Miksi Ylen ruotsinkielinen vaalitentti käytiin ilman perussuomalaisia? Osapuolet vastaavat: ”Perussuomalaisten ilmoitus kuulosti lopulliselta” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Miksi Ylen ruotsinkielinen vaalitentti käytiin ilman perussuomalaisia? Osapuolet vastaavat: ”Perussuomalaisten ilmoitus kuulosti lopulliselta”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho twiittasi Svenska Ylen vaalitentistä 9. huhtikuuta.

Julkaistu: 9.4.2019 18:27

Jussi Halla-aho sairastui, Ylen ruotsinkielisessä vaalitentissä ei ollut eilen lainkaan perussuomalaisten edustajaa.

Perussuomalaiset puuttui kokonaan Yle Svenskan eilisestä vaalitentistä.

Ylen ruotsinkieliseen tv-tentiin osallistui kahdeksan puolueen johto, tentissä ei ollut lainkaan perussuomalaista.

Paikalla oli kuusi puoluejohtajaa. Varapuheenjohtaja Katri Kulmuni (kesk) tuurasi Juha Sipilää (kesk) ja sisäministeri Kai Mykkänen (kok) sijaisti tentissä Petteri Orpoa (kok).

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon mukaan tarjottu sijaistaja ei Ylelle kelvannut ja ei ollut tervetullut ruotsinkieliseen tv-tenttiin.

Ylen ruotsinkielisen tv-tentin tuottaja Pia Johansson kertoo, että tenttiin haluttiin joku puoluejohdosta: joku puolueen varapuheenjohtajista, joku eduskuntaryhmän puheenjohtajista tai puolueen ministeri.

Esimerkiksi kokoomus tarjosi tenttiin Orpon sijaiseksi ensiksi erinomaista ruotsia puhuvaa kansanedustaja Juhana Vartiaista (kok), mutta hän ei Ylelle kelvannut, ja ministeri Mykkänen kelpasi puoluejohtajien rinnalle.

Perussuomalaiset lähetti Ylelle sunnuntaina iltapäivällä viestin osallistujamuutoksesta.

– Pahoittelut myöhäisestä ilmoituksesta. Osallistujamme paneeliin on muuttunut. Hän on Helsingin eduskuntavaaliehdokas Marika Sorja, Johansson luki saamaansa meiliä.

– Jos Halla-aho on sairastunut, perussuomalaisia tulee edustaa joku muu henkilö puoluejohdosta, me vastasimme, Johansson jatkoi.

Perussuomalaisista Yleen oli ensin yhteydessä puoluetoimiston poliittinen suunnittelija Riikka Purra.

Johanssonin mukaan Purra oli kertonut sunnuntaina, että perussuomalaisten johdosta kukaan ei pääse tenttiin paikalle.

– Hän ilmoitti, että perussuomalaiset ei voi siis osallistua paneeliinne, Johansson luki sähköpostia.

– Hän veti johtopäätöksen, että ei osallistuta, Johansson otaksui.

Yle ei tämän jälkeen kysynyt enää perussuomalaisilta edustajaa vaalitenttiin.

– Perussuomalaisten ilmoitus kuulosti lopulliselta. En katsonut, että heidän puoleltaan oli keskusteltavaa, Johansson sanoi.

Yle oli maanantaina yhteydessä myös Halla-ahoon.

Sorja on harvoja ruotsia puhuvia perussuomalaisia. Ylen mukaan tenttiin haluttiin joku puoluejohdosta, ei yksittäistä ehdokasta.

– Jos ajattelee sitä vaalikeskustelua, niin Marika Sorja olisi ollut todella oudossa asemassa siellä verrattuna muihin. Ehdokas ei tuossa tilanteessa ollut oikea henkilö tenttiin. Siellä puhutaan puolueen linjasta ja siellä olisi ollut yksi yksittäinen ehdokas puolueen edustajana.

– Meidän oli vaikea ymmärtää, että Laura Huhtasaari, Juho Eerola tai Leena Meri tai kukaan puolueen johtavista henkilöistä ei ehtinyt meidän tenttiin, Johansson totesi.

Perussuomalaisista Ylen kanssa viestinviejänä toimineen Riikka Purran tulkinta tapahtuneesta on toisenlainen.

Perussuomalaisista Ylen kanssa viestinviejänä toimi puoluetoimiston poliittinen suunnittelija Riikka Purra.

– Jussi sairastui kesken kiertueen ja meidän piti tuulettaa kalenteria, ja Jussi saisi levättyä. Kysyimme muuta puoluejohtoa. He olivat kiinni omissa kampanjoissaan.

– Tämän jälkeen aloimme selvittää muita mahdollisia osallistujia, löysimme hyvän osallistujan ja tarjosimme häntä Ylelle, Purra kertoi.

Purra hämmästeli Ylen kylmäkiskoisuutta.

– Siellä ei voitu hyväksyä tätä laisinkaan. Vastaanotto oli todella kylmää, kun ilmoitimme, että Halla-aho ei ole tulossa.

– Kyllä he epäsivät perussuomalaisilta pääsyn sinne, Purra näki.