaisessa puolueessa oli kaksi ryhmää, joista toinen tunnettiin pääskyinä ja toinen varpusina. Risikko etsi eduskunnalle ohjenuoraa varpusiin kuuluneen K.J. Ståhlbergin sanoista.

– Hänen mukaansa hyvässä yhteiskunnassa ”vaaditaan uskollista ja uupumatonta työtä, ei ainoastaan henkistä ja ruumiillista työtä varsinaisessa merkityksessä, vaan myös ponnisteluja mielten, tunteiden ja tahtojen taivuttamiseksi, että asetamme yhteisen päämäärän kaikkien eroavaisuuksien ja erimielisyyksien yläpuolelle, niin että vaikeuksia ei pahenneta vaan yhteisvoimin voitetaan.

Puheensa päätteeksi hän painotti, että varpusia kannattaa kuunnella.

– Uskon, että me kaikki olemme valmiit tekemään työtä niiden pelastamiseksi niin luonnossa kuin politiikassakin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt