Kommentti: Sdp:n laskusuunta pilaa Rinteen ja demarien unet – Halla-aho saanee juhlia vodkalla ja kanakeitolla

Julkaistu:

Vaaliviikon ensimmäinen mielipidemittaus näyttää suuntaa kohti jännitysnäytelmää. Alma Median kyselyssä vettä niskaan tuli Antti Rinteelle ja aurinko paistoi Jussi Halla-aholle, kirjoittaa politiikan uutistuottaja Hanna Vesala.
Pääoppositiopuolue Sdp:n kannatus kyykkäsi vaaliviikon ensimmäisessä mielipidemittauksessa 1,7 prosenttiyksikköä 21,3, prosentista 19,6 prosenttiin. Ero kokoomukseen on edelleen turvalliset 2,6 prosenttiyksikköä, mutta puheenjohtaja Antti Rinne ja muut demarit joutuvat nyt kyttäämään aiempaa hermostuneempina selkänsä taakse. Ero kannatuskyselyjen ykkösen ja kokoomuksen välillä on kaventunut. Vielä maaliskuussa se oli 3,2 prosenttiyksikköä.

Kannatuksen lasku on mielipidemittausten ykköselle osin odotettavaakin. Erityisen kiinnostavaa siitä tekee kuitenkin se, että Sdp on ollut neljä vuotta oppositiossa, eikä se ole päässyt hallituksen nuijimisesta huolimatta kauemmas karkuun. Vaaliviikolla sen paukut eivät Alma Median kannatuskyselyn valossa näytä riittävän ainakaan valtaisaan loppukiriin.

Osasyynä kannatuksen laskuun lienee puheenjohtaja Antti Rinteen vaalitaistelun tuoksinnassa suustaan päästämät sammakot. Rinne on korjaillut sanomisiaan yhteen jos toiseenkin kertaan eri aihepiireistä. Esimerkiksi kestävän kehityksen arvonlisävero ja yhteisöveronäkemykset ovat olleet oikomisen kohteena. Ympäri Suomea päivitelläänkin, voiko Rinteen sanomisiin luottaa. Linjaukset muuttuvat niin vinhaan tahtiin, että se mikä illalla päti ei enää aamulla välttämättä käy.

Orpolla ei yhtään syytä hymyyn

Viimeisen vaaliviikon aikana talous todennäköisesti painottuu vaalitenteissä ja Rinteen suurpiirteisesti 1–3 miljardin haarukkaan niputtamat vaalilupaukset, kuten vappusatanen, joutuvat vastustajien kovan moukaroinnin kohteeksi. Kokoomuksen Petteri Orpo jatkoi Rinteen talouslinjan haastamista Iltalehden ja Alma Median tentissä. Orpo antoi ymmärtää, että Suomi on Kreikan tiellä, jos Rinne pääsee toteuttamaan työllisyys- ja taloustoimiaan.

Raameja kaikkien puolueiden talouskeskustelulle antaa valtionvarainministeriön tuore talousennuste, jossa talous hiipuu ensi vaalikauden lopulla alle prosenttiin ja työllisyysasteen ennustetaan jäävän 73,3 prosenttiin. Rinne on aiemmin antanut ymmärtää, että Sdp:n tulevaisuusinvestoinnit eivät VM:n kamreereita kumarra. Äänestäjille armollista olisi, että kaikki puolueet lopettaisivat 75 prosentin työllisyysastehaaveen takana piilottelun.

Mutta unettomia öitä on tarjolla myös Orpolle. Jos kokoomus päätyy oppositioon, hänen aikansa kokoomuksen peräsimessä saattaa olla luettu. Kokoomus hönki jo Sdp:n niskaa, mutta sukelsi eri mielipidemittauksissa vanhuskriisin ollessa kuumimmillaan.

Orpo istui pelisilmänsä päällä ja peruutti liki peruuttamattomalla tavalla nurkkaan vastustamalla 0,7 hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin. Vaikka hoitajamitoitus ei ole aivan yhtä yksinkertainen ratkaisukeino kuin muuta antavat ymmärtää, kokoomus jäi yksin ja näytti kylmältä. Satoa siitä korjataan edelleen Alma Median mielipidemittauksessa. Siinä kokoomuksen kannatus oli 17 prosenttia. Laskua oli reilun prosenttiyksikön verran Alman maaliskuun mittaukseen.

Halla-aho saanee korkata Persha Hildija -vodkan

Jussi Halla-ahon perussuomalaisten kannatuskäyrä näyttää sen sijaan reippaasti ylöspäin kuten se teki myös viime viikolla Ylen mittauksessa. Perussuomalaisten kannatus on noussut Alma Median mielipidekyselyssä 2,2, prosenttiyksikköä kuukauden takaisesta ja on nyt 13,4 prosenttia. Siitä on tulossa siis voima, joka laittaa oman vaikeuskierteensä tuleviin hallitusneuvotteluihin. Perussuomalaisten juhlissa ei tällä kertaa jytkytetä. Halla-aho linjasi IS:n Vaaligrillissä termin kuuluvan jo historiaa. Aiemmin päivällä Halla-aho paljasti oman juhlintareseptinsä Facebookissa.

– Kun vaalitulos on selvillä ja pakolliset sanottu, aion vetäytyä johonkin takahuoneeseen, jossa on 10 litran kattila kana-sulatejuusto-herne-maissi-paprika-makaroni-keittoani sekä useampia pulloja Trimbach-valkoviiniä. Aperitiiviksi ja digestiiviksi esim. Persha Hildija -vodkaa. Se on vot.

Keskustan kannatuksen lasku näyttäisi ottaneen pohjakosketuksensa. Se tuli piirun verran ylös Alman mielipidemittauksessa ja oli kolmanneksi suurin puolue 14,7 prosentin kannatuksella. Sipilää ei voi kampanjoinnissa yrityksen puutteesta syyttää, mutta kansan tuomio näyttäisi olevan selvä: neljä vuotta hallitustyötä Sipilän johdolla oli enemmän kuin tarpeeksi. Vihreät ovat pysytelleet nyt tauluun tulleen 13,3 prosentin tuntumassa tiiviisti.

Summa summarum tilanne näyttää tältä: mitä lähemmäksi vaalipäivää tullaan, sitä suurempi sumppu viidestä suurimmasta puolueesta tiivistyy. Se tietää varsin vaikeita hallitusneuvotteluja.

Edessä on jännitysnäytelmä ja lukematon määrä jatko-osia, kun Suomeen pihtisynnytetään uutta hallitusta varsin todennäköisesti aina juhannuksen tietämille asti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt