Poliisi epäilee: Eduskuntaan pyrkivän puolueen kampanjointi täyttää rikoksen tunnusmerkistön

Julkaistu:

Eduskuntavaalit 2019
Kahta Suomen kansa ensin -puolueen ehdokasta epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.
Poliisi on aloittanut esitutkinnan eduskuntaan pyrkivän puolueen kampanjoinnista Helsingissä Narinkkatorilla viikonloppuna.

Torilla oli esillä vaalimainoksia, joiden tekstien poliisi epäilee täyttävän rikoksen tunnusmerkistön. Poliisin mukaan puolueen kampanjointi on ollut vihamielistä sekä maahanmuuttajien ja seksuaalivähemmistöjen syrjintään tähtäävää.

Poliisi vahvistaa Ilta-Sanomille, että epäily koskee Suomen kansa ensin –puoluetta.

– Tällä hetkellä epäillään kahta ehdokasta. Heidän nimensä on näissä banderolleissa, jotka ovat tämän tuoneet ennen kaikkea julkisuuteen, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Pekka Hätönen kertoo.

Kyse on mainoskyltistä, jossa lukee ”Matut ulos, homotus kaappiin”. Epäiltynä on toistaiseksi puolueen puheenjohtaja, siis Marco De Wit ja yksi puolueen naisehdokas Kristiina Brandt.

– Vasta lähdetään tutkimaan, onko muita ihmisiä. Jutun pähkinänä on se, että Narinkkatorilla on vaalitilaisuudessa pidetty pitkät puheet asiasta, ja kahdella ehdokkaalla on ollut nämä banderollit, Hätönen sanoi.

Siinä on siis puolueen puheenjohtaja ja naisehdokas?

– Kyllä. Juuri näin.

Kyse on siis samasta kyltistä – Matut ulos, homotus kaappiin - jota somessa on myös jaettu?

– Juuri näin.

Jos puolue käyttää tätä kylttiä edelleen kampanjassaan ja somessa, miten poliisi siihen reagoi?

– Täytyy tapauskohtaisesti tarkastella, että täyttääkö rikoksen tunnusmerkit. Tuskin he näiden käyttöä lopettavat, Hätönen arveli.