Setä Arkadia: Poliittinen sammakko on viikon eläin – ja niiden munimisessa Antti Rinne on ylitse muiden

Puolueiden puheenjohtajat ovat ravanneet päivä toisensa jälkeen vaalitentistä toiseen. Tuloksena on ennätysmäärä poliittisia sammakoita, joiden munimisessa Sdp:n Antti Rinne on saavuttanut ykköspaikan. Viikon eläin onkin poliittinen sammakko, pakinoi Setä Arkadia alias Timo Haapala.

7.4.2019 9:00

Viikko vaaleihin – ja sitä hullummaksi puheet muuttuvat. Setä Arkadia on katsonut vaalitenttejä hämmästyksestä mykkänä. Niiden myötä viikon luontohavainto on selvä. Se ei ole töyhtöhyyppä, vaan poliittinen sammakko. Se ei pompi etelän mailta, vaan kelien lämpenemisen kera puheenjohtajien suusta – vaalitenteissä ja -haastatteluissa.

Tämä ei ole muuten yllätys: Sammakot lisääntyvät munimalla.

Kiistatonta ykkössijaa poliittisen sammakoiden munimisessa pitää ykkössuosikki pääministeripaikalle, Sdp:n Antti Rinne, jonka jäljiltä poliittiset lätäköt ovat nuijapäitä pullollaan. MTV:n pääministeritentin päälle Rinne veti Jaakko Loikkasen ohjelmassa yhtäkkiä vessanpöntöstä alas Suomen Nato-option, jota on varjeltu hallitusohjelmissa ja virallisissa puheissa kuin vanhapiika tärkeintään. Rinne pyyhkäisi Nato-optiolla persuuksia epäilemällä, ettei Nato edes ottaisi Suomea jäseneksi, vaikka hakupaperit lähettäisiin. Näkemys noteerataan ilahtuneina myös Tehtaankadulla ja Kremlissä.

Ylen puheenjohtajatentissä Rinne puolestaan tunnusti olleensa väärässä, kun haukkui Jutta Urpilaisen (sd) yhteisöveron alentamisesta edellishallituksessa. Tuoreessa Suomen Kuvalehdessä Rinne olikin taas toista mieltä: Yhteisöveron alennus olikin huono juttu (?!?), vaikka valtion verotulot lisääntyivät. Tuuliviiri yllä Sdp:n katon, keneltäkään se ei huomaamatta jää, laulaisi Danny.

Kokoomuksen Petteri Orpo kärsii uskottavuusvajeesta, kun moni epäilee (syystäkin), että kokoomusta johtaa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok). Orpo saikin vastata MTV:n tentissä kysymykseen, kuka puoluetta oikein johtaa. Puoluekokous, vastasi Orpo. Niinpä tietenkin. Orpon pääministerisuosio vajoaa (Lännen Median kysely) kohti ex-puheenjohtaja Ville Itälän (kok) suosiolukuja. Ei ihme, sillä Orpo imi poliittisen oppinsa sisäministeri Itälän erityisavustajana.

Keskustan Juha Sipilä loukkaantui Jussi Halla-ahon (ps) pakolaissyytöksistä niin pahasti, että pani maailmalle maahanmuuttaja kohtaan niin suurta rakkautta tihkuvan tiedotteen, että Setä A:n oululaisystävä soitti jo hämmentyneenä: – Ei kai se Juha ole salaa rakentanut Kempeleeseen jo toista taloa, jota tarjoaa käytettäväksi... Halla-aho näkee puolestaan olemattomia salaliittoja kuin vainoharhainen, mm. Ylessä.

KunSipilä pehmenee Halla-ahon edessä, vihreiden Pekka Haavisto yrittää oikealta ohi. ISTV:n tentissä Haavisto toisti, että hän olisi pannut Venäjän rajan kiinni kansainvälisistä pakolaissopimuksista piittaamatta talvella 2015-16, kun naapurista tuli 1700 pakolaista. Kova poika! Erityisalana jälkiviisaus. Samaan aikaan vihreät toivottivat Tornion kautta tulleet pakolaiset tervetulleeksi mielenosoitusten kera. Vihreille pakolaisissa on eroja kuin luomuviineissä!

Poliittisten sammakoiden vaikutus äänestysprosenttiin nähdään viikon päästä. Ay-demarit ovat keksineet ”äänestysaktiivisuuden” nimissä vastineensa vuoden 2007 vaalirahakohussa ryvettyneelle Kehittyvien Maakuntien Suomelle. KSM jakoi vaalirahaa jopa Jaskan Grillin nakkijonossa. Nyt SAK:n demariliittojen masinoima Vapaiden valtakunta ohjailee ay-tukea hyväksi havaitsemiensa demariehdokkaiden vaalityöhön. Toivottavasti liitot hoitavat vaalityön paremmin kuin leipätyönsä. Kun liitot ovat jakaneet verottomia jäsenmaksutulojaan demareiden vaalikassoihin, jäsenet ovat äänestäneet jaloillaan ja palkansaajien järjestäytymisaste on tippunut jo alle 60 prosenttiin, ja syöksy jatkuu. Saavatkohan äänestysprosentinkin tippumaan?

IS:n vaalirahakoneesta näkyy tiivistetysti, kuinka paljon ja kuinka moni liitto on tukenut Sdp:n työläisruhtinaita. Listoja ei kannata lukea ääneen: happi loppuu. Mutta kun vilkaisee Rkp:n saamaa säätiötukea, pökertyy kerralla. Taju ei palaudu edes Anna-Maja Henriksonin (rkp) suosittelemalla nuuskamällillä. Huvittavia ovat myös porvaripoliitikkojen 800 euron seminaarilippujen maksulistat, on mahtanut olla arvokasta asiaa...

PS1. Ylen Avara luonto! Tehkääpä vaaliviikonlopuksi katsaus poliittisen sammakon elämästä!

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?