Jari Sarasvuo ei halunnut enää vaieta – avautuu rajusti suomalaisista poliitikoista: ”Alkoi suoraan sanoen v***ttaa”

Julkaistu:

Liikemies ja mediapersoona Jari Sarasvuo on IS:n laajan vaalirahaselvityksen mukaan ollut yksi suurimmista vaalirahalahjoittajista kuluvan vuosikymmenen eduskunta- ja kuntavaaleissa. Poliitikkojen toiminnasta hänellä ei ole hyvää sanottavaa.
Liikemies ja mediapersoona Jari Sarasvuo on IS:n laajan vaalirahaselvityksen mukaan ollut yksi suurimmista vaalirahalahjoittajista kuluvan vuosikymmenen eduskunta- ja kuntavaaleissa. Nimettyä tukea Sarasvuo on antanut yhteensä 7 000 euroa, mutta omien sanojensa mukaan hänen tukipottinsa on ollut moninkertaisesti enemmän.

– Olen jakanut eri puolueiden ehdokkaille vaalitukea yhteensä useita kymmeniä tuhansia euroja, siis kaikkinensa vuosien varrella, Sarasvuo paljastaa.

– Osa antamastani tuestani on jäänyt piiloon. Miksi? Noh, sitä en tarkalleen ottaen tiedä. Vaalilahjoittajan velvollisuus ei ole tehdä vaali-ilmoituksia, se on ehdokkaiden vastuulla.

Virallisesti Sarasvuo on tukenut Maria Guzeninaa (sd) ja Paula Lehtomäkeä (kesk). Räväköistä lausunnoistaan tunnettu Sarasvuo kertoo lopettaneensa politiikoiden vaalirahoittamisen 2015 eduskuntavaalien jälkeen, koska pettyi siihen, että ns. maan tapa on yhä voimissaan.
– Sittemmin en ole kokenut demokratian rahoittamista enää mielekkääksi, kiitos maan tavan. Kyse ei ole enää ollut kansanvallan tukemisesta vaan poliitikoiden elinkeinon sponsoroinnista. Osa niistä tukea saaneista tyypeistä alkoi haalia itselleen kaikenmaailman etuisuuksia, ja se alkoi suoraan sanoen v***ttaa mua, Sarasvuo lataa.

– Ajattelin, että en perhana halua enää olla tällaisessa mukana. En tarvitse julkista rahaa enkä ota sellaista vastaan, en ole mikään lobbari. Olen ollut kaikki nämä vuodet hiljaa, mutta nyt on ehkä aika avata sanallista arkkuani.

Keskustelu etenee viime vuosikymmen lopun rajuun vaalirahakohuun.

Sarasvuo toimi jo ennen sitä vaalilahjoittajana, ja pian kohun alettua hän alkoi saada ”mystisiä soittoja” tukemiltaan poliitikoilta.

– Tajusin heti niiden soittojen tarkoituksen. Minua pyydettiin vaikenemaan antamistani tukipoteista. Pyysivät, että en huutelisi tuista eteenpäin. Vaikka en usko kenenkään tukemistani poliitikoista tai välttämättä muistakaan syyllistyneen mihinkään rötöksiin vaalirahoituksen tiimoilta, ajattelin silloin, että olkoot. Ollaan hiljaa, Sarasvuo kertoo.

Hän nostaa esiin keskustapoliitikko Antti Kaikkosen, joka sai osansa vaalirahakohussa.

Kaikkonen toimi taannoin vaalitukirahaa eri vaaleissa jakaneen Nuorisosäätiön puheenjohtajana, ja myöhemmin (2013) hänet tuomittiin viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen lahjusten ottoa käsitelleessä oikeudenkäynnissä. Sarasvuota ärsyttää se, että Kaikkosen ja hänen ex-elämänkumppaninsa Satu Taiveahon adoptioprosessi kaatui tähän rikostuomioon.

– Kaikkosen kohtalokin v**utti! Tiedän faktisesti, että poliitikot yli puoluerajojen ovat rahoittaneet kampanjoitaan kaikenmaailman taulukaupoilla. Nuorisosäätiö oli pisara meressä, samanlaisia vaikeuksia olivat tehneet monet muutkin, Sarasvuo näkee.

– Enkä usko Kaikkosen syyllistyneen varsinaisesti mihinkään laittomaan, mihinkään tavanomaisesta poikenneeseen. Omaa oikeustajuani on syönyt se, että ns. ”paremmat piirit” onnistuivat piilottamaan vaalirahakikkailunsa ja pääosa loasta kaatui keskustan maalaisserkkujen niskaan. He eivät olleet yhtä hyviä vaalirahan piilottajia.

Sarasvuon mukaan on kummallista, että ”paremman väen” perään koira ei juuri ole haukkunut.

– Tämän epäoikeudenmukaisuuden takia minulta on mennyt maku vaalirahoittamiseen. Nyt näissä vaaleissa en aio edes äänestää.

Katso hakukoneesta vaalitukien saajat 2010-luvulla. Jos hakukone ei näy alla, katso se täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt