Haavisto IS:n Vaaligrillissä: Itäraja olisi pitänyt sulkea heti, kun Venäjältä alkoi vuonna 2015 saapua pakolaisia – ”kannattaa käyttää yleistä järkeä”

Vihreiden Haaviston mukaan vastaaviin tapauksiin kannattaa suhtautua kuin ihmiskauppaan, eli ”pistää poikki”.

4.4.2019 12:23

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto perusteli tänään torstaina IS:n vaaligrillissä kantaansa siihen, miksi itärajan rajanylityspaikkoja olisi hänen mukaansa täytynyt ryhtyä sulkemaan saman tien, kun maahan alkoi saapua Venäjältä pakolaisia vuonna 2015.

  • Katso Vaaligrilli kokonaisuudessaan yllä olevalta videolta.

Kaikkiaan Suomen valtionjohto olisi Haaviston mukaan voinut toimia asiassa ripeämminkin.

– Suomen valtionjohto toimi tässä hieman hitaasti, mutta sitten toimittiin hyvin.

Haavisto ei näe, että nopeampi ratkaisu oli ollut ongelmallinen Geneven pakolaissopimuksen valossa.

– Näissä kannattaa käyttää yleistä järkeä, katsoa mistä näissä on kysymys pohjimmiltaan. Muutamassa päivässä se usein selviää, Haavisto sanoi.

Vuosien 2015 ja 2016 vaihteessa Suomen Venäjän vastaisen rajan yli tuli maahan lyhyen ajan sisällä yhteensä jopa 1700 pakolaista.

Rajanylitykset tapahtuivat aluksi polkupyörillä, jolla pyrittiin kiertämään jalankulkua koskevaa kieltoa. Seuraavaksi käyttöön otettiin huonokuntoiset autot. Puomin avulla Suomi pyrki rajanylityspaikalla sääntelemään sitä, kuinka monta autoa päivässä ylittää rajan.

– Rajalla järjestettiin porukalle autoja, jotka ajavat puskurit kiinni toisissaan kohti Suomea tilanteessa, jossa Norja oli aivan samanlaisen vaikuttamisen kohteena, Haavisto sanoo.

Ylen vaalitentissä hän kertoi tuolloin ihmetelleensä ulkoasiainvaliokunnan kokouksessa Rajavartiolaitoksen edustajalle, eikö rajanylityspaikan puomissa ollut saranaa, jotta raja oltaisiin voitu sulkea.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto oli tänään torstaina IS:n erikoistoimittaja Timo Haapalan tentattavana.

IS:n erikoistoimittaja Timo Haapala kysyikin Haavistolta, olisiko tämä vain vastannut Venäjältä saapuvalle ja Suomesta turvapaikkaa hakevalle ryhmälle, että ”meillä on saranat, raja meni kiinni”.

Haaviston mukaan itärajan yli ei kuitenkaan tullut vain yksittäisiä turvapaikanhakijoita, joiden kertomus tuntui aidolta.

Hänen mukaansa ulkoasiainvaliokunta pohtikin ministerien kanssa, miten tällaiseen järjestetyltä vaikuttavaan ei-spontaaniin toimintaan pitäisi suhtautua.

– Minusta siihen pitäisi suhtautua kuin ihmiskauppaan, eli se pitää pistää poikki.

– Kun näemme järjestettyä pakolaistoimintaa, joka ei täytä humanitäärisiä periaatteita, ilman muuta suhtaudumme kielteisesti sellaiseen.

– Eli olisin antanut sen saman ohjeen joka sitten tulikin meidän ministeriöstä että puomi pannaan kiinni, vastaanotto keskeytetään toistaiseksi ja käydään Venäjän kanssa neuvotteluja, että mistä tässä on kysymys.

Tilanne rauhoittuikin lopulta varsin nopeasti, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin antoi Venäjän turvallisuuspalvelulle julkisen käskyn kontrolloida tiukemmin ulkomaalaisten liikkumista Suomen vastaisella raja-alueella.

Länsirajalta etenkin Ruotsin ja Tornion kautta saapui kuitenkin pakolaisia edelleen. Olivatko nämä pakolaiset Haaviston mielestä jotenkin parempia kuin itärajalta saapuneet?

Haaviston mukaan tilanne länsi- ja itärajalla oli erilainen.

– Venäjän kohdalla kyse oli järjestetystä asiasta ja siinä oli poliittinen vaikutustarkoitus. Koko Eurooppa oli tilanteessa, jossa sadat tuhannet pakolaiset tulivat läpi Euroopan. Myös Ruotsin vastaanottokapasiteetti muuttui rajalliseksi, he olivat myöskin pulassa. Kyllä tällaiseen ihmisten humanitääriseen hätään pitää vastata. Siellä oli todellisia turvapaikanhakijoita joukossa.

Pääosin Venäjä on Haaviston mukaan turvallinen maa, johon voi palauttaa sieltä tulevia pakolaisia.

Poikkeuksena ovat hänen mukaansa kuitenkin esimerkiksi Jehovan todistajat ja homoseksuaalit.

– Jehovan todistajien kohdalla pitäisi tehdä toinen päätös kuin nyt. Heitähän on palautettu. Se ei ole oikein, koska heitä vainotaan uskontonsa vuoksi, homoseksuaalit ovat siellä myös ongelmissa.

Haaviston mukaan täytyy kuitenkin olla erityinen syy sille, miksei Venäjä olisi turvallinen maa. Esimerkiksi Syyriasta, Irakista tai Afganistanista tulevista pakolaisista Venäjä pystyy hänen mukaansa huolehtimaan itsekin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?